Ministarstvo prosvjete kaže da permanentno rade na poboljšanju uslova u vrtićima

Ministarstvo prosvjete ponovilo je da radi na smanjenju prebukiranosti i poboljšanju uslova u javnim predškolskim ustanovama gradnjom novih objekata iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope, pronalaženjem prostora za zakup i razmatranjem mogućnosti nadogradnje postojećih vrtića, a osim toga su saopštili i da će u tom cilju rekonstruisati vaspitnu jedinicu u Herceg Novom i sagraditi vrtić u Rožajama.

U Ministarstvu smatraju da permanentno preduzimaju neophodne aktivnosti za obezbjeđivanje kvalitetnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja i boravak djece u optimalnim uslovima.

Udruženje Roditelji tražilo je početkom septembra od ministra prosvjete da preduzme hitne mjere kako bi bila riješena zabrinjavajuća prekobrojnost u pojedinim javnim predškolskim ustanovama jer u nekim vaspitnim jedinicama grupe ove školske godine dostižu brojku od 87.

Iz Udruženja su kazali da se problem prekobrojnosti iz godine u godinu u velikom broju opština komplikuje, i da nije izražen samo u glavnom gradu, ali da se u njemu najsporije rješava, zbog čega je i došlo do situacije u kojoj djeca i njiihovi vaspitači koji borave u grupama koje su i preko tri puta veće u odnosu na zakonske norme i standarde.

“Najava gradnje novih objekata se ponavlja iz godine u godinu, kao i rješenja poput zakupa novih prostorija i subvencioniranja cijene privatih predškolkih ustanova. Od svega toga gotovo da nema ništa ili nema u dovoljnoj mjeri. Vjerujemo da upravo ta rješenja, u kratkom roku i bez odlaganja, kako smo ranije i predlagali Ministarstvu prosvjete, mogu dati rezultate”, pisalo je udruženje Roditelji ministru prosvjete.

Na to su iz Ministarstva kazali da su, uviđajući problem većeg broja djece u nekim vaspitnim grupama javnih predškolskih ustanova u prethodnom periodu iz sredstava Banke za razvoj Savjeta Evrope realizovali izgradnju vaspitne jednice u naselju Zagorič u Podgorici i otpočeli gradnju  jednice u naselju Stari Aerodrom. Podsjećaju da je iz istog kredita planirana izgradnja još dvije vaspitne jedinice u Podgorici i po jedna u Pljevljima, Ulcinju i Baru.

Kako su naveli iz kredita KfW banke planirana je totalna rekonstrukcija vaspitne jedinice u Herceg Novom, a iz sredstava Ministarstva gradnja jednog objekta u Rožajama.

“U Podgorici su javnim predškolskim ustanovama ustupljen ili dati u zakup prostori na više lokacija , a razmatra se mogućnost nadogradnje postojećih objekata vaspitnih jednica”, piše u dopisu Ministarstva.

Kažu da su omogućili upis u javne predškolske ustanove svoj djeci koja su prijavljena na konkurs za upis, u skladu sa Strategijom ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja do 2020. godine kojom je, između ostalog, predviđeno povećanje obuhvata djece ovom vrstom obrazovanja.

Ukazuju i da su odobrili angažovanje dodatnog vaspitnog kadra u cilju poboljaanja kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada i obezbjeđivanja sigurnog okruženja u vaspitnim jedinicama.

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ma da samo bla bla…sramota koliko su preoptereceni postojeci kapaciteti a grade se samo trgovacki centri!!! Sto ne uslovite jednog Lakovica recimo da prvo mora da napravi vrtic pa onda trzni centar…

  2. najvise treba primati med.sestre u svim vrticima jer one rade najbitniju stvar oko djece ,brinu o ishrani higijeni i zdravlju djece dok vaspitaci samo zabavljaju djecu.potrebno je osoblje u svim vrticima u crnoj gori kao i prostorni kapaciteti

Leave a Reply