Kodeks ponašanja i za đake i za zaposlene

 

U holu Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Podgorici je od ove školske godine istaknut kodeks ponašanja i oblačenja, ali se on primjenjuje već dvije godine i odnosi se na đake i na sve zasposlene, kaže direktorica Ljiljana Krivokapić.

Kućni red škole izazvao je dosta polemike posebno na društvenim mrežama, a mnogi su se pitali da li on važi i za profesore, zašto je zabranjena puštena kosa i konzumacija hrane i pića u prostorijama škole.

Krivokapić kaže za FOS da roditelji koji tako komentarišu moraju da znaju da je doručak samo za vrijeme odmora koji traje 20 minuta i za svo to vrijeme dijete može da pojede doručak odnosno užinu.

“Nije dozvoljeno i neće biti dozvoljeno da djeca unose sendviče ili bilo kakvu drugu hranu da ne kažem vodu i druge plastične flaše na čas. Unošenje i korištenje u toku časa, toga nema, nego se prosto zna šta se radi na odmoru, a šta na času”, pojasnila je ona.

Smatra i da je pravilo koje se odnosi na kosu protumačeno kako ne treba.

“Nije stvar uredne kose nego je stvar očešljane kose, postoje šnalice, rajfovi, trake, pletenice i sve ostalo što čini jednu djevojčicu urednom i skromnom. To je to. Da budemo svi uredni i svi očešljani za čas i nastavu”, dodala je Krivokapić.

Prema njenim riječima, djeca poštuju kodeks od kada je usvojen prije tri godine, mada postoje i oni koji odstupe od pravila. Tu djecu zaposleni u školi, kaže Krivokapić, upozore, vrate kući da se presvuku kako treba i kako dolikuje i jave roditeljima.

Ona navodi i da Kodeks moraju poštovati svi .

“Kod nas se zaista zna red, zna se što se može, što ne može, što je lijepo, što je dozvoljeno i trudimo se da tako bude”, rekla je Krivokapić.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Koliko nekakvih bezpotrebnih komentara
    Kucni red se odnosi i na ucenike i na zaposlene u školi kao što je i dir naglasila.
    Sigurno ga nisu postavili
    Vjerovatno su postavili upravo zbog onih koji su odstupali od nekih pravila

    • A Vi mozete na posao doci u rascijepanim farmerkama, majici sa bratelama… da ne nabrajam?! Naravno da ne mozete jer postoji KODEKS oblacenja. U skolama cak prioritet treba biti. Sta ce roditelji i klinci oblaciti kod kuce i na ulici, njihova je stvar, ali Obrazovne ustanove, firme, pozorista… I vise je dosadila prica o diskriminaciji. Odkad se pominje sve je vise na svakom cosku i ljudi su poceli mijesati babe i zabe. Ovdje je nema. Ovdje se vrlo konkretno navode pravila ponasanja u jednoj Obrazovnoj ustanovi. I svaka im cast!

    • Gospodjo, direktorica ne pominje samo kodeks odijevanja vec nalaze iskljucivo djevojcicama kako ce im kosa biti zacesljana, i kako treba da se ponasaju skromne i fine djevojcice, ne pominjuci djecake koji su takodje ucenici iste skole.

    • Nijesam to shvatila na taj nacin. Pitanje je bilo postavljeno stavljajuci djevojcice u prvi plan, te je shodno tome Direktor skole i odgovorio. Sto slozicete se, ima smisla uzimajuci u obzir cinjenicu da se sve vise djevojcica sminka vec u OS. Djecaci se ne sminkaju, a naravno da se podrazumijeva da i oni budu uredni. Kada je o njima rijec, podrazumijevam urednu, pocesljqnu kosu i bez mindjuse u uvu. Za djevojcice je taj spisak duzi. I to ne zbog diskriminacije vec zato sto su, naprosto, podloznije uljepsavanju. A to u OS bas i nije pozeljno.

  2. I ja se Milica Caušević slatko ismijah na ovo što su rekli.i ja se pitam ko to još ide rascupan u skolu.a moramo i dragu direktorku (koju ne znam kako izgleda i ksko se oblaci )napomenuti da to isto važi i za nju.
    Mada nije mi jasno sto je ta tolika fama oko oblačenja. S obzirom da sam završila fakultet mogu vam reci da se profesori na fakultetu ležerno oblače pogotovo mlade i koliko znam ništa nije loše tu bilo za nas studente.jer ko zna zna. Škole su da jedni.daju a drugi usvoje znanje i da se isto ocjenjuje ne bitno ko je u čemu obucen

    • Upravo !Vjerujte ,desavalo mi se ,da im stavim snalice ,trakice ,svu “pratecu opremu za kosu ” i kada dodju iz skole ,sve to nadjem u torbi 😄!
      Jednom ,kada sam ih pitala ,zasto ,odgovorile su mi “boli nas glava od toga”
      I sta sad da radim ,negdje sam ih i razumjela …ipak mi je najbitnije da odu uredne i pristojno obucene,a ja ih zbilja ne mogu strazariti ,kako bih im nakon svakog casa ,sredjivala kosu, kako bi im ista , bila u “vinklu” 😁😂

    • Nemojte Ivana Petrović molim vas meni držati lekcije. Ja znam sta je škola i sa jedne i druge strane katedre. Bolje bi bilo da ovu djecu šalju iz škola sa znanjem da ne plaćamo privatne časove jer za to primaju platu . I naravno nije odjeca bitna važno je šta to dijete nosi u sebi iz KUCE

  3. Potpuno se slazem da svako dijete treba u skoli biti uredno ali smatram da nisu kriva djeca nego roditelji .Pogotovo mlade generacije djece.Ja imam dijete 3ci razred mnogo se trudim da je uredna jer smatram da je skola ozbiljna ustanova.

  4. Pored toga sto dijete treba biti cisto, uredno, opeglano i okupano,ko ste vi da odlucujete o duzini kose ili frizuri? Prije svega bi se osvrnula na izgled profesora ,dok sam ja isla imali smo pijanih, nabudzenih ,smrdljivih ,goticarki kao i onih da dekolteom i suknjom 3prsta ispod dupeta. Tako da je prica smijesna. Svaki roditelj odgovara za svoje dijete i za njegov izgled kao i higijenu… Treba li se vratit u doba komuzima i cupat djecake za usi ako nije posisan ili poslat kuci curicu koja nije saplela kiku? Ne budite smijesni…treba znat granicu…u svemu…

  5. Aoo,ova direktorica je ocigledno nezadovoljana svojim zivotom,pa i ti si lutko nekad bila mlada,pusti djecu i roditelje da se obuku shodno svojim mogucnostima,a bolje bi bilo da se malo vise povede racuna o ucenju,da ta djeca ne izlaze neznavena iz osnovne skole…

  6. Meni je presmijesno da zamislim sve nastavnice i direktoricu sa rajfom i snalicama, a nastavnike osisane “na jedinicu” 🤣 Ja vjerujem da je tako ako taj kodeks vazi za sve. Kodeks koji je napisan iz glave jer neko ima tu moc. Koliko znam takve pisanije se zovu samovolja jer ne vjerujem da ima odluku ministarstva da je sprovede. A svugdje skole imaju kuhinju i topli obrok, misleci na zdravlje djece a ne – da li im mrve po ucionicama 😤😤😤

  7. Woow kako smo napredni sa ovim kodeksima 😂 A, ima li sapuna i toalet papira u skolama? Toplu vodu na cesmi i ubrus, mozda docekamo 2025te god? Ovo je samo pokazatelj primitivizma u kojem zivimo i u kojem odrastaju nasa djeca.

  8. Mislim stvarno neverovatno,moja kcerka 6.god je osisana na musku frizuru,posto ne trpi ni lastike,ni rajfove,ni snale,osisala je,sve sto je imala skidala i cak po vrticu ostavljala,a rajf lijepi sa ruzom unistila,ne mogu da je natjeram,opinjem je,ali nista,i lijepo na musku,dobro sto bar mindjuse hoce.Svasta ce uvesti.

    • Nadam se da je samo to posrijedi, mada mi je zabrinjavajuca ova percepcija – nekako mi se cini da i nema kriticne mase koja ce reci da sloboda nije isto sto i anarhija… Nase djece radi, neka bude nedovoljno ostra percepcija🙂

    • Ma, samo neka je dijete, bez obzirna na pol, uredno i ocesljano, nece niko praviti problem. Ovo je za one koji dolaze u skolu kao na pijacu, pa ni na pijacu nije lijepo otici masne ili nepocesljane kose. U svakom slucaju, ako ovo nije najbolje rjesenje, uvijek moze da se koriguje, ali nesto mora da se preduzme, jer kao drustvo nemamo vise adekvatan sistem vrijednosti i vise se ne zna sta je dobro i lijepo, nego veliki broj roditelja na pricu o higijeni i pristojnosti reaguje defanzivno kao da je to atak na kreativnost i originalnost njihovog podmlatka – eee, dokle smo dosli😔

  9. Urednost i cednost svake osobe (velike i male) je nesto sto izlazi iz kuce. Smatram da bi kodeks oblacenja i ponasanja trebali usvojiti u svim skolama, takodje i nosenja raznih stvari (telefoni, nakit, sminka..) trebali zabraniti u osnovnoj skoli. Prije neki dan, ste postavili vrlo lijep ‘clanak’ o Osnovnoj skoli na Cetinju i izpisanim stepenicama – moje misljenje (sve je to lijepo, ali oblacenje prekratkih pantalonica – ne ide u skolu) ..

  10. Nekako mi fali vrijednosti u svoj ovoj ujdurmi. Ovo je ok (donekle, previše akcenat stavljen na djevojčice), ali kakve veze frizura ima sa životom? To je prolazno. Djeca ionako prolaze kroz raznolike faze. Ovdje mi fali objava poput: poštuj svog druga i drugaricu, nema guranja, podrugivanja, ismijavanja, ne pljuj, kaži hvala, dobar dan, izvini, govori lijepo, čuvaj životinje, ne bacaj smeće, poštuj razlike, i tome slično. Hah, ko će ga znati više? Svi smo pogubljeni pomalo 🙂

  11. Ovo pravilo o česljanju djevojcica se odnosi na otklanjanje mogućnosti da kosa pada preko očiju i time ugrožava ili u značajnoj mjeri smanjuje sposobnost djeteta da prati nastavu, da piše i crta. Pravilo je u interesu djeteta a fobične i ograničene osobe mogu u ovome prepoznati samo insistiranje na kikama i eventualnu ugroženost usled nenošenja istih. Najčešće djevojčice imaju duge kose pa iz tog razloga dječaci nisu pominjani. Možda dogodine, neka avangardna direktorka uvede pravilo o šnalama i za dječake, da ih, ne daj Bože, ne diskriminiše.

  12. Meni se cini da direktorici fali osnovne pismenosti: “Nije stvar uredne kose nego je stvar ocesljane kose…” Sta ovo znaci? Recenica: “To je to.” Sta ovo znaci? A onda ipak nastavak: “Da budemo svi…” Ne znam da li su ruznije simbolima oznacili ili je ruznije objasnila direktorica skole. Mogli su se malo potruditi da prenesu poruku, i o urednosti i o oblacenju. Isto mi nije jasno da dijete ne smije unijeti vodu i hranu u ucionicu, a moze jesti na odmoru, gdje je do tada hrana i voda?

  13. imam jedno pitanje da li je primjereno da djevojcica u trecem razredu osnovne skole izlazi sa casa u majici koju je podvrnula da joj se vidi cijeli stomak i u sorcu koji je predvidjen za plazu…. mozete se vi roditelji buniti koliko hocete al barem da se obrati malo racuna na odijevanje jer to dijete nije otislo u skolu da pokazuje stomak i noge a da pritom ima 9 godina nego je otislo da se opismeni i nesto nauci.

  14. Što’s to caklii usred Siti kvarta,
    Al’ je sunce, al’ se botoks prosuo?

    Nit’ je sunce nit’ se botoks prosuo,
    Već frizura mlađanog prvaka.

    Zalizala ga preuspješna majka,
    Ponosita na kuronju svoga.

    Dok mu steže izbucane gaće
    I na stranu šalje mu frizuru,

    Polagano ona ajfon vadi,
    Pa opali sedamdeset osmi selfi.

    Kad ga svoga do tančina ukoriči,
    I makserice mu moderno ušnira,

    Raskolači svoje našminkane oči
    I tanano poče da mu šapće:

    “Karavađo, siso moja desna,
    Ljubi tebe majka posred nosa,

    No me slušaj što ti kanim reći,
    Slušaj, e ti jebah oca.

    Kada uđeš u dvorište školsko,
    Reci svima odmah koji si.

    Da ti je steaeari junačina prava,
    A majka kano vila gorska.

    Da nastavnica odmah znade što si,
    Da se, jadna, znade postaviti.

    Ostavi se, sinko, spinovanja,
    Jer to dobra sad donijet neće.

    No ti škole nekako završi,
    Pa ćemo te međ’ političare bačit.

    Da mi budeš mladi aktivista,
    Tamo spinuj koliko ti srcu drago.

    A sad idi, Karavađo diko,
    E ti majka na pilates mora.

    Nek ti ajfon uvijek bude onlajn,
    Da mi slike sa časova šalje.

    Da se majka ima čime hvalisati,
    Drugaricama tebe pokazivati.

    Ljubi te majka.
    Autor: Nikola Radunovic

  15. Slazem se da treba postojati minimum ispod kojeg se ne moze ici, tipa borolete, kratki sortsevi, trikmajice. S druge strane propisivati kakvu frizuru neko treba da nosi mi je apsurdno. Dajte vi djeci da ciste dvoriste skole, naucite ih da postuju ljude koji odrzavaju higijenu skole, ucite ih da vode racuna o drugarima, da misle, dajte im da imaju svoju biljku za koju su odgovorni… Bavimo se vise njihovom unutrasnjoscu, pa necemo morati da korigujemo spoljasnjost.

Leave a Reply