Gabrijela i još 24 djece ostali bez mjesta u nabližoj školi

Iskustvo šestogodišnje Gabrijele, koja nije upisana u školu ove školske godine zbog nedovoljno kapaciteta, još jedan je dokaz da su Podgorici hitno potrebne nove škole, jer u postojećim više nema mjesta za sve. Gabrijela je trebalo da trene u školu od septembra ali se to nije desilo jer nije bilo mjesta za nju i za još 24 djece koji žive u neposrednoj blizini škole “Radojica Perović” u Podgorici.

Vođen logikom da će njegova šestogodišnja kćerka biti upisana u školu koja se nalazi u naselju u kom žive, Igor Mihailović je u aprilu otišao u OŠ “Radojica Perović”, sa namjerom da upiše Gabrijelu. Tamo ga je, međutim, dočekalo neprijatno iznenađenje.

“Gospodine ne može, slobodno je nemojte dovodit’. Pa do kad traje upis, 10. je april, je li završen upis? Ne, kaže, nije do nas, popunjeno je sve. Pa rekoh Ko je tu kriv? Krive su, kaže, zgrade. Da bih slučajno, dok sam ja krenuo da završavam to po proceduri, saznao od jedne gospođe iz škole da je prvoga dana organizovano upisano 150 djece iz City kvarta”, kazao je Gabrijelin otac Igor Mihailović.

To je djelimično tačno, priznaje direktorica škole Mirjana Bošković. Objašnjava da zakon djeci koja žive u okolini nije garantovao prednost pri upisu, a mjesta za sve – nije bilo pa ove godine ostalo neupisano 25 mališana koji zive u neposrednoj blizini škole.

“Prostorni kapaciteti određuju koliko ćete učenika upisati u toj školskoj godini. Istina je da je upis išao da kažem jednom dinamikom koju nijesmo očekivali. Upisana su djeca i iz City kvarta i sa Mareze, iz Vranića, sa nekih mjesta koja su udaljena od škole”, kazala je direktorica OŠ “Radojica Perović”, Mirjana Bošković.

“Sad bih trebao ja dijete da vodim pet kilometara u Maksim Gorki. Neću je upisivat, niti sam je upisao u Maksim Gorki. Čekam iduću godinu”, rekao je Mihailović.

Bošković je pojasnila da nova zakonska rešenja donose teriorijalnu pripadnost pa će naredne godine biti olakšano onim roditeljima koji žive u blizini škole da njihova djeca imaju prioritet pri upisu.

Nadležni su odavno priznali da problem postoji, ali će i 1. septembar 2018. Podgorica dočekati bez nove osnovne škole.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Potpuno podrzavam ovoga covjeka ovo je sramota !!
    Ni ja nisam mogla sina da prepisem iz jedne škole u Sutjeska skolu koja nam je blizu kuce nije bilo mjesta kazu sanse nema da imaju mjesta,kazu prebukirana odeljenja i vise djece nego sto treba.

  2. A sto znace nova zakonska rjesenja? Da ce biti upisana djeca koja zive pored skola, jer ce imati prioritet, a ko zivi dalje nece moci upisati dijete? Znaci,opet ce biti neupisane djece! A definitivno ne mogu svi zivjeti na 5 metara od skole, to je valjda jasno!

  3. Koji apsurd!A imaju zakonske mjere za roditelje koji ne zele da upisu svoje dijete u skolu sa 6 vec sa 7 godina..A kad drzava to ne ispostuje,kao u ovom slucaju,onda nikom nista!Inace,djetetu je i bolje ovako-ima jos godinu djetinstva sto je neprocjenjivo,stici ce sve i nigdje zakasniti nece…

  4. A direktorica izjavljuje “sledeće godine će se donijet zakon đe će imat prednost pri upisu po teritorijalnoj pripadnosti” !!! Glupost ! ona zna unaprijed, oće li se taj zakon donijet ili neće. I ako se donese, znači moze se desit da djeca iz Siti kvarta na primjer, ostanu neupisna. Treba nju mać iz skole sram je bilo da upropasti život đetetu! I nju i sve direktore škola koji su odbili da upišu 25-oro djece

  5. Koliko ima djece da pjesace po nekolika sata od kuce do skole kroz sume inikakvih puteva pa sve odlicni djaci i svako zdravo a ovi pojedini dovode ih u skolu pa da mogu i kolima bi u skolu usli i onda kukaju sto su im djeca tuketnici

  6. Aman stari aerodom sada grad za sebe nekada”pusto poljina” iste uslove za skolovanje djece ima i tada i sada,sity kvart elita kafica butika svega bez osnovne potrebe za zivot vrtica skole dispanzera, b5 b6 tolosi famozni b9 i ostala cuda ostala su na 2skole gdje treba nekako sabit i ove iz pomenutog sity cuda
    Gradimo zgrade,cijene stanova ka u vegas, unistava se zeleni pojas gdje ga jos ima vec pomenutim a grad osnovne stvari za zivot nema
    Svake godine ista prica nemaju prostora za upis u obdanista ,nemaju prostora kadra ili volje za upisati djecu u skolu
    A”ne daj boze rasiriti grad ka periferiji npr ka cemovskom nego onda bi roditelji dosli u situaciju da im neko od dir skole kaze da prosetaju do albanije mozda tamo ima slobodnog mjesta za upisati dijete ..i bez ikakvih sankcija kopetentnih sluzbi..uzas

Leave a Reply