Smanjenje fonda časova obavezno, sankcije za one koji to ne poštuju

U svim školama u Crnoj Gori mora biti smanjen nedjeljni fond časova u odnosu na prethodne školske godine u skladu sa Programom za osnovno obrazovanje i vaspitanje, i ukoliko se toga ne pridržava to je pitanje koje povlači sankcije, kažu u Zavodu za školstvo Crne Gore.

Iz te ustanove su pojasnili da bi škole pri definisanju rasporeda trebalo da se rukovode pedagoškim principima i u idealnoj situaciji, poželjno je da predmete rasporedee u zavisnosti od efekata učenja u toku jednog dana, kao i da teže ravnomjernijem rasporedu broja časova po danima.

„Naravno, ovo su idealne preporuke, ali činjenica je da je vrlo teško napraviti idealan raspored. Ovo naročito u starijim razredima i u većim školama gdje je i veliki broj učenika, ali i nastavnika koji dopunjavaju normu u više škola i čiji raspored je time već fiksiran“, saopšteno je udruženju Roditelji iz Zavoda.

Pogledajte broj časova koji djeca treba da imaju po razredima

Udruženje se obratilo Zavodu i Ministarstvu prosvjete jer se dio roditelja žalio da njihovoj djeci nije smanjen broj časova kako je najavljeno, na pet odnosno u nekim slučajevima šest časova sedmično.

Iz Zavoda napominju da je, kada je riječ o nedjeljnom fondu časova, samo ove godine ali ne i narednih,  specifična situacija je u sedmom i u osmom razredu jer ove godine sedmi razred ima dva časa više iz drugog stranog jezika, a osmi jedan čas više iz hemije.

“Svakako da je i pored navedenog, njihov ovogodišnji ukupni nedjeljni fond časova opet manji nego prošlogodišnji”, tvrde u Zavodu za školstvo.

Podsjećaju da je cilj promjene nastavnog plana za osnovnu školu i skraćivanje gradiva bio da se izgrade programi koji ostavljaju dovoljno vremena učenicima za učenje, koji daju upotrebljiva znanja i doprinose razvoju vještina i sposobnosti učenika i koji su jasni, i ne ostavljaju prostor za različita tumačenja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Bolje da obrate paznju da ono sto uce i nauce,a ne samo da se zavede da su lekcije predjene pa se roditeljima daje domaci zadatak da rade sa djecom. Ni to nije problem gdje je jedno dijete,a sa vise djece u kuci i te kako je problem. Uostalom zato idu u skolu da ih strucna lica obuce iz tih predmeta.

  2. Najbolje da im izdijele diplome odmah…sto bi se mucili nasi dragi pilici kad ima mnogo zanimljivijih stvari od ucenja.Cuj da uce kuci…taman posla…a tableti , mobilni telefoni , pa televizija…pa parovi …velika braca …mala braca…mace…tace …brace…treba to sve stici pogledati…
    .

Leave a Reply