Koliko često treba prati posteljinu?

Naveče se istuširamo, obučemo čistu pidžamu i legnemo u krevet. Rijetko razmišljamo koliko je dana tačno prošlo od kad smo promijenili posteljinu. Ona se uvijek čini više čista nego prljava baš zato što u nju liježemo više-manje uvijek čisti i nakon večernje higijene. Mnogi od nas nisu sigurni koliko često treba prati čaršafe, jastučnice, prekrivače, deke i posteljinu koju navlačimo na fušek. Oni koji imaju tu nesreću pa pate od alergija peru je često, jer oni znaju što se nalazi u nitima i tkanini u koju se zamaskiramo kad idemo da spavamo, a ne nalazi se ništa lijepo.

Koji i kakvi “stanari” žive u našoj posteljini?

To zavisi od stanja čistoće u kojem se nalazi spavaća soba i navikama koje imamo (jedemo li u krevetu, spavaju li kućni ljubimci s nama, da li je redovito provjetravamo i čistimo i slično).

Kada bi mikroskopom povećali floru i faunu koja živi na našoj posteljini, tamo bi sigurno pronašli sljedeće – mrtve ćelije ljudske kože, grinje, prašinu, kosu i dlake, u manjoj količini i spore plijesni, mrtve ćelije kože i dlaku kućnih ljubimaca. Ako često otvaramo prozor u posteljinu se zavuče i polen i ulične nečistoće iz vazduha.

Alergolozi i drugi stručnjaci zato preporučuju da prostor u kojem spavamo bude što čišći i uredniji. Reklo bi se u minimalističkom, skandinavskom stilu i jednostavnom za čišćenje. To znači minimum namještaja, bez tepiha, zavjesa, razbacane odjeće i bez pretrpavanja stvarima koje na sebe navlače nečistoće.

Koliko često trebamo prati posteljinu?

Minimalno jednom sedmično ili jednom u dvije sedmice (ako su uslovi u spavaćoj sobi čisti), na visokoj temperaturi. Ako imate mašinu za sušenje ona će uz pranje još dodatno i uspješnije “ubiti” prašinu, grinje i bakterije. Dio njih će eliminisati deterdžent, ali flora i fauna je uklonjena tek kad je podvrgnemo temperaturama od 90 – 95 C.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply