Naredne sedmice dvije radionice za djecu, jedna za roditelje

Naredne sedmice u Razvojnom centru roditelji će imati priliku da razgovaraju sa psihologom o značaju bajki na odrastanje, kao i o njenom vaspitnom uticaju. Djeca predškolskog uzrasta će jačati  pažnju i koncentraciju kroz NTC poligone, a školarci učiti o pticama grabljivicama.

Besplatne radionice se održavaju u prostoru Biblioteke igračaka i Razvojnog centra, u ulici Bracana Bracanovića 74/a u Podgorici. Zbog ograničenog broja mjesta, obavezno je prijavljivanje na email [email protected], broj telefona 020 22 10 00 ili u inbox Facebook stranice Igračkoteka i Razvojni centar.

U utorak, 12. septembra u 19 sati počinje NTC radionica koju organizujemo u saradnji sa PU Pinokio Artić  koji ima licencu za sprovođenje programa. Radionica je namijenjena djeci uzrasta od 4 do 6 godina, a vodi je NTC licencirani predavač Sanja Krgović. Radionice su osmislili autori NTC sistema učenja, Ranko Rajović i Uroš Petrović s ciljem podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti, sprječavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu, razvijanja brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja kroz igru sa djecom. Broj mjesta je ograničen na 15.

U srijedu, 13.septembra, od 18 sati i 30 minuta organizujemo radionicu posvećenu  roditeljima. Tema ove radionice je Odrastanje uz bajku. Radionicu će voditi psihološkinja Jelena Mašnić. Bajke postoje otkako i ljudski rod kao način da se brižljivo njeguje dijete u nama i konstantnost nadanja u bolje sjutra. Zapravo, bajke su važan doprinos pripremi za ulazak u svijet odraslih, kao i podrška u izgradnji karaktera. Njihovi sadržaji često upućuju da pojedinac ne smije zanemarivati intuitivnost sopstvenog bića, human i odgovoran odnos prema drugima i prirodi. Bajkama se na psihološki prihvatljiv način prorađuju kontraverzne teme (predrasude i stereotipi) i razvojni problemi. Iako predstavljaju fantastički svijet, bajke su korisne da dijete shvati razliku realnog i izmaštanog, da je čovjek koji mašta je i onaj koji ima ciljeve i prioritete. Tokom ove radionice biće analizirani sadržaji bajki uz koje djeca najčešće odrastaju, kao I njihovi vaspitni uticaji. Biće riječi i o skrivenim  (implicitnim) sadržajima, manje vidljivim za laičku javnost, koji ostvaruju određene pozitivne ili negativne efekte. U psihologiji se, naročito, preko implicitnih poruka pratio uticaj bajki na cjeloživotni razvoj  kao I psihičko stanje djeteta i doživljaj odraslog.

U četvrtak, 14. septembra u 19 sati biće održana radionica pod nazivom Grabljivice Crne Gore, koju realizujemo u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore. Djeci će putem vizuelne prezentacije biti prikazane ptice grabljivice koje žive na našim prostorima. Takođe imaće priliku  da saznaju na koji način ove ptice grabe svoj plijen, gdje gnijezde i mnoge druge zanimljivosti. Radionica je namjenjena djeci uzrasta od 6 do 12 godina, a vodiće je biološkinja Anastasija Čarapić. Broj mjesta je ograničen na 20.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply