Peticija i protest roditelja zbog prebukiranosti

U vaspitnim jedinicama podgoričkih javnih predškolskih ustanova “Đina Vrbica i JPU “Ljubica Popović prvog radnog dana ove sedmice i drugog u novoj školskoj godini, bilo je kao u košnici. U pojedinim jedinicama oformljene su vaspitne grupe koje broje i do 90 mališana.

Zbog prebukiranosti grupa i uslova u kojima borave djeca u JPU “Đina Vrbica”, kao i najavljenih, a ne otvorenih novih objekata, predstavnik roditelja u upravnom odboru JPU “Đina Vrbica Nađa Ljiljanić i drugi roditelji pokrenuće peticiju kojom će sakupljati potpise nezadovoljnih roditelja. Kada završe sa peticijom predaće je nadležnim organima i sačekati kratko vrijeme za njihovu reakciju. Ukoliko ona izostane, kao što je to bio slučaj ranijih godina, Ljiljanić najavljuje bojkot vrtića i izlazak roditelja na ulice.

“Roditelji se žale osim prebukiranosti i na rad popodnevne smjene i neorganizovanost ustanove. Do direktora nijesu mogli da dođu te su upućeni da mu mailom pišu šta im treba. Razne maskote dočekivale su djecu u vrtić, a to je samo zamazivanje očiju roditeljima zbog prekobrojnih grupa. Tražila sam hitan sastanak sa direktorom jer me roditelji konstantno zovu, a ne znam kako da im pomognem. On se ne javlja. Roditelji su ogorčeni. Kažu da su vaspitači dobri, ali žele da omoguće i njima normalne uslove za rad. Roditelje ne zanima ko je direktor ustanove, već da se nađe rešenje za ovaj problem”, kazala je Ljiljanić za Dan.

Roditelji će tražiti da se u što kraćem roku omogući prostor za proširenje vrtića Poletarac 2 na Zabjelu i da se ostali rasterete.

“Želimo da se u što hitnijem roku prošire jedinice i nađu obećani objekti i rasterete grupe. Peticiju pišemo sjutra i završićemo je najkasnije za nedjelju dana. Mi ne možemo da čekamo više. Po jedinicama ćemo skupljati potpise i nakon toga ćemo izaći na ulicu i štrajkovati.
Jer roditelji više neće htjeti da vode djecu u nehumane uslove. Obratićemo se svim nadležnim istitucijama i ne odustajemo sve dok ne istjeramo to da djeca idu u vrtić koji ima humane uslove”, najavila je Ljiljanić.

JPU “Đina Vrbica” organizovala je da juče djecu u dvorištima dočekuju crtani junaci kako bi im prvi dan odvajanja od roditelja lakše pao. Ipak, bilo je nezaobilaznih suza. Bilo je i roditelja koji su zadovoljni prvim danom, ako se samo zanemari prebukiranost.

“Prvi dan u vrtiću nam je protekao lijepo. Nismo imali problema, a prebukiranosti još nema toliko u njenoj grupi jer svi izbjegavaju septembar dok se djeca ne priviknu i ne prestanu da plaču. Kristina ima tri godine i u jaslenoj je grupi. Nije bila tužna jutros što mi je bilo posebno drago rekla je njena mama Tamara Jelić.

Srednja jaslena grupa Dimitrija Matanovića nije prebukirana što je posebno drago njegovoj mami Mileni.

“Ovo je drugi vrtić koji Dimitrije mijenja. Zadovoljna sam i brojem djece za sada. Na spisku ih je 30. Sviđa mi se što su bar tu vodili računa da nema prebukiranosti jer su zaista mali. Danas samo u vrtiću bili sat vremena, a drugih dana ostajemo duže”, kaže Milena Matanović.

Od vrtića prošle godine odustao je Ilija Matanović, ali ove godine mu se obradovao.

“Kratko smo išli prošle godine jer smo odustali zbog čestih prehlada. Zadovoljna sam prvim danom. Njegova grupa jeste prebukirana. Postoji opcija da se dio djece premjesti u Resursni centar Podgorica, ali ja nisam za to”, kazala je Sanja Matović.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Skolska godina je pocela i sigurno se preko noci ne mogu sagraditi 4-5 vrtica. Nehumani su uslovi i za djecu, a i za rad vaspitaca. Cim dodje prvo zahladjenje, eto kolektivne zaraze. Realno, nemaju gdje sjesti da rucaju i spavaju mozda po 2-3 u jedan krevet.
    Trebalo se reagovati kad je bio upis, da se vrati stari sistem gdje su bile rang liste (prednost kome oboje roditelja radi, pa samo jedno, pa nezaposleni i na kraju liste cekanja). Tada ih je u grupama bilo maksimum 30-oro djece.
    Jedino sto u ovom momentu moze da se uradi, po mom misljenju, jeste da se trazi da Ministarstvo i opstina dio sredstava za subvencije usmjere u privatne vrtice (ista ona sredstva koja izdvaja za drzavne. Mi placamo jedan dio, a drugi dio Ministarstvo). Tako bi se rasteretile grupe u drzavnim vrticima, a privatni bi svakako imali koristi od toga. Po modelu javno-privatnog partnerstva.

  2. Ja zaista ne mogu da razumijem da Boba Uskokovic Krvavac tako komentarisete , ja licno nisam imala taj problem prosle godine i imala sam predivno iskustvo cijele godine sa vrticem , i sa dezurstvom jer mi je sin isao i cijelo ljeto , sada je nastupila prebukiranost i logicno da necu da se pomirim s tim da u grupi djece od 2 godine ima 74 djece…to je uzas blago receno ..i vjerujte da znam koji su to drugi drzavni vrtici u blizini Poletarca 2 vrlo rado bi ga prebacila ukoliko grupa nebi bila prebukirana …Znaci roditelji izbor nemaju ili trpi ili plati 150 e …

    • Izvinite gospođo,ali djeca nisu prioritet!!!! Makar ne u ovoj našoj tzv.državi,gdje se u ovom trenutku radi zatvoreni bazen vrijedan,ni manje ni više nego 20.000.000,00 €…znači dvadeset miliona eura…pa makar se deset miliona moglo odvojiti za djecu…kao što vidite prioritet je luksuz u ovom slučaju! Na račun naroda se uzeo kredit za bazen,a da narod nije imao pravo glasa! Naravno da se narod pitao,logično bi svi bili za to da se prednost da vrtićima i školama!!!! Besmisleno!

  3. Ja bih samo pitala dje su bile ove vaspitacice kad je roditeljima bilo zabranjeno prije par godina da potpisuju istu ovu peticiju u dvoristu vrtica? Ne u objektu…vec u dvoristu..
    No sad u cilju drugih previranja i trenutnih nezadovoljstava…ajmo da prikacimo i ovo…

    Rijetko je koji vaspitac stao javno iza tadasnje peticije…sto je negdje i za razumjet’…svako se boji za svoju egzistenciju i posao…

    Ali ova peticija se potpisala davno…problem prebukiransti postoji godinama unazad…
    To je tema kojom se Udruzenje bavi vec duze vrijeme…a i svjedoci smo promjena…

    No mi interesantno kako se sad “digosmo” svi na noge…dzaba smo mi roditelji tada ista pricali izgleda….trebalo je nekome od zaposlenih nesto drugo da zasmeta…

  4. Odlazak prvaka u školu 1993. godine:
    “Ivane, ponio si sveske i knjige i olovku? Uzmi sendvič za užinu i gledaj kuda te vozim, jer se vraćaš sa drugovima iz škole. Kad uđeš u učionicu, nađi prazno mjesto i sjedi tu. Ako učitelj bude grajao, znači da ste ga naljutili i ne pričaj ništa!”
    Odlazak prvaka u školu, 2017. godine:
    “Klik, klik klik klik klik….stani fino, Donaruna, da te slikam, da se vide makserice, frizurica i ajfon. Taako.. is feeling proud. Jesi se čuo sa dfugovima na vajber grupu? Kad će da dođe Samojed? Ko ga vozi? Ako je mama, taman da je pitam kad počinje zumba. Ajmoo…Gojko, jesi zva’ kuma u policiju, da obezbijede raskrsnice, da mogu lagano proći Ž džipom, bre!! Klik klik klik klik klik…na odmor vodi drugare u onaj fini gastro bistro gusto žustro lounge bar, na neki zdravi doručak. Kad uđeš u učionicu, što sno rekli, s kim trčiš da śedneš? Saa direktorevom ćerkom ili kreatorkinim sinom! I slikaj mi se sa časa, da ss hvalim koleginicama. Ako te učiteljica opomene, samo joj reci ko su ti roditelji i đe ti radi stric! Aajde…klik klik klik klik klik klik..”

  5. miki81

    Isti problem je i u Pljevljima 22 djece od 3 god na 15 kvadrata, kako tu da jedu i spavaju a tek da se igraju, vaspitacice preskacu preko njih. Zalosno. Koja je kvadratura prostorije po jednom djeteu potrebna po zakonu? Ovo je sve mimo toga!!!.

Leave a Reply