Od oktobra novi jelovnik Đačke užine u Podgorici

Distribucija užine iz novog menija učenicima osnovnih škola počeće od 1. oktobra, dok će promotivna distribucija početi u posljednjoj sedmici septembra, nakon što osnovne škole dostave podatke o broju učenika.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da su u toku intenzivni razgovori sa upravama osnovnih škola kako bi od ove školske godine aktivnije pristupile realizaciji i afirmaciji ovog važnog projekta.

Tokom prethodnih mjesec intenzivno se radilo kako bi učenici osnovnih škola u školskoj 2017/18. godini za užinu dobili potpuno nove proizvode iz đačke radionice Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“.

“U novu užinu uvrstiće se nove namirnice u kojima će se naći integralno, crno, ražano i kukuruzno brašno, sjemenke suncokreta, bundeve, raznovrsno voće i povrće, mlijeko i jogurt ili voda”, kazali su iz Ministarstva i naglasili da će se u zavisnosti od uzrasta korisnika mijenjati gramaža užine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ od prošle školske godine započela sa sprovođenjem projekta Đačke užine u koji je uključeno 26 osnovnih škola sa teritorije glavnog grada i okolnih područja.

“Tokom prethodne školske godine škola je zaključila ugovor o poslovnoj saradnji sa Institutom za javno zdravlje sa ciljem unapređenja kvaliteta užine koja, prije svega, podrazumijeva izmjene jelovnika i izradu novih receptura”, rekli su iz Ministarstva.

Učenicima osnovnih škola se, podsjećaju, dostavljalo raznovrsno pecivo (sendviči sa pilećom šunkom, kroasan od vanile, pizza trougao, domaća kifla sir, domaća kifla višnja, kifla krem, kroasan krem, krofna, rolna vanila, rolna višnja, rolna sir, rolna miks (šunka sir).

“Cijena užine je iznosila 12 eura mjesečno, a roditelji za svako drugo, treće i sljedeće dijete koje pohađa vaspitno-obrazovnu ustanovu, plaćali su u pola cijene, tačnije šest eura”, kazali su iz Ministarstva.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply