Juče podinijeli prijave protiv 20 roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu

Dom zdravlja Podgorica podnio je Upravi za inspekcijske poslove prijave protiv 20 roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju djecu.

Direktor te zdravstvene ustanove Nebojša Kavarić kazao je za Pobjedu da prijave mogu da podnesu samo protiv roditelja koji odbijaju vakcinu, dok za one koji je odgađaju nemaju zakonskog osnova.

Kavarić smatra da kažnjavanje nije dobar put, ali da „kao javna zdravstvena ustanova moraju da primjenjuju zakon“.

“Nijesmo srećni zbog bilo kakvih represivnih mjera kada je u pitanju animiranje roditelja da djeci daju potrebni lijek. Stoga im uvijek nakon odbijanja vakcinacije preporučujemo razgovor sa pedijatrom koji je dužan da ih informiše i odgovori na sve dileme koje imaju”, kazao je Kavarić.

On objašnjava da tek nakon nekoliko pokušaja stručnjaka da ubijede roditelje da treba da vakcinišu djecu pokreću procedure kažnjavanja, jer se odbijanje vakcinacije tretira kao sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite drugom licu, odnosno djetetu.

“Postoji pravni odnos između roditelja i djece, jer oni su odgovorni za njih, obavezi su da vode računa o njima. Djeca nikako nijesu svojina roditelja, neutemeljena je logika da su roditelji vlasnici djece, oni su odgovorni za svoju djecu”, rekao je Kavarić.

Prema njegovim riječima, priča ne smije da se završi na pokretanju prekršajnog postupka i kazni roditelja sa 500 eura.

“Roditelj tom kaznom ne dobija alibi da njegovo dijete ne treba da se vakciniše, već ukoliko ponovo odbije vakcinaciju treba pokrenuti krivično gonjenje”, kategoričan je Kavarić.

Ističe da odbijanje vakcinacije znači sprečavanje pružanja zdravstvene zaštite, ugrožavanje života, onemogućavanje savjesnog liječenja, a to su kazne zatvora.

“Nikako roditelji ne smiju da pomisle da će platiti kaznu od 500 eura i da su time sve završili i da ne moraju da vakcinišu dijete. Tu se priča ne završava” poručuje Kavarić.

On ukazuje i na činjenicu da i pojedine institucije smatraju da se prekršajnim nalogom stavlja tačka i naglašava da se to mora promijeniti.

“Bojimo se da oko 3.500 mališana koji nijesu primili MMR vakcinu na nivou Crne Gore ostanu nevakcinisana. Samo Boga molimo da ne sleti avion sa djetetom u inkubaciji sa morbilima, a to se može dogoditi svakog dana. Imamo toliko turista i rizik je stalan. U Bosni smo imali epidemiju morbila, u Rumuniji je sada, bila je u Engleskoj”, ističe Kavarić.

 

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da se nastavlja pad vakcinacije MMR vakcinom. Od 7.814 djece rođene 2015, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano protiv morbila, zaušaka i rubele, što je za 13 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

U glavnom gradu MMR vakcinu nije primilo 2.680 djece uzrasta od godinu i po do tri godine.

Kavarić je inače i inicirao kampanju kako bi animirali roditelje da vakcinišu djecu.

“Pokušaćemo, uz podršku javnih ličnosti, da povećamo obuhvat vakcinisane djece. Roditelji treba da vakcinišu djecu i time zaštite njihovo zdravlje i život to je početak i kraj ove priče. Vjerujem da će sportski kolektivi, posebno ženski, ugledne preduzetnice koje su majke, ali i svi ostali podržati kampanju i da će prilikom bilo kakvog pojavljivanja u javnosti odvojiti tih pet sekundi da pozovu na vakcinaciju kako bi sačuvali zdravlje i živote naše djece”, dodao je on.

Vakcina je, ističe on, jednako zdravlje i ta poruka treba da „uđe u uši svima“.

“Da roditelji uzmu svoje dijete od dvije ili tri godine i s njim u dom zdravlja na vakcinaciju. Mi čekamo spremno – jer naš jedini cilj je da obezbijedimo zdravlje. Ne vjerujemo da je društvena svijest u Crnoj Gori na tom nivou da dopuštamo da 2.600 djece u Podgorici ili tri i po hiljade u državi idu lagano u susret oboljenjima kakva su morbili i rubeola”, poručio je Kavarić.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

    • Aleksandra Mitrovic vakcinisana ne mogu da se ugroze, problem su djeca koja su alergicna na odredjene vakcine ili iz nekog drugog razloga ne mogu da ih prime, a i takvih ima mnogo. Za njih je jako bitno da postoji jak kolektivni imunitet

    • Ne radi se samo o vakcinisanoj djeci.
      A sta sa djecom koja su mlada pa nisu jos primila vakcinu? Fer je da ih zarazi nevakcinisano dijete i njihov zivot ugrozi?
      A sto sa ljudima ili djecom koja su na hemoterapiji ili drugim tretmanima koji slabe imunitet, pa su posebno osjetljivi na bolesti?
      Ili vakcinisana djeca pa se vakcina nije primila?

    • Moj sin je nakon primanja mmr vakcine imao atipicne febrilne ķonvulzije i jedva su ga spasili. Da ne pricam o padu imuniteta i gubljenu apetita. Hvala Bogu prica i razvija se normalno. Ali nemojte da pricate da roditelji izmisljaju i citaju sa interneta. Jer moje dijete do primanja mmr vakcine temperaturu nije nikad imalo. Odjednom dobija komisione i dva sata ozivljavaju ga. Svako ima pravo na izbor. Da sam znala nikad ga vakcinisala ne bih. Na pitanje DA LI JE TO OD MMR REAKCIJA doktori nece da kazu direktno. Ova tema je veoma teska i narod ce se uvijek oko nje prepucavati bilo preko interneta ili uzivo. Zato svako nek radi kako misli da treba.

    • Mogu da ugroze, iako su mi vakcinisane protiv morbila (mmr) mogu da dobiju morbile, 5 % su sanse ukoliko izbije epidemija. A vrlo moguce da ce izbiti, jer je epidemija trenutno u ruminiji jer je opao kolektivni imunitet a u padu je i u srb. U rumuniji je umrlo 22 djece do sad. Sve novine pisu.

    • Pitaj svrsene studente medicine koliko ukupno stiva imaju na temu vakcina 🙂 Najveci je problem sto su se kod nas neke vakcine povukle iz upotrebe jer su bile neispravne..ko je primio jbg i sto se ne provjeri zdravlje djece prije vakcinacije..Pa i to sto su propisali da treba se ne odradi..cccc

  1. Sad ce da navale ovi majstori sto su culi, nikad dozivjeli, da je kumovo dijete od bratanica, strine tetkine, e pa njene komsinice zaove cerka dobila autizam od vakcine.
    I to je dovoljan razlog da djecu normalnog naroda dovode u opasnost.
    Legende nase pametne.

  2. Eh, kad bi sve bilo baš tako dvodimenzionalno. Sama sam od onih koji su pokorno vjerovali nauci i faktima, dok me zamalo nijesu koštali mnoooogoooooo.
    Što više čitam o ovoj temi nešto mi je sve teže da progutam tu foru s kolektivnim imunitetom. Pošto se vakcine s oslabljenim virusima rutinski ubrizgavaju samo dva puta (vakcina, revakcina), a sama nauka kaže da se njihov zaštitni učinak gubi u roku 3-5 godina, ispada da su na te virusne bolesti otporna samo djeca mlađa od 8 odnosno 10 godina. Koliko kao laik shvatam ostali, uključujući i odrasle, i dalje su neotporni na te bolesti, osim ako ih nijesu preboljeli. Djeca mlađa od 10 godina, naravno, ne predstavljaju 68 posto cijele populacije (što je, opet, po nauci minimum da bi kolektivni imunitet postojao). Dakle, pri “čuvanju” nepostojećeg kolektivnog imuniteta zapravo je sasvim svejedno jesu li vakcinisana sva djeca ili nijedno.
    Razgovarala sam, tokom jedne problematične epizode sa mladjim djetetom (uzgred, ta se poduža ružna epizoda razvila nakon jedne vakcine) sa moooorem ljekara i zdravstvenih radnika u četiri države. Niti su bili jedinstveni, niti su znali sve odgovore. Ponavljali su da se eto dešava. Jedan ljekar, i to alfa i omega regionalnog zdravstva mi je priznao da se o vakcinama uči tokom silnih godina edukovanja iz svega 50-ak strana. Sve me to ponukalo da mnogo čitam na ovu temu, ne pretendujem da znam više od onih koji su se obrazovali, ali nijesu ni oni tu baš složni.
    Na kraju, koliko ja – ponovo kao zainteresovani laik – shvatam: dejstvo vakcina se ogleda u stvaranju memorijskih ćelija koje bi pri ponovnom susretu sa mikrobom mogle dovesti do jačeg i bržeg imunološkog odgovora. Zamolila sam jednu prijateljicu, ljekarku, da mi kaže iz čega je učila o vakcinama. Dala mi je udžbenik “Imunologija” u kome sam našla da se ne zna se kako se ćelije pretvaraju u efektivne ili memorijske. Da prenesem ovu analogiju na tako banalnu stvar kao što je podizanje kredita za samozapošljavanje: “Dobar dan! Ja bih kredit za biznis, nemam biznis plan i ne znam šta ću tačno raditi, ali biće sjajno!”

  3. Ево са’ћу вам платит’. Први пут кад сам одбила вакцине узеше ми податке,само што ме не приведоше,рекоше да ће ми доћи социјално и полиција на врата,ево их чекам 2 и по године😉

  4. Kavaricu zasto ne kazes koje sve EU zemlje ne primoravaju ne vrse represiju nad roditeljima da moraju, primiti vakcine vec je stvar odabira? Ne ide to na sili da gurate svako ima pravo IZBOR.

    Evropske zemlje u kojima VAKCINACIJA NIJE OBAVEZNA:

    Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španija, Portugalija, Austrija, Finska, Švedska, Norveška, Kipar, Estonija, Latvija, Litvanija, Švajcarska.

    Evropske zemlje u kojima je VAKCINACIJA OBAVEZNA:

    Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Česka, Slovačka, Madjarska, Poljska, Rumunija.

    Ovde treba napomenuti da je situacija po zemljama Evrope šarolika, kada se kaže da vakcinacija nije obavezna u zemljama Evrope, svaka zemlja je slučaj za sebe. Neke vakcine su obavezne a neke nisu. U Americi su vakcine obavezne za decu koja idu u državne škole ali nisu obavezne za decu koja idu u privatne škole, kao ni za pripadnike nekih verskih zajednica koje odbijaju vakcinaciju.

Leave a Reply