Ministarstvo traži informaciju o ekskurzijama zbog bjezbjednosti djece

Ministarstvo prosvjete zatražilo je od srednjih škola, koje su planirale maturske ekskurzije u evropskim državama gdje su učestali teroristički napadi, informaciju o planovima u vezi sa bezbjednošću djece.

To se posebno tiče Španije, koja je posljednja bila na meti terorista, a gdje početkom septembra idu maturanti podgoričke Gimnazije i Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić”.

U Ministarstvu kažu da su za bezbjednost djece odgovorne škole. Direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović već je kaže, pripremila sastanak sa roditeljima, dok direktor  elektroškole Veselin Pićurić tvrdi da je Barselona sada najbezbjednija jer je podignut stepen opreza i prisustva policije.

Ministarstvo nauke i obrazovanja Htvatske je na istu dilemu, kako su objavili tamnošnji mediji, odgovorilo preporukom školama da odgode maturska putovanja za Španiju.

Iz Ministarstva prosvjete Crne Gore kažu za Vijesti da “destinaciju u najvećem broju slučajeva biraju sami učenici anketom”.

“Informisani smo da je od strane škola koje planiraju odlazak u Španiju da je planiran i roditeljski sastanak ovim povodom”, piše u odgovoru.

U napadu u istorijskom centru Barselone 17. avgusta poginulo je 14 osoba, a povrijeđeno 120 ljudi kada je kombi uletio među pješake u prometnoj ulici La Rambla.

Direktorica podgoričke gimnazije Zoja Bojanić-Lalović, čiji maturanti putuju u Barselonu, kazala je Vijestima da se nijedan roditelj nije žalio na ovogodišnju destinaciju ekskurzije, ali da će svakako zakazati veliki sastanak sa roditeljima.

“Školska godina počinje četvrtog, a već petog septembra zakazaćemo sastanak sa svim roditeljima maturanata kako bi vidjeli šta ćemo. Nakon toga ću znati šta ćemo da radimo sa ekskurzijom, a ne želim da odlučujem ništa bez roditelja”, kazala je Bojanić-Lalović.

Ona je poručila da su im na prvom mjestu bezbjednost učenika.

I direktor podgoričke elektroškole Veselin Pićurić kazao je Vijestima da se niko od roditelja nije interesovao u vezi sa putem u Barselonu, a još manje, da je uložio neko žalbu.

“Kada je u pitanju odlazak u Barselonu, maturanti tamo posjećuju tek nekoliko najpoznatijih mjesta, a smatram da je to trenutno najbezbjedniji grad u Evropi, jer poslije takvih događaja, mjere bezbjednosti su podignute na najviši nivo”, kazao je Pićurić.

On je podsjetio je da su maturanti i njihovi roditelji još u januaru odabrali agenciju i maršrutu i isplanirali put za 9. septembar.

“Sve što je trebalo da bude uplaćeno je uplaćeno, daćemo sve od sebe da naša djeca kao i uvijek budu potpuno bezbjedna”, kazao je on.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply