Pričom o djeci uzimaju pare od građana?

Budvanska policija istražuje rad NVO Moj život je u vašim rukama, zbog sumnje da uzimaju novac od građana pod izgovorom da je namijenjen teško oboljeloj djeci.

To je potvrđeno Vijestima, nakon što je Budvanin D.R. posumnjao da se iza beranske NVO kriju prevaranti.

U Opštini Berane su saopštili da su se o NVO više puta zvanično interesovali iz Uprave policije i tražili podatke.

Navode da je sjedište te NVO bilo prvo bilo u Nikšiću, a potom u Beranama, u Ulici 29. novembra broj 2. Vijesti nijesu uspjele stupiti u kontakt sa NVO, jer kancelarije ih na toj adresi nema.

“Više puta smo dobijali prijave građana o zloupotrebama ove NVO“, kazali su u beranskoj lokalnoj upravi.

Budvanin D.R. posumnjao je da je riječ o prevarantima, nakon što je, kako tvrdi, nedavno dao novac za navodno liječenje djevojčice iz Valjeva.

“Na prag naše kuće u Budvi došao je muškarac sa fasciklom u rukama i predstavio se da je iz NVO Moj život je u vašim rukama iz Berana. Rekao je da skuplja novac za pomoć oboljeloj djevojčici N.M. iz Valjeva. Dali smo prilog, ali me je zainteresovalo kako to da NVO iz Berana sakuplja novac na primorju za dijete iz Srbije. Počeo sam da mu postvaljam pitanja dok je on ispisivao neku uplatnicu kao dokaza da rade legalno“, priča Budvanin koji je prijavio slučaj.

Navodi da je muškarac djelovao neubjedljivo i da je nakon njegovog odlaska na Internetu pokušao da nađe pomenutu NVO.

“Nijesmo je našli… Pozvali smo Opštinu Berane gdje smo, u službi koja se bavi NVO sektorom, dobili informaciju da nijesmo prvi koji su zvali i da su ranije imali prijave u vezi sa tom NVO”, dodao je on.

Budvanin je pozvao nadležne da pod hitno nađu osobe koje su odgovrne za “užasan vid prevare”, u kojem se iskorištava navodna bolest djece, i “napokon stane na put prevarantima“.

Budvanska policija početkom jula uhapsila grupu srpskih državljanki koje su na prevaru, navodno se baveći humanitarnim akcijama, uzimale novac od građana.

“Poseban oblik kriminalne aktivnosti predstavlja traženje novca od građana pod vidom sprovođenja različitih navodih humanitarnih akcija. Lažnim prikazivanjem činjenica da prikupljaju novac za konkretno hendikepirane osobe i njihovo liječenje, a riječ je o klasičnim prevarnim radnjama, uzimaju novac. Otkrili smo grupu od više ženskih osoba, različite starosne dobi iz Srbije, koje su na području Budve zatečene da se bave ovim radnjama. One su procesuirane nadležnim državnim tužilaštvima“, kazali su tada Vijestima u policiji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Dolazili su i u Dg i trazili prilog, ali kao sto je i obmanjeni covjek naveo nisu bas uvjerljivi i brzo sam zakljucila da se radi o prevarantima. Demonstrativno su otisli kada sam trazila ziro racun njihove organizacije kako bi im uplatila donaciju.

  2. Svakodnevno kod ulaska na sajam u Budvi (tree cane) momak zasrece ljude i trazi novac za pomoc deci sa posebnim potrebama. Ukoliko mu postavite par pitanja postaje jako nepristojan, bezobrazan i drzak.

Leave a Reply