Zabranjen promet dječjih kreveta i naočara za sunce

Tržišna inspekcija je u toku ljetnjih mjeseci na crnogorskom tržištu pronašla 30 dječjih kreveta na sprat, koji mogu ozbiljno da ugroze zdravlje djece, saopštili su iz Uprave za inspekcijske poslove.Kako su precizirali, radi se o jednoj vrsti od 30 kreveta koji su se prodavali u firmi Nebo jan.

Na portalu potrošač.me piše da je krevete proizveo SZR “Mirjanić” iz Srbije, a kako su utvrdili inspektori, gornji sprat nema sigurnosnu ogradu. Otvori na dijelu sigurnosne ograde veći su od dimenzija koje su propisane.

“Ograda mora biti sa svih strana osim otvora za ulaz koji se nalazi na samo jednoj dužoj strani. Stepenice, koje se nalaze na otvoru, a služe za penjanje na gornji ležaj, imaju prečke – gazišta, koja ne zadovoljavaju dimenzije propisane pomenutim standardima. Uz proizvod nije priloženo ni uputstvo za upotrebu. Maloprodajna cijena kreveta je 125 eura, u prometu su bila dva, u magacinu 28 komada, dok je prodato 19 komada”, precizirano je na sajtu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su Pobjedi da su inspektori u periodu od 1. juna do 15. avgusta, na tržištu naše zemlje otkrili ukupno 53 vrste opasnih proizvoda u količini od 822 komada.

“Od ovog broja, 12 vrsta u količini od 121 komada su opasni proizvodi sa ozbiljnim rizikom”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ozbiljan rizik po zdravlje – oštećenje vida, mogu da izazovu dječje naočare za sunce – 12 komada inspekcija je pronašla u firmi Tadeks in.

Na portalu potrošač.me navodi se da su naočare proizvedene u Kini, robne marke Kemer.

Izvor: Pobjeda, Antena M

Comments

Leave a Reply