Počelo izdavanje potvrda za vrtiće, u dijelu opština će od ponedjeljka

U velikom broju opština izdavanje ljekarskih potvrda za vrtiće je počelo, a u jednom dijelu njih će tek uslijediti od ponedjeljka, kao što je slučaj sa domovima zdravlja u Herceg Novom, Danilovgradu, Kotoru, Mojkovcu, u kojima kažu da je njeno važenje ograničeno na 7 dana.

Iz Ministarstva zdravlja je udruženju Roditelji pojašnjeno da se potvrda izdaje kao dokaz o nepostojanju akutne zarazne bolesti, koja bi mogla ugroziti zdravlje druge djece pri odlasku u vrtić. Kako kažu nema definisan rok važenja, ali se izdaje neposredno pred polazak djece u vrtić.

Potvrda koju roditelji nose sa sobom prvog dana kada dijete povedu u vrtić u novoj školskoj godini, sadrži opis opšteg stanja djeteta, eventualno postojanje alergije na hranu i ljekove, te izvještaj, odnosno stanje dosadašnje vakcinacije djeteta.

S obzirom da se dio roditelja obraćao udruženju Roditelji da bi provjerili da li je vakcinalni status uslov za izdavanje potvrde, a zbog toga što su njihovi pedijatri odbili da je daju za djecu koja nijesu vakcinisana ili kasne sa vakcinom, pitali smo Ministarstvo zdravlja šta je u ovim situacijama definisano propisima.

“Potvrda se izdaje i ukoliko dijete nije ili nije u potpunosti vakcinisano, sa izvještajem o trenutnom stanju vakcinacije, a po zahtjevu nadležnih iz vrtića. Ukoliko je dijete bolesno, potvrda se neće izdati. Po ozdravljenju djeteta, i po pregledu izabranog doktora i ordinirane terapije, potvrda će se izdati”, piše u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Podsjećaju da su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (“Sl. list RCG” br. 32/05 i “Sl. list CG” br. 14/10 i br. 30/12) i Programom obaveznih imunizacija stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti na teritoriji Crne Gore za 2017. godinu (“Sl. list CG” br. 4/17) utvrđene zarazne bolesti koje ugrožavaju zdravlje stanovništva Crne Gore, kao i mjere za njihovo sprječavanje i suzbijanje, i subjekti za njihovo sprovođenje.

Za potvrdu kažu da je dio usluga izabranog doktora, predviđen Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog doktora (“Sl. list CG” br. 10/08) i Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o bližim uslovima u pogledu standard, normative i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog tima doktora ili izabranog doktora (“Sl. list CG” br. 1/12), pa je u njoj naveden izvještaj o zdravstvenom stanju djeteta, a po zahtjevu nadležnih iz predškolskih ustanova.

Na pitanje da li se razmišlja o promjeni načina izdavanja potvrde ili njenom ukidanje s obzirom da sada pedijatri u dijelu opština ni ne vide djecu kojoj izdaju potvrdu tj. ne obavljaju nikakvu vrstu pregleda ili nalaza iz Ministarstva su nam kazali da se potvrda izdaje na zahtjev nadležnih iz predškolskih ustanova, a izdaje na osnovu fizikalnog nalaza i  uz obaveznu informaciju o vakcinalnom statusu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ovako srocenim odgovorima ostavljen je prostor za tumacenje prema tome kako kome odgovara. Ukoliko je dijete zdravo, potvrda mora biti izdata uz navodjenje vakcinalnog statusa. Ali, vakcinacija je obavezna, kao sto znamo, pa ako dijete nije uredno vakcinisano, ostavlja se prostor pedijatru da odbije izdavanje potvrde, na sta nema pravo, ali se moze i tako tumaciti, a time i uciniti. Ko shvati, razumjece.

    • Ja sam danas bila za potvrdu i receno mi je da ne moze sa se izda jer mi djete nije primilo mmr vakcinu pa ako hocu da je primi, nakon toga mogu da je dobijem. Nakon kratke rasprave pedijatar mi je pokazao papir na kome su dobili opomenu da zbog pojave rubeole djeca moraju da budu uredno vakcinisana da bi se dobila potvrda

Leave a Reply