Nadaju se da će do naredne godine uspjeti da pripreme nove udžbenike

Foto: Vijesti

Crnogorski đaci moguće ni sljedeću školsku godinu neće početi sa kompletima udžbenika napisanih po novim programima, ali će u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, kako su kazali, “učiniti sve” da ih pripreme što više.

Iako su od ove školske godine počeli da važe novi zakoni u oblasti obrazovanja, većina udžbenika je ostala ista. Iz Zavoda su ranije kazali da će se tokom ove školske godine koristiti udžbenički kompleti koji su bili u upotrebi i do sada.

Izuzetak su knjige iz predmeta fizika za sedmi, osmi i deveti razred. Mijenjaju se i udžbenici za predmet engleski jezik za sve razrede srednje škole, matematika za prvi i drugi, te biologija za drugi razred gimnazije.

“Izrada novih udžbeničkih kompleta u zemljama Evropske unije traje od 18 mjeseci do 24 mjeseca. Od 2004. godine do 2010. godine, kada smo radili na novim udžbenicima, mi smo udžbeničke komplete pripremali za nekih 12 mjeseci  i manje”, kazali su Vijestima iz Zavoda.

Ukoliko su u pitanju izmjene u procentu 20 do 30 odsto, kako navode, moguće je da udžbenici budu spremni za štampu i za četiri mjeseca do pola godine. Sve zavisi od toga da li izmjene podrazumijevaju i rad na ilustracijama, a ne samo na izmjeni ili doradi teksta.

Trenutno u Zavodu rade na pravljenu plana rada na udžbeničkim kompletima koje smatraju da mogu pripremiti za narednu godinu zbog čega sada ne mogu tačno navesti o kojim se kompletima radi i o kojem broju.

Oni su naveli da se o tome može govoriti tek krajem godine, kada bude napravljen Izdavački plan za 2018. godinu.

Cijene pojedinačnih udžbenika u ovoj školskoj godini biće, tvrde iz ZUNS-a, na prošlogodišnjem nivou.

“Razlog je taj što su promjene koje su nastale izmjenama Plana za osnovnu školu dovele do toga da će se pojedini naslovi koristiti u više razreda, a takođe biće naslova koji su od ove godine izborni, a ne obavezni…”, kazali su iz ZUNS-a.

Udžbenici za osnovne i srednje škole, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, biće dostupni u knjižarama od 28. avgusta.

Opštine Budva i Berane su za sve osnovce obezbijedile besplatne komplete knjiga, dok su Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Bar i Mojkovac, Kotor, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Bijelo Polje spremile komplete samo za prvake.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply