Tim stručnjaka Higia Logosa i u Pogorici, počeli i sa radionicama u Razvojom centru


Udruženje Roditelji uspostavilo je saradnju sa Logopedskim centrom Higia Logos, čiji stručnjaci – logopedi i defektolozi će jednom mjesečno u Razvojnom centru u Podgorici održavati logoradionice za djecu uzrasta od 3 do 5 i 5 do 7 godina.

Higia Logos je osnovan u Beogradu 2005. godine, a od nedavno su prisutni i u Podgorici. Njihovu ekipu čini, kako kažu, tim stručnjaka sa iskustvom i puno entuzijazma u radu i ljubavi prema djeci i to logoped i psiholog, kao i stručni saradnici iz najeminentnijih ustanova Srbije. U toku dvanaestogodišnjeg rada, stekli su veliko iskustvo, ali i ugled i povjerenje među roditeljima.

Iz Crne Gore im je u beogradsku ordinaciju dolazio veliki broj pacijenata, na tretmane zbog čega su se odlučili da otvore centar u Podgorici, u kojem rade logopedi iz Srbije, i u kojem obučavaju talentovane i stručne kolegenice iz Crne Gore.

U centru Higia Logos obavlja se dijagnostika i tretman svih poremećaja glasa, govora, jezika, sluha, čitanja i pisanja, kao savjetovanje roditelja djece sa govorno-jezičkim problemima, specifičnim smetnjama čitanja i pisanja. Nakon timske dijagnostičke obrade i dostavljanja pismenog izvještaja o logopedsko-psihološkom statusu, planira se habilitaciono/rehabilitacioni i savjetodavni  rad. Radi se u namjenski usklađenom prostoru za rad sa djecom koja imaju određene probleme. Logopedski centar Higia Logos je izdao i priručnik Progovorilica, namijenjen ubrzanijoj stimulaciji govora.

U Higia Logosu u Podgorici dostupni su i neurofeedback treninzi. Neurofeedback je vrsta terapije koja se zasniva na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG) i davanju povratne informacije. Zahvaljujući ovoj metodi, analizira se aktivnost moždanih talasa, što nam daje korisne informacije o tome kako mozak funkcioniše. Važno je što je ovim tretmanima moguće trajno promijeniti „loše“ obrasce ponašanja i jednostavno naučiti mozak da funkcioniše bolje, a samim tim smanjiti ili potpuno ukloniti simptome određenih poremećaja. Neurofeedback pomaže kod poremećaja kao što su ADD/ADHD (poremećaji pažnje i/ili hiperaktivnost), Aspergerov sindrom i autizam, disleksija i drugi problemi u učenju, poremećaji senzorne integracije, govorno-jezičkih poremećaja, poremećaja slušnog procesuiranja, cerebralne paralize, gubitka govora kod odraslih, mucanja. Ova metoda pomaže i kod epilepsije, poremećaja spavanja, različitih strahova, poremećaja raspoloženja (depresije), stresa i otklanjanja posledica stresa, loše koncentracije, glavobolja i migrena.

Higija Logos realizuje već 12 godina i logoradionice, čiji su ciljevi podrška djetetu sa stekne sposobnosti koje će mu pomoći da usvoji vještine početnog čitanja, pisanja i računanja sa lakoćom, da razvija i ubrzava govorno-jezičke sposobnosti i vještine komunikacije.

U Podgorici su sa besplatnim radionicama počeli u julu. Nakon radionica koje traju 60 minuta svaki roditelj dobija izveštaj o radu sa djetetom, njegovim postignućem i predlogom za dalji rad.

Programi su bazirani na rad kroz igru, korišćenje brojnih i raznovrsnih vrsta materijala i stalnoj interakciji, tako da djetetu proces učenja bude zanimljiv. 

Kontakt telefon Higia Logos centra u Podgorici je 068 046 114, a email adresa [email protected]

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply