Besplatni udžbenici za prvake u 11 opština, u dvije za sve đake osnovnih škola

Foto: Vijesti

Učenici iz Herceg Novog, Tivta, Bara, Mojkovca, Kotora, Nikšića, Danilovgrada, Bijelog Polja i Glavnog grada koji će ove godine upisati prvi razred osnovne škole dobiće besplatne komplete knjiga, dok su Budva i Berane jedine opštine koje su obezbijedile besplatne udžebnike za sve osnovce odnosno za učenike od prvog do devetog razreda.

“Ukupno 11 opština je za sada obezbjedilo besplatne udžbenike za učenike prvog razreda. Herceg Novi, Tivat, Bar i Mojkovac i Podgorica su to uradili preko Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS), dok su se Kotor, Nikšić, Danilovgrad i Bijelo Polje opredijelili za nabavku preko privatnih knjižara”, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora je navedeno da su Budva i Berane jedine opštine koje su obezbijedile besplatne udžbenike za učenike od prvog do devetog razreda.

Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je udžbenike za školsku 2017/2018. godinu za djecu bez roditeljskog staranja, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, i za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama, koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite i porodičnom smještaju.

Za učenike romske i egipćanske populacije koji pohađaju prva tri razreda udžbenike je obezbijedilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok će za učenike ostalih razreda udžbenike obezbijediti Ministarstvo prosvjete, navode iz tog resora.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

    • Majo, osnovna skola je obavezna, a samim tim bi trebali roditelji da imaju i neke povlastice pri kupovini udzbenika i skolskog pribora. Na zalost, sve se cesce stampaju udzbenici u vidu radnih svesaka koje je nemoguce da koristi neko naredne godine. Za nekog ko ima dvoje ili troje skolaraca septembar je nocna mora. Racunajte da u prosjeku komplet udzbenika za jednu skolsku godinu kosta 50-60€, a tu su i ostale potrepstine.

    • Gorice,sve ja to razumijem. Ali sami kazete povlastice a ne 9 godina da im se daju. Svaka rasprava vuce dublje teme. Ako se ima mjesecno za gluposti 50 e,nisu ni knjige skupe 1 godisnje. Hoce li i za srednju biti besplatne kad je uvedu kao besplatno skolovanje?

    • Ne znam otkud vam uopšte ideja sa su 50e treba vam minimum 150e po detetu samo za skolski pribor i knjige puta broj djece nije to baš 50e godisnje. Živio nama nas Dragoslav Dado Šćekić

    • Neno, rekoh samo da udzbenici u prosjeku toliko kostaju. Naravno, pribor i ostale potrepstine su jos gore.
      A zasto im se ne bi davali 9 godina? Zasto ne odstampati udzbenike koje bi djeca na kraju nastavne godine vracala i koristila ih naredna generacija? Zasto svake godine mijenjati udzbenike koji su, ruku na srce, sve gori i gori i time prisiljavati roditelje da moraju da kupuju nove? Obrazovanje treba da bude dostupno svima. Radim u skoli i znam koliko je potrebno roditeljima da opreme djecu. Ne govorim o pomodarstvu, vec o najosnovnijim stvarima. Zaista smatram da makar udzbenici treba da budu besplatni.

    • To i jeste nas problem. Radamo djecu a ocekujemo da dobijamo od drzave pomoc. Nema toga. Samo kazem da su ljudi postali halapljivi. Meni bi logicnije bilo da sk.pribor ima popuste,da su izleti jeftiniji,ishrana bolja u skolama. Knjige su najmanji problem.

    • Ne radjamo djecu da bi ocekivali pomoc od drzave, vec bi trebalo da je suprotno – da drzava radi na podsticanju nataliteta. U pravu ste bili kad ste rekli da ovo povlaci dublje teme, ali bas u tome je kljuc. Osnov svake drzave su mladi i njihovo obrazovanje.

    • A ne radjamo mi Maja Jakic djecu da bi se besplatno skolovali ili isli u vrtic za dzabe, n3go oh radjamo jer volimo da ih imamo a drzava bi trebala valjda da bude ponosna na parove sto dizu ovaj natalitet i sto sire drzavu i bratstvo a ne da nas deru ko stoku nemoj mi ih branit da te zamolim, nismo ni gladni ni zeni ni goli i bosi Bogu hvala, ali lijepo bi bilo da makar u vidu tog obrazovanja malo pomognu djeci a ne da gledaju kako da zarade na njima

    • Sladana,nema od toga nista. Sve je izgubilo smisao. Zato imam ovaj stav. Gledam porodice sa 4,5 djece,uvijek im neko kriv kad nemaju. A muz i ja radimo pa opet ne priustim sve sto bih htjela 1 djetetu. Zato mi je muka od roditelja koji ispuse 150 e mjesecno a kukaju da su knjige ili cizme skupe. Ma…

    • I ja imam troje djece i ne tražim ni od kog pomoć. I ako Bog da još ću ih roditi. Ali svakako mi prija što nas gradonačelnik Dragoslav Dado Šćekić ima za to sluh i makar su knjige besplatne. Svakako da nije toga priuštimo bi ih svom detetu ali ovo je divan gest moje opštine

    • Shvatite kako hocete,ali moje misljenje je da ne mogu priustiti sto zelim nego 1 djetetu. I ne,nisam dobrostojeca. Nemam apartmane kao vi,zato ovo i kazem. Imam platu i to je to. Samo vi radajte i cekajte knjige od opstine.

    • Ja ih ne cekam od opstine niti sam radjala sa mislju da cu ih lako skolovatinjer ce mi opstina donirati knjige to mi nije bilo ni na kraj pameti ali kazem da moja djeca Bogu hvala ni u cemu ne oskudijevaju ali ima ih dosta sto nemaju dok glavasi se gadju milionima neko nema ni da skoluje zato mislim da bi bionlijep gest da makar te knjige ih sleduju dzabe

  1. Da ,a ovi u Podgoricu nista !Da li znate ,a ja znam to sigurno da u inostranstvu ki ide u skolu ne samo osnovna nego srednja i na dalje placaju sve do zavrsetka djeteta i skolovanja ,pa ovi sto im je mrsko da um drzava daje neka ne uzimaju ako ne zele ,ali neka ne sude drugima stvarno…

Leave a Reply