Objasnite djeci uz pomoć eksperimenta zašto je važno da peru zube

Pranje zuba. Vrijeme kada su, odjednom, sve druge obaveze važnije. Odjednom ide da skupi igračke, odjednom mora nešto da uzme, skloni, pospremi. Da jede, pije, piški. Bilo šta. Samo da ne pere zube.

Djeca pranje zuba izbjegavaju zato što im je dosadno i zato što im nije zapravo baš sasvim jasna sva ta priča o karijesima. A i ne zanima ih mnogo. Zato, predlažemo da isprobate ovaj trik.

Prvo uzmite jedno jaje i skuvajte ga, a potom ga izbijelite. Proces izbjeljivanja ide otprilike ovako: u razmjeri 1:1 u šerpu sipajte vodu i sirće (čašu vode i čašu sirćeta, recimo) i stavite na vatru. Važno je da jaje bude potpuno pokriveno tečnošću. Kad voda prokuva, jaja stavite pod hladnu vodu i lagano obrišite.

Pažljivo ubacite jaje u praznu čašu, a onda ga polijte dobro poznatim crnim gaziranim sokom. Pitajte dijete šta misli, šta će se dogoditi sa jajetom. Narednog dana izvadite jaje iz soka. Vidjećete da je potamnelo. Pitajte dijete da objasni šta se dogodilo.

Dajte djetetu četkicu i pastu i ohrabrite ga da pokuša da očisti jaje, pažljivo. Tokom procesa čišćenja objasnite mu da je to što se desilo jajetu vrlo slično onome što se dešava našim zubima, ako ih ne peremo redovno.

P. S. Ako ovo ne upali, ne ostaje vam ništa drugo nego da nastavite da ih jurite po kući sa četkicom u ruci!

Izvor: Zelena učionica

Leave a Reply