Hrapović kaže da će ljekari po isteku kazne nastaviti rad

Foto: FOS MEDIA

Ljekari osuđeni za infekciju beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, od kojih je jedna preminula imaju pravo da nastave sa radom u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su bili zaposleni prije izdržavanja kazne zatvora jer im prestaje mirovanje prava i obaveza iz rada i po osnovu rada, a shodno navedenoj zakonskoj odredbi, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Sud pri izricanju kazne i u jednom segmentu nije definisao pitanje u vezi sa obavljanjem ljekarske prakse po isteku kazne.

On nije želio detaljnije da komentariše presudu ljekara bjelopoljske bolnice u slučaju inficiranih beba.

“Ipak, kao prvi čovjek resora koji vodi  zdravstveni sistem naše zemlje u obavezi sam da kažem kako  slučaj jedne preminule i inficiranih beba , koji se dogodio u Opštoj bolnici u Bijelom Polju 2014.godine nikada ne smije biti zaboravljen  i mora služiti kao opomena da se takve stvari više nikada ne dogode. Ne možemo zaboraviti tragediju koja je zadesila porodicu Knežević, kao i zanemariti brigu i neizvjesnost sa kojom su živjele porodice inficiranih beba dok su se njihovi mališani oporavljali, ali moramo biti odlučni da zdravstvenu politiku kreiramo tako da pacijent, njegova sigurnost i njegova prava budu na prvom mjestu”, kazao je Hrapović za FOS.

Ljekari Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog zatvora za infekciju beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, od kojih je jedna preminula.

Krapović kaže da sa timom saradnika u Ministarstvu zdravlja redovno obilazi zdravstvene ustanove, i da nekad i bez najave posjeti bolnice i domove zdravlja, sjedi sa pacijentima u čekaonici, razgovara o njihovim iskustvima. Kako kaže, na taj način želi da čuje koji su to problemi sa kojima se oni susreću prilikom posjete  zdravstvenim ustanovama.

“Nedavno smo posjetili i bjelopoljsku opštu bolnicu i želim da kažem da smo dobili veoma pozitivne  komentare kako na rad i stručnost osoblja, tako i na higijenu u samom objektu”, navodi Hrapović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply