U zatvoru osam osoba zbog neplaćanja alimentacije

U Osnovnom sudu u Podgorici, od početka 2017. godine, formirana su 34 predmeta za krivično djelo nedavanja izdržavanja, odnosno neplaćanja alimentacije. U 25 slučajeva se još vodi postupak, dok u osam predmeta donijeta osuđujuća presuda.

Prema podacima koje su Dnevnim novinama dostavljeni iz ovog suda, broj formiranih predmeta zbog ovog krivičnog djela iz godine u godinu raste. Tako je tokom 2016. godine formirano ukupno 56 krivičnih predmeta u kojima je predmet optužbe neplaćanje alimentacije, od kojih je devet predmeta još u radu pred podgoričkim Osnovnim sudom, dok je u 42 predmeta donijeta osuđujuća presuda.

Takođe, kako navode, u 2015. godini, formirana su 52 krivična predmeta za krivično djelo nedavanje izdržavanja, od kojih je jedan predmet još u radu pred ovim sudom, a u 40 predmeta je donijeta osuđujuća presuda.

“Za pomenuti je da položaj okrivljenog lica u ovim postupcima ima lice koje ne daje izdržavanje za lice koje je po zakonu dužno da izdržava, a ta dužnost je utvrđena izvršnom sudskom odlukom ili izvršnim poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, u iznosu i na način kako je to odlukom odnosno poravnanjem utvrđeno”, navode u podgoričkom osnovnom sudu.

Kako objašnjavaju, u parničnom postupku, po tužbi za razvod braka/povjeravanje djece, sud po službenoj dužnosti donosi odluku i o iznosu alimentacije, obavezujući na isplatu alimentacije onog roditelja sa kojim dijete ne živi.

“Prilikom ocjenjivanja mogućnosti lica koje je dužno da daje izdržavanje sud uzima u obzir sva njegova primanja i stvarne mogućnosti da stiče zaradu, kao i njegove sopstvene potrebe i zakonske obaveze izdržavanja, pri čemu je najmanji iznos za izdržavanje 63,73 eura”, napominju u Osnovnom sudu.

Podsjećamo, kako su DN ranije objavile, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija tokom 2016. godine na izvršenju kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja nalazilo se ukupno 27 zatvorenika. To je, kazali su DN u Zavodu, znatno manje nego 2015. godine kada je zatvorsku kaznu zbog tog krivičnog djela služilo njih 48.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija tokom 2016. godine na izvršenju kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja iz člana 221 KZ CG nalazilo se ukupno 27 zatvorenika. Shodno statističkim podacima iz presuda, period nedavanja izdržavanja, u prosjeku, najčešće je obuhvatao više mjeseci. Zbog navedenog krivičnog djela, u prosjeku, izrečene kazne zatvora bile su od 30 dana do nekoliko mjeseci”, kazali su iz Zavoda.

Broj osoba koje su se nalazile na izvršenju kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela nedavanje izdrzatvoiržavanja iz člana 221 KZ CG tokom 2016. godine, kako su rekli, bio je manji nego u 2015. godini.

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija tokom 2015. godine nalazilo se ukupno 48 zatvorenika zbog izvršenog krivičnog djela nedavanje izdržavanja iz člana 221 KZ CG. Prema raspoloživim podacima u Zatvoru za kratke kazne, prvi slučaj izvršenja kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela neplaćanje alimentacije iz člana 119, st. 1 KZ RS zabilježen je 6. novembra 1996. godine.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sramota je sto kod nas i dalje ide onaj sistem zvacemo vas u zatvor cim bude mjesta.sramota je sto tako govore i kad je pokusaj ubistva u pitanju i kad su psihicki bolesnici na slobodi koji su spremni na sve jer ne znaju sro ce sa njima.sramota je kako nas sistem u tom dijelu funkcionise

  2. Sramota, ne postuju se ni pravosnazne presude… Moj slucaj Tati daju kredit a posle nemaju od cega da mu odbijaju…vec 2.5 god. Odbijaju 25% a treba 35% stim da se izmiri zaostalo. Presuda od februara 2015 stupa na snagu od septembra iste god a sad je avgust 2017. Placem i Izvrsitelj 50.00 eurica… I sta kazete ?

  3. A kad su djeca sa posebnim potrebama u pitanju, koliko je njima zakonom zagarantovana alimentacija?
    Sta sa onim roditeljima koji namjerno napustaju posao a fakultetski su obrazovani samo da ne bi davali alimentaciju?
    Sta sa onim roditeljim koji obecavaju sudu (a sud im vjeruje) da ce se zaposliti pa se proces odugovlaci i po nekoliko godina (dvije-tri)?
    Sta sa onima koji svoju zakonsku obavezu (u vecini slucajeva majke) postuju i izvode djecu da ih vide ocevi, dok druga strana izbjegava svoje zakonom odredjene obaveze?
    Gdje je Centar za socijalni rad da reaguje u takvim slucajevima, jer su jaki kad treba da “udare” na majke ili oceve koji sami podizu djecu bez podrske druge strane koji u rijetkim slucajevima, najcesce zbog bolesti djeteta, nisu u mogucnosti izvesti dijete na zakazano “vidjenje”?
    U tom slucaju “druga” strana “trci” “pocasnu trku” do Centra za socijalni rad da se u tom slucaju zali, ne vidjevsi sebe i svoje greske i dobija “nesebicnu” podrsku u vidu “maltretiranja” onih koji sa svojih deset prstiju “sami” podizu svoju djecu!
    Tema je opsirna, ali i jako delikatna u sta bi trebali da se ukljuce i mediji, i relevantne institucije sistema!

  4. Predlog:Centar za Socijalni Rad bi trebao takvim “ne odgovornim” roditeljima koji izbjegavaju na sve manipulativne moguce nacine isplatu alimentacije djeci,zabraniti prilazak i komunikaciju sa djecom,sve dok djeca ne postanu punoljetna,i u stanju da donose sami odluke; Jer bizarno je pitanje: Kakav je to roditelj koji nece da placa alimentaciju?! To je roditelj “samo na papiru”, pa takvog na papiru treba i ostaviti da blijedi godinama,dok djeca ne porastu i sama shvate kakav je.Dok samohrane majke daju i zalogaj iz usta svojoj djeci,gladuju,muku muce,snalaze se,prose,i sto cuda cine da bi hranile,skolovale i odgajale djecu u normalnim uslovima,koliko su one u mogucnosti da im ih stvore.

Leave a Reply