Kako zaštiti djecu i trudnice u toku vrućina

Institut za javno zdravlje izdao je danas preporuke za djecu i trudnice u toku vrućina, koje su ovih dana zahvatile našu zemlju.

Upozoravaju da velike vrućine mogu biti opasne za svu djecu, ali naročito za bebe i malu djecu, kao i trudnice i da je zbog toga važno da se primjenuju određena pravila ponašanja.

PREPORUKE ZA ZAŠTITU DJECE

Velike vrućine  mogu biti opasne za svu djecu, ali naročito za bebe i malu djecu. Kod njih se posljedice djelovanja visokih temperatura ne ispoljavaju uvijek jasno kao kod odraslih osoba. S obzirom da oni u ovom uzrastu zavise od starijih i da se ne mogu sami uspješno zaštititi od gubitka tečnosti i pregrijavanja, veoma je važno pažljivo ih nadgledati. Visoke temperature mogu izazvati različite zdravstvene probleme i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje djeteta.

Pripremite se za vrućine

Informišite se o lokalnoj vremenskoj prognozi i upozorenjima kako biste znali kada treba preduzeti dodatne mjere opreza.

Vodite računa da klima uređaj bude ispravan i redovno servisiran, neadekvatno održavani klima uređaji omogućavaju rast mikroorganizama.

Ukoliko nemate klima uređaj, pronađite klimatizovano mjesto u blizini koje možete koristiti kako bi se rashladili nekoliko sati tokom velikih vrućina.

Trudite se da vašem djetetu ne bude vruće

  • Neka vaš dom bude rashlađen. Najoptimalnija  temperatura u prostoriji je između  24 °C i 26°C.
  • Zaklonite sunce tendama, zavjesama ili roletnama. Rashladite prostorije noću, hladnijim noćnim vazduhom.
  • Rashlađujte vaše dijete čestim kupanjem, i obavezno ga nadgledajte dok je u kadi.
  • Ako koristite ventilator, držite ga na sigurnoj udaljenostiod djeteta.
  • Planirajte aktivnosti na otvorenom prostoru tokom hladnijih djelova dana.

Unos tečnosti i ishrana

Potrudite se da vaše dijete pije dovoljno tečnosti!

– Često ga ponudite vodom, ne čekajući da je traži.
– Miješanjem vode sa prirodnim voćnim sokom vodu ćete učiniti ukusnijom.
– Izbjegavati davanje zaslađenih ili gaziranih pića.
– Potrudite se da vaše dijete  pije vodu prije i poslije fizičkih aktivnosti.

Bebe nisu u stanju da vam kažu kada su žedne, pa ih treba češće dojiti. Male količine higijenski ispravne vode mogu se dati između hranjenja, naročito ako beba konzumira ostale namirnice. Preporučuju se češći, lagani, svježe pripremljeni obroci. Djetetu ponudite voće i povrće jer oni imaju visok sadržaj vode i minerala u sebi.

Boravak na otvorenom i putovanja

– Izbjegavajte izvođenje bebe ili malog djeteta vani tokom perioda dana kada su velike vrućine, naročito u periodu od 10-17h.
– Ukoliko morate izaći, pobrinite se da dijete bude u hladu ili da je koža zaštićena od sunca komotnom prozračnom odjećom svijetlih boja i šeširom širokog oboda. U hladu drveća temperatura može biti i do 5​° C niža u odnosu na okolno područje.
– Ako se izlaganje suncu ne može izbjeći, koristite kreme za sunčanje širokog spektra zaštite  namjenjene odgovarajućem uzrastu djece za djelove kože koji se ne mogu zaštititi odjećom. Zapamtite, krema za sunčanje ćezaštiti odultraljubičastih(UV)zraka, ali ne i od vrućine.
– Malu djecu (do 6 mjeseci) uopšte ne izlagati suncu.
– Ako živite u području sa povećanom aktivnošću komaraca, zaštitite nepokrivenu kožu sa sredstvima koja odbijaju insekte  prateći uputstva proizvođača.
– Bebe se mogu pregrijati veoma brzo tokom vrućine, a naročito ako se nalaze u autu. Izbjegavajte putovanje po vrućinama. Ukoliko morate putovati, putujte u ranim jutarnjim časovima.
– Pobrinite se da bebe ili djeca nisu izložena sunčevim zracima dok su u autu, jer to takođe može prouzrokovati pregrijavanje. S obzirom da je bebina koža veoma tanka, može doći do opekotina i od količine sunčevog zračenja koje prođe kroz prozor auta, naročito ako koža nije prekrivena.
– Nemojte ih prekrivati pokrivačima ili peškirima kako bi ih zaštitili od sunca jer će to ograničiti kretanje vazduha oko bebe, što će rezultirati povećanjem njihove tjelesne temperature, tj. pregrijavanjem tijela.
– Nikada ne ostavljajte djecu same u autu, čak i kada je auto klimatizovano.

Nadgledajte budno zdravlje vašeg djeteta

Posmatrajte dijete da na vrijeme prepoznate simptome poremećaja uzrokovanih toplotom:
• promjene u ponašanju, pospanost ili povećanu razdražljivost;
• osip izazvan toplotom;
• vrtoglavicu ili nesvjesticu;
• mučninu ili povraćanje;
• glavobolju;
• ubrzano disanje i ubrzan rad srca;
• ekstremnu žeđ,
• smanjeno mokrenje s neobičnom tamno- žutom bojom  mokraće (ukazuje na dehidrataciju, gubitak tečnosti iz organizma).

Postupci kod pojave neuobičajenih simptoma, prva pomoć

Ako vidite bilo koji od ovih znakova pri vrućinama, odmah premjestite dijetena hladno mjesto, rashlađujte ga i dajte mu tečnosti. Najbolje je davati vodu.

Nazovite službu hitne medicinske pomoći (broj 124 za cijelu Crnu Goru) odmah ukoliko primjetite da dijete ima visoku tjelesnu temperaturu i da je nesvjesno, konfuzno ili da je prestalo da se znoji što ukazuje na ozbiljno medicinsko stanje-toplotni udar!

Dok čekate  pomoć – rashladite dijete odmah, tako što ćete:

– premjestiti dijete na hladnije mjesto;
– istuširati ga mlakom vodom
– stavljati  hladne obloge na veće površine kože direktno ili preko odjeće.

Pod većim rizikom od posljedica toplotnog stresa  su ona djeca koja imaju poteškoće sa disanjem (astma), srčana oboljenja, probleme sa bubrezima, mentalne i fizičke smetnje, poremećaje u razvoju, akutnim infekcijama i ona koja su pod terapijom.

PREPORUKE ZA TRUDNICE

U trudnoći žene normalno mogu imati blago povišenu temperaturu u odnosu na uobičajenu, pa im svaka dodatna temperatura spolja narušava osjećaj komfora.

Prekomjerno izlaganje suncu i povišenim temperaturama može uzrokovati pregrijevanje trudnice, što posredno povećava temperaturu ploda.  Porast temperature kod ploda u zavisnosti od trajanja i intenziteta može narušiti normalno funkcionisanje i dovesti do eventualnih poremećaja, pa čak i trajnih oštećenja.

Usljed direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti i toploti u zavisnosti od trajanja i intenziteta kod trudnica se mogu javiti isti poremećaji kao i u opštoj populaciji

Preporuke za zaštitu trudnica od velikih vrućina  su iste kao i za ostalu populaciju i usmjerene su na:

– Održavanje svježine u prostorijama u kojima se boravi.
– Izbjegavanje vrućine naročito u periodu od 10-17h,
– Rashlađivanje tijela. Preporučuje  se tuširanje  više puta u toku dana mlakom vodom. Mogu se koristiti i  hladne obloge, peškiri, sunđeri, rashlađivanje nogu u hladnoj vodi i sl.

Zaštitu od sunčevog zračenja. Prije izlaganja suncu preporučuje se korišćenje krema sa zaštitnim faktorom. Treba imati na umu da ove kreme štite od UV sunčevog zračenja ali ne i od toplote!

Unos dovoljne količine tečnosti ravnomjerno raspoređene u toku dana. Nisu preporučljivi pretjerano ohlađeni napici. Preporučuju se blagi čajevi, negazirana mineralna voda, kompoti i voćni sokovi, razrijeđen sok od limuna. Slatka gazirana pića izbjegavati, kao i napitke sa kofeinom.

Pravilnu ishranu. Savjetuju se češći, lagani i svježe pripremljeni obroci.

Prikladno oblačenje – nošenje  lagane, komotne odjeće od  materijala svijetle boje koji propuštaju vazduh i pomažu da ne dođe do osipa koji su česti u trudnoći naročito u predjelu trbuha i ispod dojki. Preporučuje se nošenje komotnije obuće – trudnice su podložne oticanju nogu i ruku

Izbjegavanje napornih  aktivnosti. Ukoliko vježbate u prirodi činite to u hladnijim periodima dana kako biste izbjegli pregrijavanje.

Trudnicama se savjetuje da izbjegavaju sunčanje, odlaske u solarijume i korišćenje preparata za samotamnjenje uslijed nedostatka dokaza o njihovom mogućem uticaju na trudnicu i nerođeno dijete.

Dugotrajna izlaganja suncu mogu doprinijeti nastanku hiperpigmentacija kože kod trudnica. Ova potamnela područja kože nastaju zbog hormonskih promjena u vidu fleka najčešće na koži lica.  Ove nepravilne, jasno ograničene i često simetrične fleke smeđe boje se  mogu, ali ne moraju povući nakon trudnoće.

Redovno kontrolišite svoje zdravstveno stanje.

Obratite naročitu pažnju na sljedeće simptome koji su povezani sa visokim temperaturama:  vrtoglavicu i nesvjesticu;  mučninu ili povraćanje; glavobolju;  ubrzano disanje i rad srca; ekstremnu žeđ  i  smanjeno mokrenje s neuobičajeno tamno žutom bojom mokraće.

Kod pojave ovih simptoma, odmah se premjestite na hladno mjesto i unosite tečnosti. Najbolje je piti vodu. Rashladite se tuširanjem i hladnim oblogama.  Ukoliko simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju potražite pomoć ljekara.

Ako su prisutni simptomi koji ukazuju na mogućnost nastanka toplotnog udara (vruća i suva koža, grčevi, nesvjestica, bunilo) treba odmah pozvati hitnu pomoć (broj 124 za cijelu Crnu Goru) ili trudnicu transportovati u najbližu zdravstvenu ustanovu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply