Da li ponavljati BCG vakcinu nakon koje nije ostao ožiljak?

Pitanje od Milene:

Beba rođena u septembru je primila BCG odmah po rođenju. Međutim, do danas joj se nije pojavljivao nikakav ožiljak kao reakcija na vakcinu. Pedijatar ima niz argumenata i više je za to da se ne ponavlja jer može da bude burna reakcija ako je sada primi ali da je konačna odluka na nama. Šta nam predlažete?

Odgovor od dr Senad Begić, Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, Institut za javno zdravlje

BCG vakcina je jedna od prvih vakcina koje su ušle u široku primjenu i procjenjuje se da je do sada u 172 države koje je koriste dato više od 5 milijardi doza. Upravo zahvljajujući ovoj vakcini slučajeva teške, rasijane, tuberkuloze unutrašnjih organa i tuberkuloznih upala moždanih opni (tuberkuloznih meningitisa) kod nas više nema.

Kao znak “uspješne” vakcinacije sa BCG vakcinom obično se javlja ožiljak na mjestu davanja. Postojanje ožiljka kontroliše se četiri do šest mjeseci poslije vakcinacije a novije naučne studije ukazuju da formiranje ožiljka izostaje kod manje od 10% vakcinisane djece. Prema važećim propisima kod nas (Pravilniku o imunoprofilaksi i Programu imunizacija), djeca koja nemaju ožiljak treba ponovo da se vakcinišu sa BCG vakcinom do navršene prve godine života. Bogato iskustvo sa ovom vakcinom i naučni dokazi koji prate upotrebu BCG-a ukazuju da se kod takve djece se ne očekuje nikakva burnija reakcija nego ona koja je zabilježena prilikom davanja prve doze.

Ponovno davanje vakcine djeci starijoj od 12 mjeseci koja su vakcinisana a koja nemaju ožiljak nije predviđeno niti postoje dokazi koji ukazuju da revakcinacija nosi korist u smislu dodatne zaštite. Mnoge države (npr Rusija, Ukrajna, Bugarska, Čile idr.) ipak u svojim programima imaju revakcinaciju djece i odraslih sa BCG vakcinom bez prijavljenog povećanja učestalosti neželjenih reakcija nakon  ponovnog davanja vakcine.

Kada se radi o vakcinisanoj djeci bez ožiljka, a mlađoj od 12 mjeseci, dokazi o koristi ponovnog davanja vakcine su još uvijek ograničeni. S obzirom da postoje istraživanja čiji su rezultati ukazali da se određeni zaštitni efekat postiže sa jednom dozom vakcine i bez postojanja ožiljka, izvjesno je da će se onog trenutka kad dokazi budu jasni i dovoljno čvrsti propisi revidirati kako bi pratili tokove moderne nauke.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Moj stariji sin je primio vakcinu BCG po rodjenju i posto ne postoji uopste oziljak nigdje kada smo pitali za revakcinu receno nam je od strane pedijatra da nema potrebe i sada imamo 5 god i dalje nema nikakvog oziljka tako je i slucaj kod mladjeg sina koji ima 9 mjeseci i dalje nema oziljak i isti odgovor smo dobili od pedijatra da nema potrebe za revakcinom

  2. Kod moje djevojcice je nastao haos sa ponovljwnom vakcinom…pedijatar je negirao povezanost revakcinacije i pad imunog sistema i jaki bronhitis koji nije prolazio… Tj javljao se svakilog mjeseca preko godinu dana, od dana vakcinacije… morali smo ukljuciti kortikosteroide da joj zastitimo pluca….. Hvala bogu, sada je dobro, ali smo se mucili pune 2 godine…

Leave a Reply