Zašto treba podsticati djecu da se igraju u pijesku

Pijesak budi asocijaciju na more, sunčanje, odbojku na plaži i uživanje. Za djecu pijesak je igra, pravljenje kula, baratanje lopaticama, kanticama i grabuljicama. Pijesak fascinira djecu generacijama i čini sastavni dio tla kao blato i glina, koji su mališanima oduvijek bili nadohvat ruke.

Prije pojave modernih igračaka, video-igrica i tableta djeca su morala sama da pronađu kreativne načine da se zabave i igraju se sa stvarima koje su pronalazila u svojoj okolini, a pijesak je bio nezaobilazan dio njihovih igara. Djeca u pijesku mogu da kopaju, grade, crtaju, ispisuju slova i brojeve, premještaju ga sa jednog mjesta na drugo i istražuju, pa zato roditelji treba da podstaknu ovakav vid igre. Pravljenje zamka od pijeska jedna je od omiljenih ljetnjih aktivnosti najmlađih, dok su bazenčići i kutije sa pijeskom savršeni za igru u dvorištu i kod kuće. Osim toga, pojedina lokalna igrališta sadrže ograđeni kutak za igranje u pijesku. Pijesak pomaže djeci da istraže svijet koji ih okružuje dok se igraju i omogućava im da upotrebe svoju maštu. Iako postoji mnogo vrsta igračaka i setova dostupnih za igru u takvom okruženju, mališani mogu da se snađu i bez njih i rukama prave različite oblike ili ostavljaju tragove stopala u vlažnom pijesku.

Mnogi stručnjaci za obrazovanje ističu koristi igranja u pijesku za rani razvoj djece, prije svega zato što je takva igra „otvorena i dozvoljava djetetu da sâmo izabere njen tok i pravac. Takva sloboda otvara put da dijete stekne nova znanja“. Žan Pijaže primijetio je da djeca, oslanjajući se na vlastite i samostalne napore, aktivno konstruišu svoju spoznaju svijeta kroz igru. Osim toga, djeca koja se igraju u pijesku su druželjubivija, kreativnija i posjeduju veće samopouzdanje.

Predstavljamo vam samo neke od razloga zbog kojih je igra u pijesku korisna za djecu:

  • Igra u pijesku je slobodna i nestrukturirana – Pijesak se kao materijal za igru prilagođava djeci svih uzrasta, vještina i kognitivnih sposobnosti. Veoma mala djeca najčešće sjede u pijesku i ručicama ispituju njegov kvalitet, dok stariji mališani mogu da ga iskoriste za sofisticiranije procese kroz istraživanje i kreativnu igru. Takođe, ne postoje posebna pravila za igru u pijesku, već djeca mogu sa pijeskom da manipulišu i eksperimentišu onako kako žele, što ih motiviše da nastave da se igraju i uživaju u slobodi tokom igre. Pijesak posjeduje osobine koje ga čine „otvorenim“. Kada je suv, on je mekan i lako klizi kroz prste, omogućavajući djeci da ispitaju njegovu teksturu i promjenljivost. Sa druge strane, kada u pijesak dodaju malo vode, mališani odmah primjećuju kako postaje kompaktan i može da se preoblikuje prema njihovoj zamisli. Odsustvo fizičkih ograničenja pijeska podstiče djecu da se igraju i eksperimentišu sa ovim materijalom.
  • Igra u pijesku stimuliše dječju maštu – Kada uvide lakoću oblikovanja pijeska, djeca mogu da puste mašti na volju i pokažu svoju kreativnost u punom sjaju praveći kule, tunele, čak i čitave mini-gradove od pijeska. Obezbijedite mališanima raznovrsne alatke i kalupe koje će koristiti u kombinaciji sa pijeskom za svoja „remek-dijela“ i pomozite im da takve kreacije dekorišu sa kamenčićima, lišćem ili školjkama. Osim toga, djeca otkrivaju da je igra u pijesku relaksirajuća i bezopasna, što im omogućava da svoju maštu izraze u većoj mjeri i bez bojazni od negativnih posledica.
  • Igra u pijesku promoviše fizički razvoj – Mišići ruku i gornjeg dijela tijela dodatno se razvijaju tokom igre u pijesku. Kopanjem, sipanjem i iskopavanjem pijeska djeca koriste te grupe mišića za razliku od mnogih drugih igračaka koje ne podstiču njihov rad. Velike količine pijeska mogu da budu poprilično teške i komplikovane za premještanje, što stvara dodatnu vježbu i priliku za jačanje mišićnog tonusa kod male djece. Mišići nogu i donjeg dijela tijela aktiviraju se čučanjem u pesku, podizanjem i prenošenjem kofica ili posuda sa pijeskom na drugo mjesto. Koordinacija oko–ruka i fina motorika takođe se unaprjeđuju kroz različite pokrete dok se djeca igraju sa lopaticama i grabuljama. Većina mališana ne primjećuje fizičku aktivnost tokom igre u pijesku jer je suviše fokusirana na igru i ispunjenje zadatka.
  • Igra u pijesku unaprjeđuje socijalne vještine – Dok se djeca igraju zajedno u pijesku, ona uče kako da dijele igračke, pregovaraju o prostoru za igru, dogovaraju se o tome šta će da prave od peska i sarađuju. Grupa takođe može da učestvuje u igrama pretvaranja kao što su kuvanje ručka, kopanje tunela, potraga za blagom ili pravljenje kula za tvrđavu. Igrajući se na istom prostoru, deca postaju empatična i uče da poštuju perspektivu i razmišljanje drugih mališana.
  • Igra u pijesku podstiče kognitivni razvoj – Djeca uče o fizičkim osobinama pijeska dok se igraju njime i porede ga kad je suv i kad je vlažan. Ona takođe uče o očuvanju materije dok presipaju pijesak iz jedne posude u drugu i određuju količinu pijeska koja staje u svaku od njih. Dok se igraju u pijesku, mališani uče da rješavaju probleme i izazove – npr. kako da spriječe da im se kule poruše. Oni otkrivaju uzrok i posledice dok posmatraju šta se dešava kada u pijesak sipaju vodu. Konačno, djeca šire svoj vokabular u razgovoru sa drugim učesnicima u igri.
  • Igra u pijesku uči djecu matematičkim pojmovima – Igranje sa kanticama različitih veličina i oblika pomaže djeci da nauče koncepte kao što su „više od“, „manje od“ i „jednako“. Vremenom mališani mogu da predvide koja kofica sadrži manje ili više pijeska i uče druge matematičke pojmove kao što su „prazno–puno“ i „teško–lako“. Takođe, djeca mogu da nauče koliko lopatica pijeska je potrebno kako bi se napunila kofa.
  • Igra u pijesku pozitivno se odražava na razvoj dječjeg uma i tijela. Bez obzira na uzrast mališana, pijesak nudi priliku za istraživanje i eksperimentisanje u bezbjednom i interesantnom okruženju. Još važnije – djeca ne doživljavaju takvu vrstu igre kao fizičku aktivnost ili učenje, već kao priliku da se beskrajno zabave i uživaju. Osim toga, mališani ne prave razliku između pijeska na moru, pijeska u parkiću i pijeska ispred zgrade koja niče u kraju. Igra je svuda gdje mogu da sjednu i da se zaigraju, a mnogo je razloga zbog kojih je igra u pijesku dobra za djecu. Igranje u pijesku podstiče kognitivni i socijalni razvoj najmlađih – od razvoja njihove mašte do usvajanja matematičkih i naučnih pojmovima.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply