U Ulcinju uskoro moguć UZV kukova beba, najavljeno rješenje problema i u ostalim gradovima

U Ulcinju će ubuduće roditelji moći da odvedu bebe na ultrazvučni pregled kukova, što do sada nije bilo moguće jer ta vrste zdravstvene usluge nije postojala u to opštini, a iz Minstarstva zdravlja su najavili nakon što im se tim povodom obratilo udruženje Roditelji, da će pokušati da riješe ovaj problem u svim opštinama u kojima on postoji.

Najavljeno je da će Dom zdravlja Ulcinj angažovati ortopeda po ugovoru dva puta sedmično.

Udruženje Roditelji je nedavno zatražilo od Ministrastva zdravlja da što prije bude riješena situacija sa kojom se susrijeću djeca i roditelji u Baru, a odnosi se na činjenicu da ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu za bebe tačnije UZV pregled kukova u sistemu javnog zdrastva. Udruženju su se zatim javili i roditelji iz još nekoliko opština sa istom vrstom žalbi, o čemu je Ministarstvo takođe obaviješteno.

Generalna direktorica direktorata za zdravstvenu zaštitu Alma Drešević je kazala udruženju Roditelji da su u Ministarstvu saglasni da UZ pregledi kukova beba da se obavljaju u domovima zdravlja u gradu u kojem beba živi, nako čega su zatražili od zdravstvenih ustanova na primarnom i sekunadrnom nivou iz svih opština da im dostave podatke na koji način imaju, ako uopšte imaju organizovane te vrste pregleda.

Ustanovljeno da se ti pregledi bez problema obavljaju u domovima zdravlja u Kotoru, Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu,Rožajama, Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Andrijevica, a u Beranama i Pljevaljima u opštim bolnicama.

Utvrđeno je i da Dom zdravlja Bar i Nikšić nemaju opremu kao ni specijalizovani kadar za UZV pregled kukova djece pa im je sugerisano da o tome zvanično obavijeste Ministarstvo zdravlja kako bi i u tim gradovima bio riješen problem. Sličan problem je i sa Cetinjem, ali je u Prijestonici neophodna edukacija za ljekara u bolnici koji bi mogao da radi tu vrstu pregleda za najmlađe. Dogovoreno je da Ministarstvo obezbijedi neophodnu edukaciju kako bi se počelo da pregledima i u toj opštini.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. U Baru odmah salju privatniku. Meni je mnogo zasmetalo sto se doktori sami ne sjete da daju uput za Pg. Posto smo insistirali i uporno odbijali privatnika,dali su uput uz recenicu: Dzabe se mlatite do Pg, vratice vas jer ne primaju bebe iz Bara.
    Naravno, u Pg nikakvih problema nije bilo,zavrseno za par minuta sve.

  2. smt2605

    Draga Danijela,jel mi mozete reci na koji broj ste zakazali,i dali se uopste zakazali…
    Takodje u Baru mi je rekla dr Vukelic da su poceli u bolnici da snimaju,navodno ima kadar…a u bolnici nista ne znaju o tome,cak ni glavni pedijatar u bolnici!!
    Tako da,toliko o njihovoj azurnosti…
    Vama Roditelji.me hvala sto ste mi izasli u susret,i zelju da problem nase djece rijesite 🙂

Leave a Reply