Mojkovački Centar za djecu sa smetnjama u razvoju dobio senzornu sobu

Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Mojkovac danas je otvorio i predstvio javnosti senzornu sobu, koja je finansirana sa 12 hiljada eura prikupljenih u kampanji Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%.

Oprema je viskog kvaliteta britanske kompanije ROMPA i sastoji se od različitih elemenata i namijenjena je osobama sa poremećajem senzorne integracije. Rad u senzornoj sobi sprovodiće psiholog i defektolog. Terapija u senzornim sobama se sve češće koristi u brojinim ustanovama za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

“Terapijski rad u senzornoj sobi nije metod liječenja već metoada koja stimulacijom čula treba da omogući djeci i mladima sa poremećajem senzorne integracije da ispolje svoje uspavane potencijale i postignu emocionalni balans. Ovaj oblik terapije naročito je koristan za djecu sa oštećenim sluhom, vidom, a najveći značaj ima u rehabilitaciji djece iz spektra autizma”, kazala je v.d. direktorice Dnevnog centra Mojkovac, Dragica Vučinić.

Defektolog u Dnevnom centru Danijela Radović pojasnila je da je senzorna soba mjesto gdje djeca i mladi sa smetnjama i teškoćama u razvoju mogu da razviju svoje senzorne sposobnosti kroz kroz stimulaciju čula.

“Stimulišuća i smirujuća atmosfera stvorena u ovoj sobi omogućava poboljšanje koordinacije kod djece, unapređuje sposobnosti govora, usmjeravanje pažnje kod djece i djeluje relaksirajuće. Senzorna soba posjeduje: svjetlosne tube, vibraciono-muzičku fotelju, muzičku prostirku, svjetlosni snop, svjetlosni projektor,reflektor, logopedski set ogledala, balansere, sredstva za taktilnu integraciju kao što su vibrirajući jastuci,četke,crijeva isl.,raspršivači sa eteričnim uljima za aroma terapiju. Za svako dijete praviće se poseban plan i program rada u senzornoj sobi kao i plan vremena boravka u njoj u skladu individualnim potrebama korisnika”, istakla je ona.

Predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević zadovoljan je su u Dnevnom centru stvoreni uslovi za uvođenje novih metoda u radu jer će korišćenjem senzorne sobe unaprijediti kvalitet usluga.

“Opština Mojkovac će i u narednom periodu pružati maksimalnu podršku radu ove ustanove, a sve u cilju stvaranja boljih uslova za život u zajednici djece i mladih sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, najavio je on, a navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply