Majke ponovo moraju da vade dokumentaciju

Nakon što su krajem juna ukinute naknade za majke troje i više djece, dio korisnica koji nije izgubio pravo na njih, u Centru za socijalni rad su dočekala nova pravila. Od njih je, kažu, zatraženo da ponovo vade dokumetaciju kojom se potvrđuje da su sporazumno prekinule ugovore o radu na neodređeno vrijeme, ali i rješenja o zaradama iz Poreske uprave.

“Traže nam da uzmemo iz Poreske rješenja o bruto zaradi, iako su prije toga rekli na televiziji… da uzmemo prosjek plate. Ja sam pošla i uzela prosjek plate, sad mi to ne vredi, sad moram u poresku da predam. Samo nas motaju”, kazala je Miroslava Bulatović jedna od korisnica naknada.

Majke tvrde da im ovo vraćanje na početak, osim muke da po vrućini obilaze institucije, stvara i dodatne troškove, a sve vide kao još jedan način da im se, kako kažu, oteža dobijanje naknada, kako bi eventualno odustale od njih.

“Moram ići od tamo, do ovamo, onda svaki dokumenat koji uzmeš moraš isfotokopirati, moraš predat’… po čitav dan nisi kući. Sve meni to izaziva troškove”, kazala je Bulatović.

Željka Savković, koja je predvodila proteste majki, ipak kaže da su iz Centra za socijalni rad poručili majkama da razloga za brigu nema, jer im rješenja iz Poreske uprave neće usporiti proces dobijanja naknada.

“Poručili su iz pravne službe Centra za socijalni rad, da predaju zahtjeve, da ne čekaju rješenje koje je iz Poreske uprave, nego da predaju zahtjev sa ostalim dokumentima, a da će naknadno dostaviti to rješenje”, kazala je Savković.

Ispred Centra za socijalni rad danas su bile i majke koje više nemaju pravo na mjesečna davanja, poput onih koje su, do dobijanja prava na naknade, radile na određeno. U međuvremenu su, amandmanima poslanica DPS-a Marte Šćepanović i Jovanke Laličić, izgubile pravo na naknade.

“Ostavile su žene koje su radile 33 godine staža, koje su nažalost zadnjih godina radile na određeno, ostavile su ih bez jednog centa. Žene su sad izgleda konačno svjesne do čega su dovedene”, kaže Savković.

Savković majkama poručuje da ne gube strpljenje i ponavlja da ih je država prevarila, a ne isključuje ni mogućnost novih protesta, ako se, kako je rekla, nastavi maltretiranje korisnica.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply