Raste broj djece kojima matične ćelije pomažu u liječenju

 

Sponzorisana objava

U Crnoj Gori, prema informacijama kompanije Bio Save, raste broj djece korisnika matičnih ćelija i u skorije vrijeme javnost je informisana o primjeni matičnih ćelija u liječenju više od petoro djece od neuroloških i oboljenja krvne loze.

Istraživanja su, kako kažu, doprinijela novim saznanjima o terapeutskom potencijalu matičnih ćelija i probudila su nadu da bi one mogle biti rješenje za mnoge, trenutno neizlječive bolesti.

“Iz dana u dan dobijamo sve više informacija o matičnim ćelijama od zdravstvenih ustanova, doktora, putem interneta i medija. Samim tim raste svijest građana o mogućnostima koje one pružaju za sigurniju budućnost njihove djece. Konkretni primjeri upotrebe matičnih ćelija za liječenje različitih zdravstvenih stanja, dodatna su motivacija budućim roditeljima da se odluče za deponovanje matičnih ćelija”, saopštavaju iz Bio Save-a, koji je ekskluzivni predstavnik biobanke Vita 34 u kojoj građani Crne Gore imaju mogućnost da čuvaju matične ćelije.

Uzimanje i skladištenje krvi iz pupčanika nakon porođaja je jednostavan i etički prihvaćen način dobijanja i osiguravanja sopstvenih, mladih i veoma moćnih matičnih ćelija. One su nespecijalizovane i mogu se transformisati u bilo koji drugi tip ćelija u organizmu koji je uništen tokom procesa starenja, bolesti, povreda i slično. Predstavljaju izvor svih ćelija tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenim u medicini.

Da primjena matičnih ćelija više nije daleka i teško dostižna pokazuje, kažu u Bio Save-u i primjer prve transplantacije matičnih ćelija iz pupčanika u beogradskom Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta. Petogodišnja djevojčica je trenutno na liječenju talasemije (tip životno ugrožavajuće anemije) primjenom matičnih ćelija iz pupčanika, koje su roditelji sačivali po rođenju njene mlađe sestre. Upravo zahvaljujući toj odluci, roditelji su sada u prilici da pomognu svojoj kćerki i pruže joj priliku za izlječenje.

Otvaranje javne banke matičnih ćelija u Beogradu može se očekivati u skorijoj budućnosti, što će biti velika prednost za građane, jer će se na ovaj način otvoriti šira mogućnost da se primjena matičnih celija iz pupčane vrpce vrši i u Srbiji.

Novosti nam stižu i sa Duke Univerziteta u Durhamu u Severnoj Karolini, gdje je 25 djece učestvovalo u studiji, koja je imala za cilj da utvrdi da li transfuzija sopstvene krvi iz pupčanika koja sadrži dragocjene matične ćelije može pomoći u liječenju autizma.

“Rezultati su bili nevjerovatni: kod više od dvije trećine djece zabilježeno je poboljšanje stanja. Još jedna, veća studija koja je u toku, daje nadu istraživačima da će uskoro pronaći dugoročnu terapiju za djecu s autizmom”, navode iz Bio Save-a.

Druga studija se ticala primjene matičnih ćelija za liječenje cerebralne paralize.  Rezultati su pokazali da adekvatna doza sopstvenih matičnih ćelija iz pupčanika značajno utiče na poboljšanje motoričkih sposobnosti djece sa cerebralnom paralizom.

“Još 2009. godine krv iz pupčanika sačuvana u najvećoj evropskoj banci Vita 34, uspješno je primijenjena za liječenje ovog oboljenja. Dječak od dvije i po godine, intravenozno je primio pripremljenu krv iz pupčanika što je rezultiralo poboljšanju simptoma već nakon dvije sedmice od transplantacije. Jasno je da nas u budućnosti očekuje veliki napredak i razvoj medicine, te da će liječenja brojnih oboljenja matičnim ćelijama, koja su trenutno u eksperimentalnoj fazi, biti primjenjivana i u kliničkoj praksi”, saopštavaju iz Bio Save-a.

Osim cerebralne paralize, krv iz pupčanika skladištena u Viti 34 je upotrebljenja i u  liječenju dijabetesa, oštećenja mozga, različitih krvnih oboljenja,  oboljenja imunog sistema i oboljenja krvi nakon hemioterapije.

Kao najsavremenija banka matičnih ćelija u Evropi , Vita 34 zahvaljujući svom mobilnom transptanacionom timu dostavlja i priprema uskladišteni  uzorak matičnih ćelija bilo gdje u Evropi i na taj način učestvuje u liječenju pacijenta. O uspješnim primjenama matičnih ćelija sa uzorcima sačuvanim u njemačkoj banci Vita 34 možete se informisati na linku http://www.biosave.me/vita-34/terapije/.

U želji da se građanima Crne Gore omogući praćenje savremenog napretka medicine kroz program skladištenja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, Bio Save je pripremio finansijske olakšice u vidu plaćanja usluge čuvanja matičnih ćelija na rate. Za više informacije možete ih kontaktirati na 24/7h dostupan broj telefona 067/252-253.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Da, i bas zbog toga ja se odlucim da ostavim celije (inace cetvrata trudnoca), cekam tri mjeseca poslije porodjaja da mi se jave, i na kraju ŠOK. Zovu me i kazu da su celije kontaminirane (patogenom bakterijom)!!! Kako, cijom krivicom, ne znam. Mojom nije sigurno, znaci ili od strane osoblja bolnice (koje oni obucavaju) ili u laboratoriji. Ne mogu da vam opisem koliko sam se razocarala. Naravno prije konacne odluke raspiram se i kod nas i van nasih granica o svemu i naravno dobijem odgovor da ne bacam pare uzalud 😩☹🙁

  2. Uzorci krvi iz pupčanika se analiziraju u specijalizovanoj laboratoriji Vite 34 u kojoj je sačuvano više do 150 000 uzoraka. Na linku možete pogledati kako izgleda laboratorija: http://www.biosave.me/vita-34/virtualna-tura/. Vita 34 je najsavremenija banka matičnih ćelija u Evropi, koja ispunjava sve standarde za analizu i čuvanje matičnih ćelija. Bakterije koje se pronađu u uzorku su najčeše normalni stanovnici organizma majke ili su dospjele u uzorak na samom porođaju. Kontaminacija nije povezana sa procesom uzimanja uzorka, za koji su doktori obučeni. Detaljne analize se i rade kako bi se utvrdio kalitet uzorka, jer je poznato da su kontaminacije moguće. Upravo zbog toga što želimo našim klijentima omogućiti uslugu najvećeg kvaliteta, u situacijama kada nije moguće čuvati uzorak klijent se osobađa plaćanja svih troškova koji su u međuvremenu nastali (set, transport, detaljne analize). Za sve informacije stojimo na raspolaganju. Lijep pozdrav. Bio Save tim

Leave a Reply