Izbjegao robiju pa napao djevojčicu

Podgoričanin N. Đ. (34) osumnjičen za bludničenje nad desetogodišnjom djevojčicom od 21. aprila izbjegavao je odlazak na sedmomjesečnu zatvorsku kaznu, na koju je osuđen zbog obljube nemoćne osobe. Dan prije nego je trebalo da završi iza spuških rešetaka, podgoričkom Osnovnom sudu podnio je molbu za odlaganje odlaska na robiju, koja je odbijena.

Portparolka Osnovnog suda Podgorica Anja Krkeljić pojasnila je da kako se drugostepeno rješenje vratilo kao neuručeno osuđenom nijesu bili ispunjeni uslovi da se izda naredba za prinudno dovođenje.

Ovaj tridesetčetvorogodišnjak uhapšen 13. jula ove godine u Podgorici, zbog sumnje da je napastvovao djevojčicu dok se ona sa mačićima igrala ispred zgrade u kojoj živi. Godinu ranije, u noći između 13. i 14. jula, provalio je u kuću Podgoričanke N.P. i napastvovao je.

Krkeljić je objasnila da je N. Đ. 24. novembra 2016. godine osuđen zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje iz čl.208 st.l u vezi čl.205 st.l Krivičnog zakonika Crne Gore.
U martu 2017. godine presudu je potvrdio podgorički Viši sud. Sudije tog suda Evica Durutović, Miroslav Bašović i Dragica Vuković odbile su žalbu tužioca koji je tražio strožu kaznu.
Tužiočeva, i žalba branioca koji je tražio ukidanje odluke odbijene su kao neosnovane.

Sudije Višeg suda tada su ocijenile da je njihov kolega iz Osnovnog u vezi sa odbranom okrivljenog, potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje, značajno za donošenje odluke u ovoj krivičnoj stvari.

Prvostpeni sud istinito je i potpuno utvrdio činjenice koje su od važnosti za donošenje zakonite i pravične odluke i sa jednakom pažnjom ispitao i utvrdio kako činjenice koje terete okrivljenog, tako i one koje mu idu u korist, piše u obrazloženju odluke kojom je potvrđena sedmomjesečna kazna Podgoričaninu. Krkeljić je objasnila da je nakon potvrđivanja presude ta odluka 5. aprila data na izvršenje.

Osuđeni je pozvan da se javi 21. aprila ove godine na izdržavanje kazne zatvora. Dana 20. aprila osuđeni je podnio ovom sudu molbu za odlaganje izvršenja kazne sa medicinskom dokumentacijom, a nakon vještačenja medicinske dokumentacije donijeto je rješenje kojim se odbija molba za odlaganje, kazala je Krkeljić. Podgoričanin se 1. juna žalio na to rješenje, ali je njegova žalba pet dana kasnije odbijena kao neosnovana.

“Kako se drugostepeno rješenje vratilo kao neuručeno osuđenom, što se utvrđuje iz povratnice koja egzistira u spisima predmeta, to i nijesu bili ispunjeni uslovi da se u odnosu na istog izda naredba za prinudno dovođenje. Nakon određivanja pritvora, ovaj sud je dostavio nalog Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija da osuđenog N.Đ. po ukidanju pritvora privedu na izdržavanje kazne po ranijoj presudi”, objasnila je portparolka Osnovnog suda.

Članom 205 KZ CG obljuba nad nemoćnim licem, propisano je da će se kaznom od dvije do 10 godina zatvora kazniti onaj ko nad drugim izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usljed kojeg ono nije sposobno za otpor. Stavom 1. člana 208 KZ CG nedozvoljene polne radnje, propisano je da će se novčanom ili kaznom zatvora do dvije godine kazniti onaj ko pod uslovima iz člana 205 stav 1 izvrši neku drugu polnu radnju.

Podgoričanin je 17. jula odlukom sudi je Zorana Radovića poslat u Istražni zatvor zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu desetogodišnjakinje. Sumnjiče ga da je četiri dana ranije djevojčicu dodirivao po intimnim djelovima tijela i pozivao je da skupa sakriju mačiće sa kojima se ona igrala.

Uhapšen je nepunih šest sati nakon što su njeni roditelji policiji prijavili slučaj.

U podgoričkom Osnovnom sudu u 2016. godini formirana su četiri predmeta zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje. Jedan od njih predmet je protiv N. Đ. Portparolka tog suda Anja Krkeljić kazala je da je u jednom predmetu 15. maja 2017. godine donijeta oslobađajuća presuda protiv koje je izjavljena žalba 27. juna, pa se još nijesu stekli zakonski uslovi za ekspediciju predmeta drugostepenom sudu… U drugom predmetu donijeta je osuđujuća presuda za predmetno krivično djelo, K.br.342/16 od 18.11. 2016.   godine kojom je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci, koja je preinačena presudom Višeg suda u Podgorici Kž.br.124/17 od 8.2. 2017. godine samo u pogledu odluke o kazni, a na način što je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Krkeljić objašnjava da je okrivljeni u trećem predmetu osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu koja je potvrđena presudom Višeg suda u Podgorici Kž.br.100/17 od 13.2. 2017. godine.
Do 18. jula ove godine u Osnovnom sudu formiran je samo jedan predmet i u tom slučaju okrivljeni je osuđen na godinu zatvora. Ta presuda još nije pravosnažna.

Izvor:  Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Na VIJESTI objaviti pod hitno ime i prezime i sliku !!!! Ocigledno ima dobru zaledjinu ili je sin, rodjak ili ko vec “nekog tamo” cim ga toliko stite i brane i skrivaju identitet. A sutra ne daj boze da se desi nesto, opet niko nece odgovarati! Ovo je sramota postala da se stite i brane pedofili, i da svesno podrzavaju pedofiliju i niko ne mari za tu decu i njihove traume za citav zivot!

  2. ma kroz citav grad slike da svi vide koje kad ga opet oslobode … Citam i u novinama jutros opet inicijali i bez slike! A ponavlja ista dela jer ga stite na sudu! Da li treba da bude zrtava pa da reaguju! Sta se desilo sa malom Tijanom Juric iz Srbije! A ne, nikog briga izgleda nije za decu vec da se njemu slucano ne zamere “njemu” i da ga ne ostete ili ne daj boze ostave bez dana slobode pa da ne moze svoje bolesti da primenjuje na nekom!

  3. Zakon kaze sljeduje kazna od 2-10 godina, a on dobije par mjeseci koje ni ne odsluzi vec za to vrijeme dalje hara. Zasto nije uhapsen isti momenat kad je presudjeno? Postujete formalnosti dok siledzija hara kroz grad?! Sud ceka da siledziaj uredno postom primi presudu?! Van pameti! Bilo je potrebno samo malo zdravog razuma pa da se sprijeci neprijatnost koju ce ovo dijete pamtiti cijeli zivot. Definitivno smo drustvo koje uvijek stiti i ima razumijevanja za siledzije i nasilnike.

  4. Roditelji, ajde da pokrenemo inicijativu za otvaranje sajta na kojem su sa svim podatcima i fotografijom registrovani seksualni prestupnici! Posto hemijsku kastraciju ne mozemo dobiti, jer nije humana, mislim dok neko ne nagrdi djete od ovih prasica sa vlasti, onda ce kastracija biti odobrena….

Leave a Reply