Kada su djeca spremna za učenje plivanja?

Ljeto je idealno vrijeme za učenje plivanja, ali roditelji se često pitaju je li njihovo dijete spremno i koji preduslovi treba da budu zadovoljeni da se počne s učenjem konkretne tehnike plivanja?

Kao što znamo, bebe se rađaju iz vode, ne plaše se vode, često u njoj uživaju i instinktivno znaju zaroniti i izroniti. Kako dijete raste, može se razviti strah od vode pa učenje plivanja zapravo počinje eliminisanjem tog straha.

U grubo, prije učenja plivanja dijete trebalo da savlada zaronjavanje lica u vodu, a da se ne zagrcne, da ima razvijenu grubu motoriku i osjeća se generalno prijatno u vodi, odnosno da nema panični strah od vode. Isto tako, dijete bi trebalo da bude dovoljno zrelo da može percipirati, verbalizovati i pokazati opasnost koju eventualno osjeća u vodi.

Učenje plivanja s profesionalcima u školi plivanja

Američka akademija pedijatara čije smjernice slijede pedijatri u svim razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, preporučuje da se s učenjem plivanja ne počinje prije navršene 4. godine. Smatra se da su tada mališani razvojno i emocionalno spremni da uče konkretne lekcije iz plivanja.

Ipak, konkretna odluka je na roditelju jer on najbolje poznaje svoje dijete. Ako je dijete motorički aktivno i spremno, ako sluša i ponavlja naredbe i uputstva, nema nikakav ili mali strah od vode, samo traži da ga nauči nove vještine u vodi i razumije potencijalne opasnosti, može se pokušati s učenjem plivanja.

Što možete sami naučiti dijete prije 5. godine, odnosno prije samog učenja plivanja?

Ono što roditelji mogu raditi s djecom do 5. godine je provoditi vrijeme u savladavanju osnova u bazenu ili na moru. Konkretno, u zajedničkom kupanju u bazenu ili na moru, manjoj djeci možete pokazati sljedeće:

– Da je boravak u vodi jako zabavan i da je se ne trebamo bojati, ali da trebamo slušati sami sebe i ne ići u duboku vodu ako osjećamo strah, da se ne odvajamo od odrasle osobe i ivice bazena, da moramo reći ako nam je voda prehladna ili smeta za kožu i slično. Sve te razgovore o vodi i poštovanju koji trebamo prema njoj imati u bezbjednosnom smislu, možete voditi s djetetom dok se kupate i uživate u igranju.

– Podstaknuti dijete da “roni”. Počnite tako da dijete stabilno stoji na tlu u mirnoj vodi do njegovog pojasa. Potom neka sebi začepi nosić i samo lagano prisloni lice ispod površine vode. Sljedeći korak biće da čučne i zaroni cijelu glavicu ispod površine vode, samo na sekundu. Kasnije će to biti dvije sekunde, pa tri, sve dok ne skupi hrabrost za nešto više. Kako dijete raste podstičite ga da potapa glavicu i “roni” sve duže, dublje i hrabrije, odnosno da sam odredi ritam napretka. Poenta je da se ne boji osjećaja potopljenosti na licu, odnosno glavici.

– Vježbati s djetetom plutanje na površini. Uhvatite ga ispod trupa, pa ispod leđa, i podstičite da maše ručicama i nožicama i da mirno leži na vodi dok ga vi držite. Dijete će dobiti osjećaj plutanja tijela na površini i savladati osnovni položaj za učenje plivanja.

– Prskajte se u vodi je dobro kako bi se dijete naviklo na istovremeno obavljanje barem dvije radnje. Dok ga priskate dijete odolijeva vodi na svom licu i tijelu koja dolazi iz svih smjerova, a istovremeno ono mora obavljati još jednu aktivnost – prskati vas.

Mišići, prsluci i pojasevi – da ili ne?

Neki smatraju da nije djeci dobro stavljati pomoćne rekvizite s kojima će zbog vazduha koji ih drži na površini dobiti pogrešan ili lažni osjećaj vode, dubine i sigurnosti. Kad ostanu bez njih, djeca ne znaju štada rade i da se oslone na sopstvene vještine plutanja, ronjenja, mahanja ručicama.

Roditelji mišiće i šlaufe djeci stavljaju da se sami osjećaju sigurnije, ali pitanje je koliko su sigurni s obzirom na to da se oni mogu probušiti, izduvati, skliznuti s djeteta…

Mnogi smatraju da je bolje biti prisutan i iskustvo s vodom učiniti što “prirodnijim”, odnosno biti uz dijete i učiti ga nove vještine kroz zabavu.

Ipak, odluka je na roditeljima i oni koji se odluče na pomoćne rekvizite neka ih djetetu stavljaju kada tako osjećaju da trebaju, ali u kombinaciji s vremenom provedenim u vodi bez ikakvih rekvizita i pomoći “vazduha”.

Izvor: Klinfo

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Bebe cim pocnu da drze vratic mogu da plivaju u vodi .Drzali smo pre 4.5godina Baby Swimming u Hl klubu sa instruktorom iz Madjarske.Ali s obzirom da y CG ne postoji obuka za instruktore plivanja,nismo nastavili odrzavanje skolice..Steta je jer deca su odlicni plivaci.Sa 6 meseci veoma lako nauce da rone.

Leave a Reply