Neophodna bolja kontrola igračaka, novi propisi i kontrole to omogućavaju

Država mora obezbijediti bolju kontrolu kvaliteta igračaka na crnogorskom tržištu, a zahvaljujući usaglašavanju sa zakonodavstvom Evropske unije i boljim kontrolama zasnovanim na EU metodologiji djeca će biti bolje zaštićena od štetnih hemikalija i drugih rizika, poručeno  je danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen poseban flajer za informisanje roditelja o toj temi.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP), Evropska delegacije Evropske unije i Udruženje Roditelji su EU Info centru u Podgorici prezentovali flajer koji će biti podijeljen trgovinama i kojim nadležni žele da informišu roditelje o tome kako da nabavljaju bezbjedne igračke.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) kazala je da ako bi nadležne službe dosljedno kontrolisale tržište dječijih igračaka, u crnogorskim prodajnim objektima ih ne bi ostalo ni 20 odsto.

„Sve je više trgovina u kojima se mogu naći te igračke, a inspektora je sve manje. Kako je u tim uslovima moguće obezbijediti fizičku kontrolu?“, upitala je ona.

Višnja Orban iz UIP je podsjetila da je od juna, 2015. do marta ove godine, sa tržišta povučeno 2.399 komada 18 različitih opasnih igračaka. Od njih je, kako je rekla, 12 sadržalo nedozvoljenu količinu ftalata – hemikalije koja se može naći u mekoj plastici i koja može da ima toksično dejstvo na jetru, bubrege i reproduktivni sistem.

Ona je kazala da je inspektora na terenu zaista malo, ali i da bi u identifikovanju opasnih igračaka trebalo da pomogne aparat za otkrivanje teških metala, koji očekuju da dobiju.

„Nadamo se da će uređaji stići do Nove godine, pa će inspektori sami moći da utvrđuju ispravnost proizvoda”, kazale je Orban, dodajući da očekuju tri takva aparata, za sve tri crnogorske regije.

Nikčević iz CEZAP-a smatra da je dobro što će inspektori dobiti najavljene uređaje, ali kaže i da su neke kontrole moguće golim okom.

„Sa nekih igračaka boja otpada i dodirom znojavim rukama i ne možete da je se oslobodite, koliko je jaka. Očigledno je da se radi o opasnim materijama…“, rekla je ona.

U UIP se nadaju da će upravo danas prezentovanim flajerima uspjeti da edukuju potrošače.

Na pitanje o tome zbog čega se ne reaguje već kod uvoza, već tek kada se proizvodi nađu na tržištu, Orban je kazala da je, prema važećim zakonima, nadležnost inspekcije samo unutrašnji nadzor.

„Mi ne možemo mijenjati propise, oni su takvi i mi radimo po njima. Malo nas je, ali obavljamo svoj posao“, kazala je Orban, dodajući i da je kaznena politika stroga.

U slučaju izricanja prekršajnog naloga, kako je rekla, kazna za trgovca kod kojeg se nađe opasna igračka iznosi od 1.500 do 1.700 eura.

„To nije mala kazna“, kazala je Orban.

Nikčević smatra da mora da postoji mehanizam kojim će biti spriječen uvoz velike količine igračaka koje su potencijalno opasne.

„Roditelj, odnosno potrošač, uopšte ne mora da zna bilo šta o proizvodu i ne treba da brine o tome je li igračka za koju je dao novac opasna ili nije. Igračka mora biti ispravna kad je u radnji“, smatra ona.

Informacije o opasnim proizvodima koji se nalaze na crnogorskom tržištu, građanima su dostupne putem stranice potrosac.me.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply