Na šta da obratite pažnju kada se sa djecom krećete kroz gužvu?

Tokom ljeta na raspolaganju nam je niz događanja koja su idealna za porodični izlazak i druženje. Ali u velikim gužvama ponekad je teško držati oko na djeci, posebno ako ih imate dvoje, troje, četvoro ili više. Vrlo često se dogodi da se dijete izgubi jer djeca su znatiželjna i često će krenuti za nečim što ih zanima u svom tom šarenilu događanja i ponude. Svaki roditelj zna da je potrebna samo jedna sekunda da dijete “nestane”, a strah koji se potom javlja je neopisivo neprijatan.

Sva sreća, postoji nekoliko trikova i savjeta koji vam mogu pomoći da djecu držite zajedno i blizu sebe, odnosno da ih lakše imate na oku kada se krećete u velikim gužvama.

Obucite ih u istu boju

Pokušajte uskladiti njihove majice u istu boju jer ako se malo udalje od vas, vaš mozak će vrlo brzo skenirati okolinu i fokusiranije tražiti vašu djecu. Isto tako, djeca će lakše vidjeti jedno drugo i lakše se držati zajedno.

Naučite ih da se uvijek drže za ruke

Ako se radi o jednom ili dvoje djece, za ruku ih možete držati vi i vaš suprug/a. Ali ponekad jednostavno želite šetati opušteno, zagrljeni sa suprugom ili djecu naučiti da se samostalno kreću kroz gužve. U tom slučaju ključno je da se drže za ruke. Ako su prolazi uski pa se treba provlačiti među ljudima, jedan roditelj neka ide prvi, a drugi na začelju. Najstarije dijete može biti predvodnik vozića i slijediti roditelja tako da ga drži za ruku.

Budite prisutni

Bez obzira koliko bilo važno, pokušajte ne telefonirati ili surfovati na svom pametnom telefonu dok se s djecom krećete kroz gužvu. Kao i u vožnji, tako i u ovoj kompleksnijoj radnji navigavanja kroz masu ljudi, vaša pažnja biće ometana i može se dogoditi da djeca u sekundi odlutaju. Isto vrijedi i za gledanje štandova. Ako ste odlučili stati, okupite prvo djecu oko sebe.

Naučite djecu da traže pomoć

Ako se ipak izgube, naučite djecu da se obrate odrasloj osobi, ali ne bilo kojoj odrasloj osobi već policajcu, zaštitaru ili nekoj osobi u uniformi. Ako takvih osoba nema, naučite ih da uđu u prvu prodavnicu i pomjere se s ulice i da zamole prodavačicu da im pomogne. Isto tako, djeca treba da znaju svoje ime i prezime, adresu i po mogućnosti broj telefona.

Odredite mjesto susreta

Prije nego uđete u gužvu, dogovorite se s djecom ili najstarijim djetetom gdje ćete se naći i susresti ako se izgube. Pripazite da to bude neko sigurno mjesto gdje djeca ne moraju prelaziti ulicu.

Povodac za najmanje

Znamo da se neki roditelji nikako ne slažu s držanjem djece na povodcu, ali ako ste među onima kojima to jednostavno olakšava život i nemate većih problema s pomisli da dijete vežete uz sebe, dvogodišnjaka ili trogodišnjaka ćete tako najlakše držati uz sebe u gužvi.

Pritvrdite bezbjednost u igru

Ako djeci kažete: “Da ste uvijek blizu mene”, moguće da će to kroz jedno uvo ući, a kroz drugo izaći. Zato pokušajte preformulisati ovo uputstvo na način da djeci bude izazov. Na primjer, zadajte im da uvijek smiju biti samo dva koraka ispred vas. Ko se udalji više, dobija samo jednu kuglu sladoleda, a ne dvije. Ili ih zadužite da svakih 15 minuta prebroje sve članove porodice i prijatelje koji su s vama i dođu da vam “podnesu” izvještaj. Neka se sva djeca uhvate za ruke i neka glume vozić uz glasni “ću-ću”. Tako ćete ih i čuti. Djeci možete dati zadatak da budu policajci i da oni paze na vas. Znači ne smiju dozvoliti da im se udaljite više od tri koraka.

Izvor: Klinfo

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply