Svako drugo dijete ima karijes i loše držanje

Rezultati sistematskih pregleda 11 hiljada djece u osnovnim i srednjim školama, koje se sproveli pedijatrijski timovi Doma zdravlja Podgorica, pokazuju da svako drugo dijete nema zdrave zube, dok više od polovine djece ima kičmene deformitete ili loše držanje tijela. Gojaznost je i dalje prisutna i to kod oko 20 odsto djece.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, poručuje da se o zdravlju djece sistemski mora više brinuti, posebno kada je u pitanju dječja preventivna stomatologija.

“Frapantan podatak – 44 odsto djece ili svako drugo ima kariozne zube, iako je i sada moguće uraditi preglede i tretmane u ambulantama koje imaju ugvor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. S naše strane se pokazalo nedovoljnim praćenje i izvještavanje o oralnom zdravlju djece. Sve to govori da se mora nešto uraditi na preventivno dječjoj stomatologiji”, kazao je on za TV Vijesti.

Raste i gojaznost koja je izražena kod 21 odsto djece, a više od polovne ima loše držanje ili neki od oblika deformiteta kičme. Sve ovo posljedica je nezdravih navika koje su djeca usvojila, kažu ljekari i psiholozi.

“Sjetimo se tableta, telefona i kompjutera, koji su neophodni, ali se treba sjetiti i nedostatka fizičke i sportskih aktivnosti. Gojaznost je i dalje problem”, dodaje Kavarić.

Da novo vrijeme ne prihvata dobre stare navike koje su nam čuvale zdravlje smatra psihološkinja Milica Pušonjić, koju rezultati sistematskih pregleda ne iznenađuju. Ona tvrdi da najveću odgovornost imaju roditelji.

“Nekako se promijenio način života roditelja pa samim tim i djece. Nekada su djeca provodila vrijeme na igralištima, za sada i nije to toliko rijetko, ali bojim se da idemo ka tome da će nam igrališta biti prazna. Djeca ne idu pješke u školu, već ih roditelji dovoze i odvoze”, kaže ona.

Kavarić ipak smatra da je posljednji sistematski pregled pokazao da je zdravstveno stanje naše djece i tinejdžera dobro, a  podsjeća da je zdravlje najmlađih ogledalo stanja zdravstvenog sistema.

“Tu se ipak ne smijemo zaustaviti. Bolesno dijete će biti i bolestan odrastao čovjek, a sve ovo možemo da spriječimo u mlađem i srednjem uzarstu jer se radi o preventabilnim problemima”, pojašnjava on.

Pušonjić smatra da ako djeca vide svoje roditelje da uživaju dok šetaju, da se bave nekom fizičkom aktivnošću, da jedu zdravo i oni će sami početi tako da se ponašaju.

I ona i Kavarić su saglasni da djecu treba učiti da žive sa zdravim navikama, ali i da odrasli treba da se posvete zdravim životnim stilovima kako ne bi brinuli za zdravlje nacije.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Sraman je Kavaric. Neka vidi sta mu se radi po domovima zdravlja. Neka zaposli jos pedijatara i dr opste prakse, a onda im svima poostri malo atmoaferu. Jer se i dr i sestre ponasaju ko da si im u njihovo dvoriste dosao. A tek da dr postavi pravu dijagnozu i posalje pravom specijalisti, kako ne. Mjeseci ti trebaju za jedan problem

    • Tacno tako….od kako nam je otisla dr Dresevic tek sad vidim koliko je tesko naci istog takvog dje ti ona sve objasni i pojasni….a sad moras sam da izigravas dr i da postavljas pitanja i vodis privatno djecu jer nisu u stanju da postave obicnu dijagnozu e ne daj Boze da im je nesto drugo…cast izuzetci al ja nisam zadovoljna sa trenutnom dr koja mi vodi djecu a prosto ih nemas dje drugo….

  2. Tuzno je citati ovo.Znajuci da u drzavama Zapadne Evrope ne znaju sta je karijes.Djecom treba da se bave specijalisti a ne pocetnici.Preventivnim programima je ovo lako moguce dostici,ali treba znanje strucnjaka.Ovako,trosi se novac,nas poredkih obveznika bez rezultata.Nesto se mora mijenjati kako bi se unaprijedilo zdravlje djeteta

Leave a Reply