Stari Aerodrom dobio mural i nove sadržaje u parkiću na Bulevaru Pera Ćetkovića

Podmladimo Stari je nedavno završen projekat u Podgorici koji su pokrenule nevladine organizacije Biciklo.me, ArhKomuna – centar za arhitekturu i kulturu i Kulturni centar PUNKT, uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo – FAKT i Balkanske fondacije za umetnost i kulturu – BAC.

Sam naziv projekta je proizašao kao dosjetka organizatora – Stari se odnosi na podgoričko naselje Stari Aerodrom koji je dobio nove sadržaje i boje.

Digitalna „biciklistička” ilustracija koja je pretočena u veliki mural, djelo je crnogorskog autora Srđe Dragovića, koji je na ovom projektu bio angažovan kao ilustrator i grafički dizajner.

Ilustraciju su prethodno odabrali stanari zgrade, nakon što im je bilo ponuđeno više različitih kao mogućih varijanti murala.

Za oslikavanje murala bili su zaduženi likovni umetnici Mišo Joskić i Pavel Brat.

Ovaj projekat rezultat je saradnje nekoliko nevladinih organizacija iz Crne Gore koje se, svaka na svoj način, bave prostorom, a organizovan je u okviru regionalnog projekta Naš grad, naša scena.

“Želimo da kroz participativni proces povežemo promociju biciklizma u Podgorici i uređenje javnog prostora na Starom Aerodromu. Ovo veliko podgoričko naselje karakeriše dominantni rezidencijalni karakter, ali i nedostatak zelenih površina i rekreativnih zona. Mada se Ćemovsko polje nalazi u blizini, Stari Aerodrom nema dovoljno zabavnih, zelenih kutaka u kojima bi članovi ove zajednice – pogotovo najmlađi – mogli da kvalitetno provode vreme. Želimo da doprinesemo stvaranju takvog prostora, i to tako što ćemo parkiću na Bulevaru “Pera Ćetkovića” dodati zabavni biciklistički parking (koji je ujedno i skulptura), novu, jedinstvenu klupu, nekoliko sadnica autohtonog drveća  (javor, jasen, košćela) i biciklistički mural”, kazala je za Designed.rs jedna od organizatorki akcije, Sonja Dragović iz Biciklo.me.

Dok su razvijali ove ideje konsultovali su se sa brojnim korisnicima parka, a veliku podršku dobili su i od stanara ulaza na adresi Pera Ćetkovića 33, koji su im i dozvolili da na zidu oslikaju mural po kome će, kako vjeruju, taj kraj postati prepoznatljiv.

“Trudili smo se da umetničke i prostorne intervencije na Starom Aerodromu u Podgorici iskoristimo i kako bismo građanima Podgorice pokazali kako se uz prilično organičena novčana sredstva može uraditi mnogo za uređenje prostora, ako se potrudimo da se dobro pripremimo, komuniciramo, i radimo zajedno. Pri tom mislim na povezivanje nevladinih organizacija i umjetničkih grupa, ali i na aktivno učešće onih građana koji inače nisu aktivni na nezavisnoj kulturnoj sceni, ali najbolje poznaju prostor u kojem žive i lako prepoznaju potencijal i ograničenja javnog prostora u svom kvartu,

 

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Svaka cast biciklo.me na trudu i akciji.
    Ali…
    Parkic?….hahahahaha…polukruzni tok bez ograde gdje svako malo bude neki sudar, sa igralistem koje je vec u losem stanju preneseno sa bezbjednije lokacije i sa grancicama zelenila.
    Najgore od svega je to sto je ovo jedini i najljepsi “park” na Starom Aerodromu.

  2. Sve je ovo lijepo, ali nije mi jasno zasto kazu stari aerodrum kad svi znamo da je ovo na KONIKU kao i sve zgrade lijevo od bulevara iako ih na prevaru prodaju kao da su na stari i zato im skuplje naplacuju m2 po 300-400€

  3. Ovo je 1000 % Konik !
    Ne razumijem sta ga krstite da je Stari Aerodrum kada to jednostavno nije!
    Sandro potpuno si u pravu!
    Zna se dobro gdje je dranica…
    Tako da slobodno mozete promijeniti naslov u tekstu !

  4. Zar je bitno?
    Ni Konik ni Stari Aerodrom nemaju park. To je problem, a ne granica.
    Vrela npr. imaju park, ali nije uredjen. Jedini malo bolji je na Tuskom putu kod kruznog, ali bliza je Gorica.

    Inace, ovaj grad se sav zabetonira. Mogli bi poraditi malo na zelenilu i igralistima kad se vec grade ovoliki blokovi zgrada.

Leave a Reply