Raniji polazak u školu – veći rizici za mentalno zdravlje

Raniji polazak u školu mogao bi biti štetan za mentalno zdravlje djeteta, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u 80 britanskih osnovnih škola, na uzorku od 2000 djece, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Child Care, Health and Development.

“Obično im je teže nego starijima, jer se moraju dokazivati i ulagati puno više napore da bi sustigli svoje drugare”, pjašnjava profesorica Tamsin Ford i pojašnjava da su u ranom uzrastu nijanse u znanju i brzini shvatanja novih lekcija od presudne važnosti za njihov školski napredak.

U istraživanju se tvrdi da je još teže djeci koja su ranije rođena ili onoj koja imaju poteškoća s učenjem. Njima se svakako savjetuje odgađanje početka školovanja, iako, kako rezultati otkrivaju, i tu postoje značane razlike između djece. Ako dijete lako prihvata nove izazove, ono će se malo bolje snaći. Njima bi nastava i takmičenje s drugaroma iz odjeljenja mogli biti baš oni izazovi koje trebaju za svoj napredak. S druge strane, ako se s izazovima neće moći nositi, trpjeće upravo njihovo mentalno i emocionalno zdravlje, kažu autori studije.

Tim koji je učestvovao u ovom istraživanju pokušao je da otkrije utiče li raniji polazak djeteta na njegovu sreću, a tu rezultati nisu pokazali prevelika odstupanja.

Djeca su po inerciji sretna zbog polaska u školu, bez obzira na to jesu li mlađa ili najstarija u razredu, ali da im škola, kada krenu ozbiljne obaveze, ne pokvari sreću, važno je da roditelji i učitelji znaju kako pristupiti djetetu da bi se ono lakše nosilo s teretom.

Uzrast u kojoj djeca kreću u školu varira širom svijeta. U Švedskoj, Danskoj i Finskoj formalna edukacija počinje u uzrastu od sedam godina, a u Britaniji od pet godina.

Izvor: Index.hr

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply