Zalivanje fisura i fluorizacija zuba su na teret zdravstvenog osiguranja

Fluorizacija zuba i zalivanje fisura djece u stomatološkim ordinacijama koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore su „besplatne“ odnosno na teret zdravstvenog osiguranja, pojasnili su predstavnici te ustanove kojoj se obratilo udruženju Roditelji u ime roditelja koji su od zubara dobijali drugačije informacije.

Udruženje  već neko vrijeme dobija primjedbe roditelja na rad stomatoloških ordinacija koje imaju ugovor sa Fondom i pitanja u vezi sa besplatnim stomatološkim uslugama koje mogu koristiti djeca, trudnice i porodilje.

Različita su iskustva roditelja u ostvarivanju ovog prava ali su najčešće imali primjedbe koje su se odnosile na dugu listu čekanja na stomatološke usluge, kao i pitanja da li su usluge, poput fluorizacije, zalivanja zuba i snimanja na teret Fonda.

Udruženje se zatim obratilo Fondu za zdrastveno osiguranje i zatražilo da razjasne ove nedoumice.

Iz Fonda najavljuju da će se u naredenom periodu kraće čekati na stomatološke usluge jer je u toku procedura sklapanja ugovora sa novim ordinacijama tako će roditelji imati veće mogućnosti izbora, a ordinacije će moći da se rasterete.

Pojasnili su da je fluorizacija zuba besplatna. Iz Fonda su dodali da ordinacije mogu ponuditi roditeljima da plate fluorizaciju drugim materijalima koje imaju kao dodatne u ponudi, ali da djeca imaju pravo na besplatnu fluorizaciju materijalima koje pokriva Fond.

Prema njegovim riječima, zalivanje zuba je besplatno, i ono je na teret Fonda kao što i piše u Uredbi o obimu prava i standardima zdrastvene zaštite iz obaveznog zdrastvenog osiguranja.

Međutim, postojao je, kako su nam objasnili u Fondu, interni dogovor da se zalivanje koje se radi prije 6. ili poslije 8. godine života naplaćuje kako bi se izbjegle zloupotrebe. Nakon reakcije i pitanja da li je to u skladu sa Uredbom i krši li se tako propisano pravo na zdravstvenu zaštitu, Fond je proslijedio dopis svim ordinacijama i najavio da će zalivanje zuba biti ubuduće besplatno.

Što se tiče snimanja zuba, stomatološke ordinacije naplaćuju ovu uslugu roditeljima jer nije postignut dogovor Fonda u vezi sa cijenom. Kako su nam objasnili iz Fonda, roditelji imaju pravo na refundaciju troškova koja za snimanje jednog zuba iznosi 98 centi, a za snimanje cijele vilice (ortopan snimak ) 9,82 eura.

Na pitanje kome se roditelji mogu žaliti ako njihova prava nisu ispoštovana, iz Fonda, kažu da je potrebno posjetiti njihove prostorije u Podgorici i obratiti se sektoru za stomatoloiju.

Pravo na stomatološku zaštitu i spisak izabranih ordinacija

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Zasto imam osjecaj da je neko natjerao zubare da sklapaju ugovore sa fondom i pritom da im se za te usluge ne placa?cim im kazes da si preko fonda prvo mozes zub da popravis svaki 3 mjesec “jer oni toliko imaju posla da nemaju mjesecima slobodan termin”.onda toliko otaljavaju posao ,meni su bukvalno izvadili 2 zuba koja su sigurno mogla da se spase(tek im je ispala plomba) ali lakse ih je izvaditi..pritom niko vam ne daje karton na uvid,tako da bukvalno moze da pise sta hoce,da vam je popravio 10 zuba a mozda je samo 2..

  2. Posjetiti njihove kancelarije radi eventualnih primjedbi… Ne poznajem državnu instituciju sa lošijom i sporijom uslugom od ovog Fonda… Čekaju se ogromni redovi i za hitnije potrebe, tako da im je ova sugestija potpuno u skladu sa efikasnošću koju pokazuju… neka, hvala!
    A ordinacije sa spiska-kao prvo, rade fluorizaciju do treće godine (!). Zatim, toliko nekorektno odrađuju popravke samo stavljanjem lijeka, koji stalno nanovo ispada…
    Jednom riječju – besmislica!

Leave a Reply