Parlament ukinuo naknade za majke

Poslanici parlamenta usvojili su Vladin Predlog zakon o izvršenju odluke Ustavnog suda, kojim se ukidaju naknade za majke s troje i više djece.

Vladin predlog podržao je 41 poslanik, dok je predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović bio uzdržan.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Ustavni sud je obavezao Vladu da u roku od tri mjeseca Skupštini Crne Gore podnese Predlog zakona za izvršenje te odluke.

Poslanici nijesu prihvatili amandman poslanika Andrije Popovića da majke sa 25, odnosno 15 godina radnog staža koje su primale naknadu, nastavljaju da ih dobijaju do sticanja prava na penziju.

Predsjednik Vlade, Duško Marković, kazao je tokom rasprave u crnogorskom parlamentu o Predlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila, rekao da ne želi da bilo kojim pristupom bježi od onog što je “naša državna dužnost – a to je da štitimo državu, jačamo institucije i obeznijedimo građanima prosperitetan život”.

“Ovaj zakon uspostavlja sistem pravičnosti, mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno i nezakonito stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i proceduru”, rekao je Marković.

Premijer je kazao da ne vjeruje da za gotovo sve poslanike postoji dilema da pozivi ili pokliči van sale parlamenta “da ne treba poštovati odluku suda su pozivi protiv države i njenog ustavnog sistema”.

Marković je podsjetio na fiskalne uticaje “neustavnog Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i naveo da se radi o 85, 672 miliona.

“To je novac koji je otišao po osnovu neustavnog zakona”, saopštio je Marković.

On je rekao da ova vlada ne želi da radi u stvaranju društva gdje će osnovna potreba svakog građana biti da završi na zavodu za zapošljavanje ili socijalnih fondova.

“Ova vlada će raditi da stvori društvo da valorizujemo nesporne resure, koji će biti osnova da svaki pojedinac može da se zaposli. Nećemo građane slati u centre za socijalni rad”, poručio je Marković.

Poslanik DPS-a Suad Numanović rekao je da prethodni zakon nije imao fiskalnu procjenu, vodeći ka ekonomskoj nestabilnosti Crne Gore.

“Pokazujući da populistički potezi ne vode ekonomskoj stabilnosti države. Od početka usvajanja istican je diskriminatoran karakter, a imao je na negativan uticaj na javne finansije i tržište rada”, podsjetio je Numanović.

Predsjednik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, apelovao je na prihvatanje amandmana njegove stranke koji u dobroj mjeri rješava situaciju koju je izazvao “kontroverzni zakon za koji osjećam ličnu krivicu i koji je usvojen pod čudnim okolnostima”.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, rekao je da predložene izmjene zakona povećavaju socijalnu sigurnost kroz veći obuhvat korisnika i povećanje materijalnih davanja.

Poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da se ukidanjem naknada majkama “ruši pravna sigurnost države”, a ruše se i elementarna prava građana Crne Gore.

“Ne mogu biti interesi države preči od interesa građana, jer građani su oni koji čine državu”, rekao je Damjanović.

On je pitao i kakva se poruka šalje “ne samo korisnicama naknada, već svim građani kad vlada može da gumicom briše ono što je ovaj dom donio”.

“A ovaj dom je donio to prije dvije godine. I imalo se dovoljno vremena da se od vremena kad je zakon usvojen da Vlada eventualno uđe u razgovore s parlamentom oko modifikacije rješenja”, rekao je Damjanović.

Poručio je da 85 miliona eura za naknade nijesu utrošene na razne garancije bankama, već su isplaćeni crnogorskim građanima.

Odgovarajući Damjanoviću, premijer Marković je rekao da će za njega Ustavni sud i njegove odluke obavezivali što god opozicija mislila o njemu.

“Da vas podsjetim, ja za taj Ustavni nijesam glasao. Mislim da ste vi glasali za taj sastav Ustavnog suda i bili ste u pravu”, rekao je Marković.

Ustavni sud je 19. aprila ukinuo odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su bile predviđene te naknade, ocjenjujući da nijesu u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

 1. E sad sy sve majke iste. Decu smo radjale sebi a ne drzavi… nije trebalo ni donisiti takve odluke da 60 posto njih bez dana rada dobijaju vise nego zene koje sa 1-2 il bez dece posteno odradile radni vek

  • Gospođo šta Vi znate o Zakonu? Ko Vas je “obogatio” takvom glupom informacijom? Žene sa 25god.radnog staža i 3djece u najvećem broju su dobile doživotne naknade umjesto penzija..Država donijela Zakon,da bi ga sada ukinula i ostavila žene koje imaju oko 50god bez primanja..Dobili ste 22000 porodica bez plate? I Vi imate srca da komentarišete bilo šta?! Tako sutra mogu da ukinu da je vaša imovina koju ste stekli vaša.Šta onda? PRAVO I ZAKONI su stub države i društva ili da se vratimo u pećine?!

  • Dobar ili ne donešen je.Zakoni se donose u skladu sa Ustavom,naravno da se mijenjaju,ukidaju..ali pod određenim pravnim uslovima.Zakonima se uređuje pravni poredak…Dobili smo 22000 porodica bez plate/penzije i sa minimalnim mogućnostima da se vrate na poslove..to je za jednu državu problem

  • Ljubomora i zavist su cudo. 😄😄😄 A sta ste se utrpavale vi koje ste radile, pa kao: ‘ajde da dam otkaz i da sjedim kuci i primam 300 i kusur eura, da ne radim nista?! Pa vi koje ste imale penziju, pa je zamrzle i presle na ovu? Sram da vas bude! Za moj pojam, drzava je trebala da naknade da i majkama sa jednim djetetom, ali onima koje nemaju nikakva primanja i na zavod su. Zato budzet nije mogao da isprati sve to. Ali, sta ces kad nas vode ,,strucnjaci”. Sve debil do debila.

 2. Tužno li je čitati pojedine komentare.Sa one bine ispred Skupštine su svi građani imali pravo da iskažu sve svoje nezadovoljstvo.Zašto nijeste majke došle i tamo to iskazale?Zašto se nijeste oglasile?Svi znamo da je napravljena diskriminacija zbog nadohnada,ali nijesu majke sa 3+ djece sastavljale zakon.Čak znamo i da su nas sa njijovim zakonom zavadili,pa oni zavladali.Tako nam i treba.Nijesmo mi još gladni,bosi i goli.Još smo mi siti.Pokazalo se danas koliko su majke spremne da se žrtvuju za sebe i svoju porodicu.Žalosno.

 3. Ne znam samo zasto se bune zene sa jednim ili dva djeteta sto su majke sa 3+ djece, koje nisu radile, imale penziju. To je tako izglasala Vlada Crne Gore, ne te majke. Uz to, te zene bi radile da su mogle naci uslove za cuvanje djece, jer dijete nije govedo nego velika odgovornost i one su izabrale da vaspitavaju djecu, neke bi radile da su imale posla, jer zna se kakvo je stanje u nasoj drzavi. Nema danas svaka djevojka uslova da se skoluje, a i kad se pomuci pa se iskoluje, ne moze na red da stigne do zaposlenja od tatinih i maminih sinova i kcerki. Najvise me nervira nas narod izgladnjeli ko hijene, da bi bratu oci iskopao ako on ima 5 centi vise. Znaci, svaka majka koja je primala penziju nije sebe kitila zlatom, nego je trosila na svoju kucu, svoju djecu, pa kome milo kome krivo. Svako voli da mu dijete sve ima, svako se bori da svoje dijete pomogne sto vise i izvuce iz ove bijede. A nemojte se ovdje hvaliti kako ste neke radile, a neke ne, jer znam mnoge zene na funkcijama, doktorke i salterke i profesorice, pa vise kafe popiju nego sto rade, a znam isto tako mnogo cistacica koje zasluzuju i vise nego su placene. Ne uzdizite se vi puno koje ste radile, usisate sobu 15 min. i padoste od umora mrtve. Svaka majka zasluzuje penziju.

 4. A znalo se da ce da se ovo ukine, ko god ima imalo mozga, cilj je samo da se dodje do glasova, pa ih vi glasajte i dalje. Sta li ce sledece da izmisle pred iduce izbore, vidjecemo, ali opametite se malo, ljudi. Svaka zemlja izmijenja predsjednike i premijere, a ja otkad znam za sebe samo Momir, Milo, Filip, Milo, Filip, Milo, Filip, Milo, Igor Luksic (Milo), Dusko Markovic (Milo), Milo, Milo, Milo… Kad umre povampirice se pa ce opet da vlada kako je krenuo.

 5. Raditi istu stvar skoro 30 godina i ocekivati drugaciji rezultat 😀 , znaci treba li da budem bukvalan i da ljudima treba da se objasni kao sto bi objasnili malom djetetu? Znaci ako zid farbas u bijelo tj. bijelom farbom, nemozes da ocekujes da ce taj isti zid magicno da promjeni boju u crveno. Shvatite malo poredjenje i ako hocete da vam bude drugacije “prestanite da farbate zid u boju koja vam se ne svijda”.

 6. “Ova vlada će raditi da stvori društvo da valorizujemo nesporne resure, koji će biti osnova da svaki pojedinac može da se zaposli. Nećemo građane slati u centre za socijalni rad”, poručio je Marković. Koliko ja pratim posljednje veliko rješenje nezaposlenosti bile su plantaže 🙂 Duško se malo zanio.. 😀

Leave a Reply