U kotorsku bolnicu roditelje dovode i osnovce zbog konzumacije marihuane

U Specijalnu bolnicu za psihijatriju Kotor roditelji dovode djecu od 12, 13 i 14 godina koji konzumiraju marihuanu i traže pomoć kako da ih spasu od zavisnosti.

Načelnik Odjeljenja za bolesti zavisnosti u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor Marina Roganović kazala je za Dan da, iako pruža pomoć i liječi samo zavisnike na heroin, imaju često i drugih slučajeva.

Roganović navodi i da je bilo slučajeva i da nastavnik dovede učenika koji konzumira neku drogu kako bi sa njim obavili razgovor.

Istraživanje Mladi i droge u Crnoj Gori, koje je radila NVO Juventas i koje je nedavno predstavljeno u PR Centru u Podgorici, pokazalo je da je 42,7 odsto osoba do 30 godina probalo marihuanu, dok je više puta sedmično koristi svaki peti ispitanik.

Roganović upozorava da na Međunarodni dan borbe protiv droga u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori ne postoji nijedno odjeljenje za prihvat i liječenje zavisnica od droga, čime im se krše prava na zdravstvenu zaštitu.

“Imali smo slučajeve da pružamo pomoć roditeljima čija se djeca uzrasta od 12 do 16 godina drogiraju. Većinom djeca koriste marihuanu, a ima slučajeva da se javljaju za pomoć i srednjoškolci, koji su na opijatima poput ekstazija. To treba sve da nas zabrine, jer se radi o veoma mladim osobama”, smatra ona.

Specijalna bolnica za psihijatriju  iako pruža pomoć i liječi samo zavisnike na heroin, ima često i drugih slučajeva.

Trenutno se na listi čekanja nalaze četiri osobe koje su zavisnici od heroina.

“Postigli smo uspjeh, jer je prije godinu bilo preko 100 pacijenata. Potrošnja terapije buprenorfin je smanjena dijelom nakon uvođenja uputstva i kontrole od psihijatara”, ističe Roganović.

Izvor: RTCG

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply