Ministar kaže da će se biti spremno za septembar, učenici neće trpjeti zbog reformi

Do 1. septembra biće spremni novi nastavni programi kao i nastavnici da po njima predaju, i nema bojazni da će učenici trpjeti bilo kakve posljedice reformi, uvjeren je ministar prosvjete Damir Šehović.

“Nedoumice koje će se u međuvremenu pojaviti kod pojedinih pitanja ćemo u hodu rješavati i spremno dočekati novu školsku godinu”, kazao je Šehović gostujući u emisiji Živa istina.

U Ministarstvu su, kako kažu, svjesni odgovornosti koju su preuzeli, a procijenili su da je pravo vrijeme da od naredne školske godine krene implementacija reformi.

On ne očekuje ni da će udžbenici biti problem u prelaznom periodu, dok ne budu spremni novi.

“Ako govorimo o reformi osnovnog obrazovanja i činjenici da smo redukovali nastavni program 10 odsto, naredne školske godine će se raditi iz postojećih udženika, uz jasna upustva od nadležnih iz Ministarstva koji dio će se učiti, a koji ne, da bi već od naredne godine startovali sa novim udžbenicima, za šta imamo sasvim dovoljno vremena”, pojasnio je Šehović.

Predmetni programi koji proizilaze iz nastavnog programa, koji je izmijenjen za osnovno obrazovanje biće usvojeni 3. jula na sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Šehović ističe da je cilj reforme da se podigne kvalitet svih nivoa obrazovanja, da se uskladi sa potrebama tržišta, da se učini dostupnim svima pod jednakim uslovima, kao i da se stavi akcenat na izučavanje engleskog jezika, već od treće godine.

Naročito je ponosan što je jedan cilj već ostvaren – da obrazovanje bude vraćeno u fokus javnosti. Zadovoljan je kaže i što je na kraju procesa postignut visok nivo saglasnosti sa onima koji su se bavili ozbiljnom analizom ponuđenih rješenja – Univerzitet, studenski Parlament, CANU, Sindikat prosvjete.

Šehović odbacuje kritike da u koncipiranje reformi nijesu bili uključeni nastavnici, direktori… uopšte – praktičari, i ponavlja da je proces bio krajnje transparentan.

“S punom odgovornošću mogu da tvrdim da će ponuđena rješenja u narednom periodu značiti kvalitetnije obrazovanje na svim nivoima. Nijedno rješenje nije predloženo, a da prethodno nije detaljno analizirano”, kazao je Šehović.

Vlada je prošle sedmice utvrdila Predlog izmjena i dopuna sedam zakona iz oblasti obrazovanja, uz jedan utvrđeni od ranije.

Izvor: Antena M

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Reforma skolstva je previse ozbiljna stvar da bi se problemi rjesavali u hodu, Tome treba pristupiti sistematski, a ne stvari prepustiti slucaju. Inace kako udzbenici nece biti novi, a nastavni program hoce, pretpostavljam da ce ucenici morati da koriste kombinacije udzbenika vise razreda, a uz to i dodatnu literaturu.

  2. Ne kapiram sta je falilo “starom” sistemu iz kojeg smo svi izasli pismeni.. Ovo danas je toliko zbunjujuce da se ni mi kao roditelji ne mozemo pohvatat, a ne djeca.. Cijeli sistem skolstva je komplikovan, tako da ga treba u potpunosti reformisati..

Leave a Reply