Srednjoškolci iz Kolašina uzgajaju povrće u školskom plasteniku

Kolašinska srednja mješovita škola ima plastenik površine od 100 kvadratnih metara, koji su im donirali Ministarstvo poljoprivrede i turska organizacija TIKA u kojem gaje povrće, koje zatim koriste u školskom restoranu gdje se đaci obučavaju.

Učenicu su sa zadovoljstvom prihvatili sađenje, dok je profesor biologije glavni za biljke u plasteniku.

Kako je kazala direktorica JUSMŠ “Braća Selić” Veselinka Peković, inicijativa je potekla od Ministarsta poljoprivrede.

“Tražili smo od njih da to bude neki kvalitetni plastenik. Predstavnci turske organizacije TIKA, koja nam je ranije donirala računare i elektro instalacije, donirala je i ovaj plastenik. Montirali su sve to, a za nas je plastenik zaista vrijedna stvar”, kazala je ona.

Plodovi iz plastenika završavaju i u restoranu Planinar koji funkcioniše u sklopu škole, a služi i za obuku učenika.

“Imamo idealne uslove za plastenik, sunčano mjesto, svoju vodu i sve što je potrebno za uzgoj biljaka. Posadili smo papriku, paradajz i krastavac, a sve je već u jeku cvjetanja i uskoro ćemo ubirati naše plodove”, kazala je Peković.

Zemlju nijesmo preorali, već su je sadili u velikim saksijama, a donijeli su im je Kinezi koji rade na auto-putu.

“Roditelj jednog učenika nam je donio prikolicu pijeska kako bismo ukopali šipke u beton. Za nas je to bogatstvo jer će plastenik funkcionisati i u zimskom periodu”, dodala je Peković.

Za zimu će im biti potrebno parno grijanje, a direktorica kaže da će pokušati i to da nabave preko donatora.

“Vjerovali ili ne lokalnim huliganima je i ovo smetalo, pa su nam napravili veliku štetu. Probili su na nekoliko mjesta plastenik i polomili vrata. Nije riječ o šteti već o činjenici da su to naša djeca. Poslije toga smo “zaposlili” i čuvara plastenika i to dječaka koji stalno zuji po dvorištu. Obećala sam mu i platu ali je on platu odbio”, kazala je direktorica kolašinske gimnazije.

Izvor: Dnevne novine

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply