Upis brucoša tek u drugoj sedmici jula

Upis brucoša na Univerzitetu Crne Gore ove godine biće odgođen za drugu sedmicu jula zbog toga što je Predlog zakona o visokom obrazovanju tek prošle sedmice procesuiran Skupštini na usvajanje, nezvanično saznaje Pobjeda od izvora iz Ministarstva prosvjete.

“Očekujemo da će ovaj zakonski akt biti usvojen, najvjerovatnije, do kraja ovog mjeseca, a za zakonske pretpostavke za objavljivanje konkursa biće potrebna još najmanje jedna sedmica, tako da će objektivno konkurs moći da bude raspisan u drugoj sedmici jula”,  kazao je izvor Pobjede iz Ministarstva prosvjete.

Vlada je Predlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju usvojila na sjednici u četvrtak i već sjutra dokument procesuirala Skupštini.

Prema novom zakonu, osnovne i master studije za sve studente Univerziteta Crne Gore ubuduće će biti besplatne.

Ministar prosvjete Damir Šehović nakon sjednice Vlade kazao je novinarima da je cilj izmjena da visoko obrazovanje bude dostupno svima pod istim uslovima.

Osim toga, kako je rekao, nova zakonska rješenja nude veći kvalitet studija, mobilnost, finansijsku održivost i odgovornost Univerziteta, ali i usklađenost ovog obrazovnog nivoa sa potrebama tržišta.

“Stvaramo pretpostavke da studiraju oni koji znaju, a ne koji imaju”, rekao je Šehović.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply