Šta da radite ako vaše dijete mjesečari?

Christine Burke je majka dvoje djece koje obožava. Kada je njen sinčić napunio 18 mjeseci počeo je da spava u dječijem krevetu pošto je krevetac pripao njegovoj tek rođenoj sestrici. U početku je sve bilo u redu – dječak se nije bunio zbog promjene kreveta i slatko je spavao u njemu. Onda je jedne večeri ustao usred noći da vidi šta rade njegovi roditelji. Christine i njen suprug su odlučili da porazgovaraju sa svojim sinom i objasne mu da to ne smije da radi.

Ali kada su stigli do stepenica koje su vodile do spavaćih soba na spratu, dočekao ih je strašan prizor. Dječak je stajao na vrhu stepeništa, njegova mala stopala su bila na samoj ivici stepenica i zurio je ispred sebe.

“Nisam željela da ga uplašim i zato sam se polako popela uz stepenice u nadi da ću ga uhvatiti ako počne da pada. Kada sam mu prišla shvatila sam da su mu oči otvorene, ali da nije budan!”, otvoreno priča Christine i dodaje: “Pogled mu je bio potpuno staklen. Mrmljao je da želi da pronađe neku igračku i ja sam ga polako povela nazad u njegovu sobu. Tada sam shvatila da je moj sin mjesečar. I užasno sam se prepala.”

Nakon ovog incidenta, Christine i njen muž su postavili vrata na vrhu stepenica kako bi spriječili da njihov sin padne tokom noći. Ta vrata su tu i dan danas, 13 godina poslije te noći, zato što njihov sin nikad nije prestao da mjesečari.

Mjesečarenje je česta pojava kod djece, naročito u uzrastu od pet do 12 godina. Većina djece vremenom prestane da mjesečari, ali neka od njih ostaju mjesečari i u svojim tinejdžerskim godinama. Uplašena za svoje dijete, Christine je počela da istražuje i otkrila je da uzroci mjesečarenja mogu biti haotičan raspored spavanja, mokrenje u krevet, premorenost ili bolest. U slučaju njenog sina, problem je bio nestalan raspored spavanja. Zato su ona i njen muž uveli pravilo kada se ide na spavanje i pokušavali su se svi zajedno toga pridržavati. To je funkcionisalo dok je njihov sin bio mali – on bi došao u njihovu sobu i tražio da se igra sa igračkama ili djecom koja uopšte nisu bila tu. Christine i njen muž bi se tada samo nasmijali i polako ga vratili u njegovu sobu.

Stvari su se zakomplikovale kada je njihovo dijete odraslo i počelo da spava kod prijatelja i u kampovima. Morali su da vode računa o tome da obavijeste porodicu, roditelje djece kod koje bi njihov sin spavao i voditelje u kampovima da njihovo dijete mjesečari. Najviše su se bojali da će njihov sin izaći iz kuće i na neki način se povrijediti. Godine borbe sa mjesečarenjem njihovog djeteta otkrile su im i na koji način treba da reaguju kada njihov sin hoda u snu. Te savjete Christine je odlučila da podijeli sa roditeljima širom svijeta. Pitate se šta treba da uradite ako vaše dijete mjesečari? Postoji pet zlatnih pravila koja morate poštovati kako biste svoje dijete bezbjedno vratili u krevet i spriječili povrede.

Ostanite mirni

Obratite se svom djetetu tihim glasom i nježno i polako ga uputite prema njegovoj ili njenoj sobi. Vikanjem i glasnim pričanjem možete samo naglo probuditi svog sina ili kćerku zbog čega će se oni jako uplašiti što samo može pogoršati stvari.

Zaključajte sva vrata, prozore i izlaze u vašem domu

Vodite računa o tome da su u sobi vašeg djeteta svi prozori zaključani. Vrata na stepenicama će spriječiti vašeg malog mjesečara u tome da odluta predaleko.

Ne pokušavajte da probudite svoje dijete

Većina djece koja mjesečari dobro reaguju na vraćanje u krevet. Uključite i ostale članove porodice, kao i braću i sestre djeteta koje mjesečari u to da pomognu malom mjesečaru.

Uspostavite konzistentno vrijeme odlaska na spavanje

Znamo da je ovo lakše reći nego uraditi, ali s vremenom se rezultati zaista vide. Djeca koja su hronično umorna ili ne spavaju dovoljno više su sklona mjesečarenju. Christine i njen muž su uspostavili rutinu spavanja za svog sina koja mu je mnogo pomogla. Dok je bio mali, redovno je drijemao popodne.

Recite svojim komšijama da vaše dijete mjesečari

Neki roditelji misle da nema potebe za tim da obavijeste svoje komšije da njihovo dijete hoda u snu. Ali to nije tačno. Ako vaše dijete izađe iz kuće prvi u pomoć može da mu priskoči komšija koji zna da vaša kćerka ili sin mjesečare. Objasnite im šta treba da urade u slučaju da vaše dijete izađe iz kuće dok hoda u snu i obavezno im ostavite svoj broj telefona kako bi vas mogli nazvati.

Izvor: Lola magazin

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply