Vježbe sa pijeskom i vodom za vašu djecu

Kada kažemo pijesak i voda uglavnom mislimo na more, rijeku ili jezero, ali ne mora da bude tako. Ne idu sva djeca na ljetovanje što ne znači da ne mogu da se igraju sa pijeskom i vodom. U jednom dijelu dvorišta može da se napravi plaža, plastični bazen ili kadica koji se napune vodom, može i da se posoli morskom solju (što se i preporučuje ako dijete dugo boravi u vodi). Jedna kofa pijeska i malo šljunka, plastične kofice, grabuljice, lopatice i dijete će biti zaokupljeno igrom čitav dan. Sve ovo može da se stavi i na terasu, pijesak može da bude u plastičnoj kutiji ili nečem sličnom, a čak i u stan, dovoljno je da pod zaštitite većim najlonom.

Pijesak i voda su fizikalni agensi koji se koriste u liječenju djece i odraslih ali i u profilaksi (sprječavanju oboljenja ili posljedica oboljenja i povreda). Biološka djelovanja ovih prirodnih agenasa su dokazna i primjenjuju se u medicinskoj rehabilitaciji tako da ih treba koristiti kod djece kad god se ukaže prilika, naročito u cilju prevencije. Ako ste bar jednom u životu hodali bosim nogama po pijesku i kroz vodu sigurno pamtite taj osjećaj.

Šta sve mogu bebe sa pijeskom i vodom

Čak i malim bebama koje još ne hodaju možete da posipate pijesak preko nogu i u otvorene šake da osjete kako im curi kroz prste. Jedino je važno da vodite računa da beba ne stavlja ruke u usta dok se igra sa pijeskom. Sa vodom nema te opasnosti pa maloj djeci preko ljeta ali i tokom čitave godine treba omogućiti da se igraju vodom. Najjednostavnije je da otvorite česmu na lavabou, zavrnete rukave i pustite bebu da rukama hvata mlaz. Ili zapušite lavabo, napunite ga do pola i neka pljeska po vodi. Iskustvo mnogih roditelja je da kada dijete plače i ne mogu da ga umire na drugi način, igranje vodom može da bude rješenje.

Ako vaše dijete zna da puzi, sjedi ili je tek prohodalo, možete da mu date cjediljku ili neku posudu sa rupicama kroz koje će prolaziti pijesak i voda. Vidjećete kako će bezbroj puta zahvatati i posmatrati curenje.

Napunite jednu veću posudu sa vodom i pokažite bebi kako male posudice (od ambalaže) ili njene gumene igračke plutaju po vodi.

Uzmite jedan sunđer potopite, ga a onda izvadite i stisnite da voda iscuri. Dajte bebi da ovo radi, stiskanje je jako važno za razvoj funkcije ruku.

Igre za dvogodišnjake

Djeca od dve godine mogu da uz pomoć posuda raznih oblika i veličina presipaju vodu ili pijesak. Tako će spoznati da kada iz manje sipaju u veću ima još mjesta, a kada je obrnuto pretekne im ili se prelije ako nastave da sipaju. Kada koriste lopatice ili kašike moraju puno puta da zahvate da bi napunili praznu posudu. Sipanje iz flaše daje nova iskustva, kako se drži, procjenu koliko je treba nagnuti da sadržaj počne da izlazi, kako držati da se ne prosipa van ako se sipa u drugu flašu. Posebni iskustvo je kada se sipa kroz lijevak. Dobro je da flaše budu prozirne kako bi dijete vidjelo koliko još ima mjesta, kao i da budu iste zapremine ali različitog oblika što daje nova saznanja.

Pokažite djetetu kako da drži posudu iz koje treba da prespe vodu. Najpogodniji za to su mali stakleni bokali, stavite ih na plastičnu tacnu i uzmite jedan sunđer za skupljanje vode koja se prospe.

Mogu da prave uz pomoć modlica kolače od mokrog pijeska, miješenje, gnječenje, pljeskanje, pravljenje raznih oblika direktno utiče na funkciju šake, a indirektno na razvoj govora (nekada je djetinjstvo bez pravljenje kolača od blata i kapa od starih novima bilo nezamislivo, možda je baš zahvaljujući tome bilo mnogo manje djece koja su odlazila na logopedski tretman).

Po suvom, a još bolje po mokrom pijesku može da se crta i piše prstom, štapom, grabuljicama, češljem, da se utiskuju razni oblici.

U mokrom pijesku mogu da se ostave tragovi, šakama i stopalima (djeca su oduševljena ovom mogućnošću i često iznenađena kada vide oblike tragova koje ostavljaju).

Nemojte djetetu prekidati igru grdeći ga što se isprljalo, donesite mu posudu sa vodom i sapun, dajte mu da opere igračke, odjeću i na kraju sebe. Pokažite mu kako može da napravi pjenu, pustite ga da juri balone, vodite računa samo da ne pije tu vodu.

Aktivnosti za stariju djecu

Starija djeca mogu da izvode eksperimente uz pomoć pijeska i vode. Neka utvrde šta pliva, a šta tone u vodi (ping-pong loptica, plutani čep, stiropor, kamen, ključ, stakleni kliker, pero, papir, komad drveta…).

Napravite zajedno brodove od papira i organizujte trku tako što ćete ih usmjeravati ka cilju duvanjem vazduha kroz slamčicu za sok. Pored dobre zabave ova igra razvija pluća, dijete uči da kontrolisano diše i dubokim izdisajem izbacuje sav zaostali ugljendioksid i udiše veću količinu kiseonika.

Sipajte vodu u male providne posudice pa je obojite raznim bojama za kolače. Dajte djetetu da pomiješa boje i vidi kako nastaje treća. Naučiće puno o bojama i povećaće preciznost dok pažljivo uzima male posude pune vode, naginje ih i polako presipa (stavite sve na bijeli papir kako bi dijete vidjelo da li prosipa vodu van posuda).

Uzmite plastični podmetač za sapun (najbolje bijeli), pipetu i obojenu vodu. Pokažite djetetu kako da pipetom uzme vodu i da kap po kap ispušta na mala udubljenja na podmetaču. Za ovo će biti potrebno mnogo strpljenja i izuzetna preciznost. Dobro je da pipeta bude što veća za početak da dijete može da kontroliše stisak šakom, kasnije mu možete dati manju. Korišćenjem više boja nastaće predivne slike, a vaše dijete će biti jako ponosno na svoj rad. Sa ovim se i vi možete lijepo zabaviti.

Dajte djetetu da stavi malo soli u vodu i vidi šta se sa njom dešava. Uzimanje male količine vrhovima prstiju i ispuštanje po malo je izuzetna vježba fine motorike koja je neophodna za držanje olovke i pisanje, listanje tankih listova knjige i mnoge druge aktivnosti koje zahtijevaju preciznost. Isto neka uradi sa šećerom, pijeskom, brašnom, mlijekom, uljem, deterdžentom za sudove, voćnim sokom crvene boje…

Prije nego što dijete počne da uči pisanje na papiru neophodno je da oslobodi ruku (danas većina djece u sveskama ima karton ispod lista na kome piše jer toliko pritiskaju olovkom dok pišu da se to vidi na narednih desetak listova). Pisanje po pijesku je jako dobar način za pripremu ali i za djecu koja već idu u školu i imaju ovaj problem. Stavite malo suvog pijeska na plastičnu tacnu i poravnajte ga, neka dijete prstom povlači linije u raznim pravcima. Posle svakog ispisivanja protresite tacnu i pijesak će se izravnati. Djeca ovo jako vole i kada pokažu interesovanje za slova dobro je da ih prvo ispisuju na ovaj način pa tek onda na papiru. Umjesto pijeska možete da koristite griz, brašno ili šećer.

Dijete može da nacrta nešto na papiru, a onda umjesto da to oboji na uobičajen način bojicama ili flomasterima, uz vašu pomoć i malo lijepka pospe po crtežu pijesak, kamenčiće, suve listiće. Umjesto pijeska možete da koristite mak ili razne sjemenke i začine. Djeca će uživatu u stvaranju, a vi ćete sigurno sačuvati neko od ovih remek djela i sa ponosom ih pokazivati.

Ne plašite se zaprljanog stana

Možda ste na početku teksta pomislili “Pijesak i voda u mom stanu! NIKADA!” ili “Ko će to da pere i čisti?” Ukoliko ste pročitali tekst do kraja sigurno ste promijenili mišljenje.

Naizgled nepotrebno kvašenje i prljanje pruža djeci nevjerovatna iskustva i beskrajno uživanje sa jedne strane, a sa druge puno doprinosi razvoju fine motorike, poboljšanju koncentracije i pažnje, priprema ruke za izvođenje mnogih složenih aktivnosti koje zahtijevaju dobru koordinaciju.

Ako nemate vremena dovoljno je da djetetu date pijesak i vodu i ono će već samo smisliti šta da radi, imajte povjerenja u dijete i njegovu kreativnost. Ukoliko se odlučite da učestvujete u predloženim igrama nakon prvog pokušaja sigurno ćete zajedno osmisliti još mnogo toga. Ljeto je za uživanje, opustite se i igrajte se sa svojim djetetom.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply