Škole obavezne da, na zahtjev, izdaju svjedočanstva na ćirilici

U Crnoj Gori je obezbijeđena ravnopravnost latičničnog i ćiriličnog pisma, i škole su obavezane propisima da, ukoliko je tako zatraženo, izdaju svjedočanstva i na ćirilici, saopštilo je danas Ministarstvo prosvjete.

Demokratski front najavio je danas da će zbog problema sa izdavanjem svjedočanstava na ćiriličnom pismu, organizovati u ponedjeljak protest ispred Ministarstva provjete. Poslanici tog pokreta uputili su zahtjev Ministarstvu da, shodno ustavnim propisima i zakonskim normama, izda jasno i nedvosmisleno uputstvo ili preporuku direktorima, sekretarima i školskom osoblju da se, onima koji žele svjedočanstvo na ćiriličnom pismu, to omogući.

“Odgovarajućim pravilnikom je prepoznata obaveza škole da, na zahtjev učenika odnosno roditelja, svjedočanstvo bude izdato i na ćiriličnom pismu“, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović i pozvao sve zainteresovane da se, ukoliko postoje problemi sa izdavanjem svjedočanstva na ćiriličnom pismu, obrate Ministarstvu prosvjete.  “Mi ćemo se, u skladu sa tim, adekvatno ponijeti“.

Ministarstvo će takođe uputiti jasan dopis svim školama, kojim ih podsjeća na njihove propisane obaveze.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply