U vrtiće u Podgorici upisano oko 8.000 mališana

Photo: UNICEF

Oko osam hiljada mališana upisano  je u Javne predškolske ustanove u Podgorici. U 14 vaspitnih jedinica Javne predškolske ustanove (JPU) “Đina Vrbica”  upisano  je 4.375, dok je u JPU “Ljubica Popović” upisano  3.549 djece za školsku 2017/2018. godinu

Iz obje vaspitno – obrazovne ustanove su saopštili da su izašli u susret svim porodicama koje su iskazale želju da koriste usluge predškolskog obrazovanja u nekoj od njihovih jedinica. Iz obje ustanove su istakli da vaspitno-obrazovni program utiče na uspjeh i razvoj djece kasnije, pa im je neophodno obezbijediti što kvalitetnije uslove za sticanje znanja i boravak.

“Vaspitno-obrazovni rad u JPU “Ljubica Popović“ odvijaće se u 86 vaspitnih grupa. Shodno broju upisane djece grupe će biti formirane i u zavisnosti od uzrasta djeteta i prostora radne sobe”, saopštila je direktorica te ustanove, Slavica Luburić.

PR JPU “Đina Vrbica” Milica Medojević kazala je da je za tekuću školsku godinu planirano otvaranje još jedne vaspitne jedinice i završetak radova na drugoj.

“Na raspolaganju imamo prostorije Ministarstva odbrane u Maslinama, koje ćemo adaptirati i prilagoditi potrebama vaspitno obrazovnog rada. Takođe, u martu je postavljen kamen temeljac za vrtić na Starom aerodromu, a plan je da se završi u roku od godinu dana”, izjavila je Medojević.

U jedinicama “Ljubica Popović” funkcionisaće kraći program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, za djecu koja nijesu uključena u primarni program. Cilj kraćeg boravka su efikasnije pripreme za osnovnu školu.

Ministarstvo prosvjete prati rad podgoričkih predškolskih vaspitno-obrazovnih ustanova, posebno obraćajući pažnju na rad pedagoško-psiholoških službi u ustanovama, istakla je PR Ministarstva Milica Lekić.

“Nadzornici Zavoda za školstvo, u skladu sa Metodologijom nadzora, utvrđuju kvalitet vaspitno-obrazovnog rada i predškolskih ustanova i prate rad vaspitača u svim aktivnostima koje se u vrtićima sprovode”, objasnila je Lekić.

Ove godine je novitet bila mogućnost upisa djece elektronskim putem. Na taj način je upisano više  stotina  djece, saopšteno je iz Ministarstva.

“Ovo je prva godina primjene ovog servisa i to u formi pilot-projekta Ministarstva prosvjete i Ministarstva javne uprave. Servis je bio dostupan samo roditeljima na teritoriji glavnog grada, koji su obnavljali upis djeteta u vrtić. Ovaj servis predstavlja pojednostavljen način upisa u predškolske ustanove”, istakla je PR Ministartsva prosvjete Milica Lekić.

Servis je preko portala euprava.me zainteresovanima bio dostupan u svako doba, tako da je sam roditelj/staratelj određivao najpogodnije vrijeme za popunjavanje zahtjeva za upis. Lekić ističe da se ovako ubrzava procedura upisa i gužve se smanjuju. Takođe, na mail adresu koju je roditelj koristio prilikom registracije stiže obavještenje o tome u kojoj grupi je dijete smješteno za narednu godinu.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply