Od četvrtka izabrani ljekari zakazuju specijalističke preglede za pacijente

Građani Crne Gore više ne mogu zakazati specijalistički pregled u Kliničkom centru Crne Gore, a od četvrtka, 15. juna to će za njih raditi isključivo njihov izabrani doktor koji će prije zakazivanja sa njima odraditi i sve neophodne analize za prvi specijalistički ili kontrolni pregled.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unaprjeđenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović pojasnila je da će pacijentima će biti omogućeno da na brži način završe pregled, odnosno izabrani ljekar će im zakazivati preglede kod specijaliste da bi se izbjegli dugi redovi i smanjile liste čekanja.

Ministarstvo zdravlja je, između ostalog, na osnovu prigovora pacijenata koji su mu dostavljeni tokom 2016. godine i istraživanja koje je sproveo CEMI, kako je rekla, zaključilo da su neophodne reforme u sistemu pružanja zdravstvenih usluga u Crnoj Gori.

“Analizom primjedbi koje su pacijenti dali, njih 2.070 za 2016. godinu, od kojih je čak 540 bilo na račun dužine čekanja na zdravstvene usluge, a 409 se odnosilo na organizaciju pružanja zdravstvenih usluga, zaključili smo da moramo krenuti od regulisanja lista čekanja i načina na koji pacijenti dolaze na te liste čekanja”, kazala je Miranović.

Na uvođenje projekta elekronskog zakazivanja pregleda sa primarnog na tercijalni nivo, kako je rekla, odlučili su se iz više razloga.

“Osnovni je da pacijentima pružimo određeni komfor prilikom zakazivanja pregleda i da im omogućimo da u mjestu gdje se nalazi njihov izabrani doktor mogu da zakažu pregled u ustanovi tercijalnog nivoa”, istakla je Miranović.

U praksi, kako je objasnila, pacijent će ići kod svog izabranog ljekara koji procjenjuje da li mora ići na specijalistički pregled, a u zavisnosti od toga koju vrstu specijalističkog pregleda pacijent treba da ostvari izabrani ljekar će ubuduće biti u obavezi da, u skladu sa uputstvom koje je dostavljeno svim domovima zdravlja, pripremi pacijenta za prvi specijalistički pregled.

“Ako je u pitanju kardiološki pregled pacijent će morati da pripremi potrebne laboratorijske nalaze i još ponešto od dijagnostučkih pretraga da bi se prvi specijalistički pregled svojim sadržajem razlikovao od dosadašnjih koji su se uglavnom svodili na davanje spiska pacijentu dijagnostičkih metoda koje treba da odradi, a tek na kontrolnom pregledu da zaista taj pregled suštinski liči na specijalistički pregled u određenoj oblasti”, naglasila je Miranović.

Izabrani ljekar nakon prikupljanja nalaza, potvrđuje na uputu da je pacijent prikupio sve potrebne nalaze i zakazuje pregled u ustanovi sekundarnog nivoa, odnosno tercijalnog ako su u pitanju opštine Podgorica, Danilovgrad i Kolašin.

“Pacijent dobija uput na kom piše vrijeme pregleda i odlazi na specijalistički pregled koji se mora obaviti za 30 dana, a pacijent neće morati da zakazuje pregled već će to raditi izabrani ljekar”, istakla je ona.

U prošloj godini, kazala je Miranović, za putne troškove zdravstvenog sistema potrošeno je 4.800.000 eura.

“Izabrani doktor prvi specijalistički pregled na tercijalnom nivou zakazuje ne znajući kod kojeg ljekara pacijent ide. Na taj način postižemo da svi ljekari u KCCG budu podjednako opterećeni brojem pacijenata. Za kontrolni pregled je situacija drugačija, u meniju se pokazuje ime ljekara kod kojeg je pacijent obavio prvi specijalistički pregled, pa na kontrolni ide ponovo kod njega”, objasnila je Miranović.

Nakon specijalističkog pregleda pacijent se vraća izabranom ljekaru koji mu, kako je rekla, propisuje terapiju i ostale planirane analize i istog trenutka zakazuje kontrolni pregled.

“Zato smo od KCCG tražili da nam dostavi kompletan raspored rada ljekara za godinu da bismo pacijentima odmah obezbijedili kontrolni pregled”, kazala je Miranović i istakla da bi ovaj sistem funkcionisao neophodna puna kooperativnost KCCG, svih opštih bolnica i svih domova zdravlja.

Već nedjelju dana nakon otpočinjanja projekta, kako je rekla, računaju da će napraviti prve analize funkcionisanja sistema.

Direktorica KCCG Zorica Kovačević podržala je projekat Ministarstva istakavši da je najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori u potpunosti spremna za centralno zakazivanje.

“Cilj je da benefite imaju pacijenti, a najvažnije da će za prvi pregled ambulante raditi od osam do 14 sati, sa pauzom od pola sata, a obezbjedićemo i imena ljekara koji treba da dođu na kontrolni pregled. Od danas nema zakazivanja u KCCG. Dopunskim i produženim radom u dane praznika i vikendom otklonićemo liste koje trenutno imamo, prije svega na internoj klinici gdje trenutno imamo 200 pacijenata za kolonoskopiju i 200 pacijenata za gastroskopiju. Uradićemo sve što je do nas da smanjimo liste čekanja da bismo omogućili da zaživi projekat”, zaključila je Kovačević.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. da li mozete naci informaciju sta sa zakazanim pregledima krajem maja za npr.septembar kako je kod mene slucaj, da li mi ti termini vaze ili bolje da ranije probjerim kod odabranog ljekara treba li ponovo zakazati preko njega?

  2. Podgoricanka

    Meni su juce u hematoloskoj ambulanti rekli posto sam trudnica,da normalno dolazim bez zakazivanja i da cu svakako tog dana kod svog dr biti primljena. Inace je to cini mi se jedina ambulanta gdje trudnice zaista imaju prednost. Pohvale za njih. Inace za preglede koji su vec zakazani,mora se traziti od izabranog dr opet zakazivanje,jer im je od juce sve blokirano da oni u kbc ne mogu vidjeti vise ko je kada zakazan,dok ne pocne sa radom novi sistem zakazivanja.

Leave a Reply