Kako pomoći djetetu koje ima stomačni virus

PIŠE: dr Nina Pejović Mandić, Ordinacija Doktorica Mica

Često se u ljetnjim mjesecima družimo s malim pacijentima kojima je boravak na moru pokvarila crijevna infekcija.

U vrijeme najvećih vrućina i ljetnjih gužvi na moru, u „špicu sezone“ nas vreba Rotavirus i zadaje puno glavobolje i roditeljima i ljekarima, a kod djece je najčešći uzročnih produženog povraćanja, tečnih stolica, nerijetko dijete završi i na „infuziji“.

Virusna infekcija je najčešće oboljenje u pedijatrijskoj ambulanti. Zimi, virus uzrokuje infekciju gornjih disajnih puteva-curenje nosa i kašaljl, a ljeti napada sluzokožu crijeva, pa dijete povraća, ima proliv. Povišena temperatura je čest prateći simptom.

Za viruse ne postoji specifičan lijek. Liječimo samo simptome i eventualne komplikacije bolesti.. Antibiotik u virusnoj infekciji ne pomaže jer on uništava samo bakterije. Crna Gora zauzima najviše pozicije na ljestvici potrošača antibiotika u Evropi. Prekomjerna upotreba ovih ljekova dovodi do razvoja otpornih sojeva bakterija koji su po život opasni, jer raspoloživi antibakterijski ljekovi ne mogu da se izbore s njima.

Vratimo se našem ljetnjem Rota virusu.

Kako se infekcija prenosi? Infekcija se širi dodirom ili vazduhom. Dijete najčešće u usta stavi zaraženu igračku ili kijanjem i govorom dobije infekciju od drugog djeteta.

Simptomi? Najteži oblik bolesti obilježe učestalo povraćanje, učestale vodene stolice i jako povišena temperatura. Ukoliko bolest uzme maha, dijete više nije živahno, usnice i jezik su suvi, što su sve znaci da je došlo do gubitka tečnosti u organizmu. Ponekad osim dehidracije dođe i do poremećaja ravnoteže minerala koji su od životnog značaja za održavanje nekih procesa u organizmu.

Liječenje? Osnov terapije je nadoknada tečnosti, a ona zahtijeva veliko strpljenje roditelja-treba je davati često, u malim količinama. Dijete koje gubi tečnost je žedno i hoće da pije, a ako popije veću količinu povrati odmah, jer zaraženi želudac ne može da je prihvati i „proslijedi“ u krvotok.

Svakih pet minuta po jedna kafena kašičica za manje i jedna supena za veće dijete  je sasvim dovoljna. Sat vremena po prestanku povraćanja, može se ponuditi i više vode ili čaja, ostale tečnosti se ne preporučuju. Kod jače izraženih tegoba neophodno je da dijete pije rastvor za rehidraciju koja se nabavlja u apotekama. Najčešće je u obliku praška u kesicama i rastvara se u tačno određenoj količini vode-uputstvo je uvijek priloženo. Mogu se naći s ukusom banane, maline, jabuke…Rastvor uvijek prije upotrebe ohladite u frižideru, što će mu dodatno poboljšati ukus. Probiotike o kojima se jako puno priča i piše namjerno ne spominjemo kao okosnicu terapije jer se u stručnim krugovima ne navode kao obavezna i učunkovita terapija. Moram priznati da se takvo stručno mišljenje poklapa i s onim što u praksi susrijećem.

Dijeta? Nikakva rigorozna dijete, ni drastične promjene u ishrani ne dovode do značajnog skraćenja bolesti. Malo dijete će odbijati većinu stvari za koje roditelji misle da pomažu kod crijevne infekcije. Savremeni pedijatrijski stavovi su veoma jasni i jednostavni. Izbjegavati šećere u bilo kojem obliku – ne davati slatkiše i voće (od voća je prihvatljiva samo banana), ne davati ni voćne sokove. Ostalu hranu koju dijete voli, može da jede često i u malim količinama, čime se smanjuje kalorijski deficit (gubitak u tjelesnoj masi) i skraćuje tok bolesti.

I pored najbolje njege, neki mali pacijenti završe u bolnici, na „infuziji“. Ona je odličan lijek i roditelji ne treba da je izbjegavaju i odlažu bolničko liječenje ukoliko ga pedijatar predloži.

Prevencija? Što češće pranje ruku i izbjegavanje veoma prometnih turistčkih destinacija dok su djeca sasvim mala. Jun i septembar su idealni za boravak na moru !

Rota virus vakcina je dio redovne vakcinacije u razvijenim zemljama. Na žalost, kod nas još uvijek nije dostupna.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply