Naredne sedmice upis u srednje škole

Prijavljivanje za upis u srednje škole počinje sjutra i trajaće do petka.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da osnovnu školu završava 7.816 učenika, a broj upisnih mjesta na Konkursu je 8.625, tako da za sve učenike koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje ima mjesta u srednjim školama.

Broj upisnih mjesta u gimnazijama je 2.324, a u stručnim školama 6.301.

Pročitate još: Za upis u srednju školu nije potreban izvod iz matične knjige rođenih

Za programe u četvorogodišnjem trajanju je 4.677 upisnih mjesta, u trogodišnjem trajanju 1.624.

Iz Ministarstva su naveli da u podgoričkoj Gimnaziji “Slobodan Škerović” ima mjesta za 392 učenika.

U Školi “Sergije Stanić” ima mjesta za 280 učenika, od čega na programima nivoa III 84 mjesta, a na programima nivoa IV1 196.

Broj slobodnih mjesta u školi “Mirko Vešović” je 280, a u Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” na programima nivoa III 56, a nivoa IV 280.

Škola“Ivan Uskoković” može da upiše 252 učenika na programima u četvorogodišnjem trajanju i 112 na programima u trogodišnjem trajanju.

U Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović” ima 252 mjesta, od toga na programima u četvorogodišnjem trajanju 168, na programima u trogodišnjem trajanju 84.

Iz Ministarstva su kazali da u nikšićkoj Gimnaziji slobodno 280 mjesta.

U stručnim školama na četvorogodišnjim programima ima 577 mjesta i 168 na programima u trogodišnjem trajanju, navode iz Ministarstva.

Sjutra počinje i prijavljivanje za stipendija za deficitarna zanimanja od 70 eura, a prijave se dostavljaju do 23. juna.

Stipendije su namijenjene učenicima prvog razreda stručnih škola koji se obrazuju po obrazovnim programima za deficitarne kvalifikacije kuvar – 50 stipendija (Bijelo Polje, Budva, Plav, Pljevlja, Rožaje), konobar – deset stipendija (Budva), keramičar – deset stipendija (Podgorica).

Po deset stipendija dodjeljuje se za zanimanja zavarivač (Nikšić, Podgorica), vodoinstalater (Podgorica), pekar (Podgorica) i elektronstalater (Podgorica).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, 15 stipendija obezbjeđuje Privredna komora.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply