Većina majki ipak ostaje bez naknada, dio njih primaće ih naredne 3, 5 i 6 godina

Komisija za ekonomsku politiku usvojila je juče predloženi posebni zakon Ministarstva rada i socijalnog staranja kojim je regulisan status majki troje ili više djece korisnica naknada, koje je Ustavni sud nedavno ukinuo.

Rješenjem iz predloženog zakona, kako nezvanično saznaje Pobjeda, propisano je da se žene koje su zamrzle penziju zarad naknade vrate na penzije.

Majke koje su naknadu stekle na osnovu radnog odnosa, odnosno koje su dale otkaz zarad dobijanja ovog primanja podijeljene su u tri grupe, u zavisnosti od toga koliko im godina staža fali do ostvarivanja prava na penziju.

Prema riječima izvora Pobjede, u prvoj grupi su žene koje će šest godina primati naknadu, u drugoj su one koje će primati pet godina, a u trećoj majke koje će primati tri godine.

“Primanja će biti izvedena iz njihove prosječne zarade koju su imale dok su radile i iznosiće: u jednoj grupi do 250 eura, do 350 eura primaće druga grupa, a treća iznad 350”, rekao je on, dodajući da će im biti plaćeni doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Prema saznanjima ovog lista, naknadu je primalo nešto više od 3.000 žena koje su zarad tog primanja napustile posao.

Predloženim leks specijalisom regulisan je i status žena koje su ostvarile naknadu na osnovu 15 godina boravka na birou.

One će biti vraćene na biro i njihov status će, kako kaže izvor, biti riješen kroz zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti ukoliko žena ostvaruje pravo na ta primanja.

Vlada će se sjutrašnjoj sjednici izjasniti o predloženom posebnom zakonu za majke.

Korisnice naknada za troje i više djece zbog smanjenja i ukidanja naknada protestuju već mjesecima, a skup su najavile i sjutra ispred Skupštine Crne Gore.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. A nema kod nas sloge nikad, nas narod je takav ljubomoran, zavidan nikad da se slozi i udruzi. Ja nijesam korisnica naknade ali bi mi milo bilo svi da imaju neku novcanu naknadu, bilo da su radile ili ne vazno je da se zena ostvarila kao majka pa bi svaku majku shodno tome trebalo nagraditi penzijom, oni bi trebali time da stimulisu radjanje djece oni rade suprotno, mada to ce sve tako biti dok mi svi budemo cutali i ne budemo ujedinjeni. Ja sa fakultetom sjedim kuci tj ne sjedim imam posla po cijeli dan ali tako se kaze, radila sam 2 god u jednoj drzavnoj firmi i onda kuci samo zato sto nijesam imala vezu, a toliko godina truda, ucenja i bacenih para jer sam fakultet placala nijesam bila na budzetu, a sve to da bi mi sad diploma stajala u fioci. Vazno je da oni imaju i njihove porodice mislim na ove koji su na vlasti, pa sta njih briga za obican narod, samo od naroda da uzmu nesto, a zaboravljaju da od istog tog naroda i oni zive jer da nije nas ni njih ne bi bilo tj ne bi bili tu gdje jesu da ih narod ne bira i glasa, taj isti narod im placa poreze i ostale dadzbine od kojih pune budzet i sebe finansiraju. Zalosno je sve ovo, i bice sve dok mi ovo dozvoljavamo. Neki su se dobro okoristili pa im odgovara ovaj rezim. Ali ima ona Nicija nije do zore gorjela , pa tako dako i ovo jednom prodje, nego do tad izgleda treba da propadnemo.

  2. veliki trik BS I DPS-a samo glasove da pokupe a posebno BS nista ne radi za svoj narod samo sto pricaju prazne price.daj boze da se bosnjacki narod vec jednom probudi i ne naseda na price pojedinih polupismenih politicara koji nas preedstavljaju i vode sve vise u propast

  3. Tuzno i jadno. Zemlja poltrona ulizica i spijuna. Da su Majke slozne bile i svih 22 hiljade na ulicu izasle ,malo bi se oni zamislili. Ali ovako se oni igraju sa zenama zmure i klasiraju ih. Zar ovo nije diskriminacija. To sada niko ne potencira,a do skoro su se cerale koja je veca majka. Nesloga kucu ne gradi.,nece ni ovo sadasnje resenje nista napuniti dobro oglodjali takulin drzave. Ovo je samo farsa i smijurija. Bitno je da su plate funkcionera na zavidnom nivou,i treba tako da ostanu ,ne treba ih dirati jer bi bilo greota i sramota da oni imaju prosjecnu platu 300e.

  4. Nepravda je učinjena na samom startu..sad likuju zene koje nista nisu dobile,a likovale su mnoge sto su dobile tu penziju.Podjela i razdor ucinile su svoje..mrzimo se i ignorisemo zbog nekog kome je sinula ideja da ostvari nesto za sta se znalo da je nemoguce.Mnigo jace drzave u regionu pale su na ovou pricu vec posle godinu dana..jedna od njih je i Slovenija..Zato ne zadirite u komentare koji nijesu vrijedni zivota i dostohanstva svake od nas.

Leave a Reply