Izmjene zakona ne predviđaju naknade za majke, donose nekoliko manjih povećanja drugih naknada

 

Nacrt izmjena zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti predviđa brisanje odredbi važećeg zakona, kojima su definisane naknade za majke troje i više djece kao i dodatak za djecu nezaposlenih roditelja, a donosi  novine poput povećanja jednokratne naknade za novorođenčad sa 105 na 200 eura, i iznosa dječjeg dodatka sa 17 na 23,6 eura.

Tekst izmjena ne precizira da li će 22.000 žena i dalje primati naknade, a Pobjeda saznaje da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo tim koji radi poseban zakon kojim će biti regulisan status majki troje i više djece, korisnica naknada koje majkeje Ustavni sud nedavno ukinuo,

Važeći zakon propisuje da žena koja rodi troje ili više djece ima pravo na mjesečnu naknadu od 264, odnosno 144 eura u zavisnosti od toga da li je radila ili je bila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.  U pitanju je iznos koji je umanjen u odnosu na originalni zakon, kojim su naknade uvedene i prema kojem su one iznosile 70, odnosno 40 odsto prosječne neto zarade koja je prethodila godini ostvarivanja prava.

Član Predsjedništva Demokrata Neven Gošović, koji je pružao pravnu pomoć majkama takođe ne vidi da se prelaznim odredbama Nacrta zakona na bilo koji način uređuje pitanje daljeg pravnog statusa korisnica naknada.

“Tim odredbama centri za socijalni rad nisu obavezani da u bilo kom vidu mijenjaju do sada donesena rješenja o pravima majki na navedeni iznos naknade. Nije propisano ni da korisnice tog prava koje su ostvarile primjenom do sada važećeg propisa nastavljaju sa njegovim daljim korišćenjem”, rekao je Gošović.

Pobjeda navodi da će leks specijalisom biti precizirano da korisnice koje su se odrekle penzije u korist naknade budu „vraćene na penzije”, a da one žene koje su dale otkaz da bi ostvarile pravo na ovo primanje, dok ne nađu posao, od države primaju iznos koji će biti prosjek tri njihove posljednje plate.

U Nacrtu izmjena nema odredbe o podsticajima države porodicama sa više djece, koje je nedavno najavljivao premijer Duško Marković, kada je kazao da će Vlada pokušati da smanjenje naknada nadoknadi preko drugih modela socijalne politike, kao što je dječiji dodatak ili posebne naknade za treće i četvrto dijete.

Gošović ukazuje da nove odredbe više ne predviđaju dodatak za djecu može da ostvari i dijete koje pohađa i osnovu ili srednju školu, pod uslovom da mu roditelji ne primaju socijalna i materijalna davanja po bilo kom osnovu, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Riječ je o odredbi zakona koja još nije zaživjela u praksi, jer je njena primjena odložena do kraja juna, predloži je dio nevladinih organizacija sa sjevera.

Nacrt zakona je od juče na javnoj raspravi, koja traje pet dana iako se radi o takozvanom sistemskom zakonu.

Jedna od ključnih izmjena u ovom nacrtu tiče se povećanog iznosa jednokratne naknade na koju ima pravo jedan od roditelja, usvojilac, staralac i hranitelj korisnik prava na materijalno obezbjeđenje, a koja može da se ostvari do navršene godine života djeteta. Taj iznos je sa 105 eura povećan na 200.

Povećan je i iznos dječijeg dodatka. Korisnici materijalnog obezbjeđenja su do sada primali 19 eura, a ovim nacrtom je predviđen iznos od 23,68. Korisnici dodatka za njegu i pomoć su primali 25,50 eura, a sada im je to primanje povećano na 31,87. Korisnik uvećanog dodatka za njegu i pomoć primaće 39,57 eura. Djeca bez roditeljskog staranja primaće 39,57, a do sada je taj iznos bio 31,80. Povećano je primanje i za djecu čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu individualnog plana aktivacije 25,66 eura, umjesto 19 eura.

Izmijenjenim zakonom predloženo je i da korisnici koji ostvaruju pravo na ličnu invalidninu i dodatak za njegu i pomoć, i budući korisnici, ostvaruju jedno pravo uvećani dodatak za njegu i pomoć u visini od 179,19 eura.

U predloženim izmjenama zakona, takođe, je povećana naknada od 63,50 na 79,03, a na koju ima pravo po osnovu rođenja djeteta jedan od rodtelja koji je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Ministarstvo rada navelo je i da će se propisi za primjenu ovog akta donijeti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona. Napisali su i da je za primjenu zakona u budžetu potrebno obezbijediti dodatna sredstva, ali nije precizirano o kojoj sumi je riječ.

Izvori: Vijesti, CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • Slazem se,,svi bi mogli aplicirati za materijalno,makar bi sa djecom provodili vise vremena,ne bi razmisljali-kako su i da li ce biti u redu,dok zavrsimo s’radnim vremenom..
      Nazalost je tako,medjutim-mislim da moze da se primijeni zakon i za nas,na razlicite nacine.
      Umanjenja racuna za struju,besplati ljekarski pregledi,besplatne uzine…

    • Tanja Đurović to mi, samohrane majke možemo samo da sanjamo. Dijete mi ni alimentaciju ne prima, jer sud ne radi svoj posao. Bilo bi nam mnogo da nam umanje račune za struju, tačno bi nas infarkt strefio od radosti! Da nije tužno, bilo bi smiješno.

    • Zato sto niko ne potencira ovakava pitanja,vec.vrte iste gluposti-toliko vremena unazad!
      Trebaju samohrani roditelji,nezavisno od bilo koje ‘ne’vladine organizacije da se okupe i traze svoja prava!
      Ajde bre,degradiraju nas na svakom koraku,u nasoj Drzavi,umjesto da smo zakonom zasticeni,ali-sami moramo da se izborimo za nas ,za sve sto nam pripada!

    • Poštovana,u sklopu Udruženja Roditelji postoji Grupa za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama.Aktivni članovi grupe svakodnevno potenciraju na izmjenama i rade na tome da se samohranim roditeljima olakša.Ukoliko želite možete se uključiti u rad Grupe.

    • Ivana Dukic alimentacija je vec pitanje suda, i to sto poslije tri neisplacene otac ili majka koji ne ispunjava svoje obaveze, nije u Spuzu. To nije problem Centra za socijalni rad, vec suda i sudskog postupka!
      Za to sam da se treba zaloziti da se otvori Alimentacioni fond…Ali to je prica na duge staze…

    • Ivana Dukic moj sin ne prima alimentaciju, jer mu otac radi u pošti u Zemunu, tako da iako imamo presudu, u službi za pravnu pomoć mi je “savjetovano”: “Ajte tamo, pa se sudite s njim.” Da imam para za beogradske advokate, ne bi meni onda trebala ta alimentacija, u iznosu od 60€ mjesečno.
      Hvala im na “savjetu”.

    • Iznos alimentacije koliko sam ja pravno upoznata zavisi od toga u kojoj drzavi se dijete nalazi(jer logicno da je platna tarifa drugacija,npr:cijene hrane,i ostalih sredstava za dijete),i od iznosa plate onoga koji je duzan davati alimentaciju. U Cg mislim da je minimalna alimentacija za 1 dijete od 100 e mjesecno. A imate i Besplatnu pravnu pomoc Srbije,pokusajte im pisati,jer kao staratelj djeteta ciji je otac (mozda) drzavljanin Srbije,vi u ime djeteta trebalo bi da mozete dobiti besplatnu pravnu pomoc u Srbiji,jer je tuzeni njihov drzavljanin,ili ima drzavno zaposlenje u njihovoj drzavi.Oni su duzni po mnogim tackama zakona da se odazovu vasim zahtjevima i sprovedu zakonske mjere sto se tice alimentacije.Mislim da ovde u Cg nisu u mogucnosti da vam pomognu iz tog razloga.

    • Postoji postupak lišavanja roditeljskog prava koji se može pokrenuti kao i postupak ograničavanja u vršenju roditeljskih prava,a naš CZSR uglavnom ima savjetodavnu ulogu.Kazne za ovakve roditelje bi svakako trebalo uvesti.

  1. Predlog:Da povećaju dječiji dodatak svim kategorijama. Pitanje:ZASTO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA NE POLAZE AKCENAT NA DODJELU STANOVA STANOVA CRNOGORSKIM SOCIJALNO UGROZRNIM PORODICAMA,vec dodjeljuju stanove raseljenim licima koja su izbjegla u Cg?! Zar prioritet Drzavi ne bi trebali biti njeni socijalno ugrozeni drzavljani,pa tek onda raseljena lica?! Zasto u drugim drzavama ni jedna drzava ne poklanja stanove azilantima,a samo kod nas nasa drzava poklanja stanove “ranjivim grupama” sa Konika,itd. Mislim da bi trebali obratiti paznju malo vise na svoje drzavljane koji su ovde rodjeni,koji su ovde rodili svoju djecu,itd,i koji se mnogo godina muce kao podstanari,a nemaju nikakve mogucnosti za podizanje stambenih kredita,takvima treba Ministarstvo da dodjeli stanove.

    • Istina ziva,moji roditelji rođeni u Crnoj Gori cio zivot bili podstanari,ja takođe i moja porodica, a cio zovot radimo za drzavu i drzavnu upravu i njene institucije,a izbjegli imaju i kuce i stanove i jos sto sta, da sad ne nabrajam,da napomenem da u drzavnoj upravi u kojoj radim evo 10godina niko nikad nije ponudio ni da se nesto nekom rijesi po povoljnijim uslovima samo,da daju malo jeftinije stanove ili subvencije,ovi projekti 1000+ nisu za nase plate, neka su se oni svi obezbijedili mi cemo prezivjeti.

  2. Bravo za predlog Gospodina i Gospodje Pajevic, podrzavamo.O tome bi trebali sazvati sjednicu i razgovarati,da se za nase gradjane donese i usvoji zakon koji ce im olaksati podstanarski zivot,to bi trebao biti prioritet Centra za Socijalni Rad i Vlade,a izbjeglice neka se vrate u svoju maticnu drzavu i traze stanove!

  3. Zasto sva djeca nemaju prava na djeciji dodatak?ne podrzavam nadoknade za majke…sve su majke iste svaka smo rodile,treba da se ukine ili da se ispostuje svaka zena u cg,ili ni jedna.obratite malo paznju na djecu…oni su nam prioritet,a ne zena koja ima 65 g i buni se sto joj se smanjuje nadoknada.sva djecw su ista i sva trebaju da imaju djeciji dodatak,kao i majke sve majke su iste ako nemoze svaka da ima nadoknadu treba ukinuti i ovima sto imaju!

  4. Pravo doplatak za svu djecu bez obzira na socialni status obitelji .Kao sto ima SR Njemacka.Za svako prvo dijete
    18 % Prosjecne place u RH.drugo 20% trace 22 %.
    Direktno pomoc obiteljima a to su stvarni troskovi za uzdrzavanje djece.Stimuliranje potrosnje, Stimuliranje Nataliteta u RH. Drzava potrosnjom dobiva 25 % nazad.Sve se vrti u krug …Svi zadovoljan I…

Leave a Reply