Danas je Međunarodni dan djeteta, Save the Children objavio index ugroženosti

Crna Gora, na ovogodišnjem Indeksu koji pokazuje ugroženost djece našla se na 44. mjestu, od ukupno 172 države svijeta, objavila je organizacija Save the Children povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se oblježava danas.

Kad je riječ o zemljama regiona, Bosna i Hercegovina nalazi se na 35. mjestu, Srbija na 41, a Albanija čak na 71.

Podatak koji će mnoge iznenaditi je da Slovenija, zajedno sa Norveškom, dijeli prvo mjesto među zemljama svijeta u kojima je djetinjstvo najmanje ugroženo.

Save the Children je upozorio da se za najmanje 700 miliona djece, što čini jednu četvrtinu svjetske populacije djece, djetinjstvo završilo prerano.

“Sukobi, rani brakovi, maloljetničke trudnoće, ekstremno nasilje, isključenost iz škole, radna obaveza, neuhranjenost i smrt uskraćuju djeci njihova prava da uče, rastu i razvijaju svoje pune potencijale u sigurnom okruženju. Podaci, koji su prikupljeni od pouzdanih i poznatih izvora, većinom od UN agencija, pokazuju da su pokazatelji poput neuhranjenosti djece, broja maloljetničkih trudnoća i broja djece koja obavljaju rad na ulici učinili da Crna Gora zauzme nižu poziciju u odnosu na druge evropske zemlje, ali i neke susjedne države”, navodi se u saopštenju.

S druge strane, Slovenija koja se našla u samom vrhu ljestvice dokazuje da promišljena odluka da se investira u zdravlje i dobrobit djece može imati veći učinak nego nacionalno bogatstvo – i da je promjena moguća kada dobrobit djece postane prioritet.

U okviru globalne kampanje Svako dete #bezIZUZETKA, Save the children poziva države da ulažu u svu djecu i da garantuju da će finansijske barijere koje sprečavaju djecu da dobiju kvalitetne osnovne usluge biti uklonjene.

“Obzirom na pokazatelje koji se odnose na Crnu Goru, posebnu pažnju skrećemo na potrebu za većim ulaganjima u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja”, ističe direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andrea Žeravčić.

U izvještaju se takođe kaže da su djetinjstva najviše ugrožena u zapadnim i centralnim afričkim zemljama – najlošije rangiran je Niger, zatim slijede Angola, Mali, Centralnoafrička Republika i Somalija.

Izvor:RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply