Razmišljaju o otvaranju prvog državnog sportskog vrtića

Ministarstva sporta i prosvjete razmotriće mogućnost sa lokalnom upravom Nikšića da, u okviru Sportskog centra, otvore prvi državni sportski vrtić koji bi bio opremljen u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Govoreći na manifestaciji, povodom Dana Javne predškolske ustanove (JPU) “Dragan Kovačević“ u Nikšiću, Janović je podsjetio da se i ranije o tome razmišljalo i da bi u perspektivi ta ideja trebala da bude realizovana.

“Želimo da svoj djeci ponudimo fer i jednake mogućnosti bez obzira na smetnje i teškoće u razvoju, jer motivacija i pravilan razvojni put još od djetinjstva ključ su uspjeha, kako u sportu, tako i u životu“, rekao je Janović.

On je ukazao da dijete treba uključiti u sport kada poželi, ali da je neophodno da bude pravilno usmjereno i podsjetio na istraživanja i svoj lični primjer da najviše djece u sport ulazi od šest do deset godina.

“Nephodno je da našu djecu navikavamo na fizičku aktivnost, naučimo ih pravilnom držanju tijela, da im kroz igru uz pomoć raznih sportskih rekvizita i sprava podstaknemo želju za vježbanjem, da razviju svoje sposobnosti i otkrivaju nove, da im sveobuhvatnim programima kreiranim za predškolski uzrast omogućimo da, kroz različite avanture, na zabavan način savladaju ne samo osnove bazičnih sportova već i druge veštine”, rekao je Janović.

Prema njegovim riječima, djeca treba da se osjete zdravim, fizički sposobnim, da budu spretni, okretni, da ih naučimo fer-pleju, samostalnosti i brizi o sebi i svom zdravlju.

“Baveći se sportom, djeca od malih nogu razvijaju svijest o sebi i drugima, timskom radu,protivnicima, uče kako da pobijede i prihvate poraz, ali i savladaju jednu od najvažnijih životnih lekcija, da druge granice ne postoje osim onih koje sami sebi postavimo”, istakao je Janović.

Podsjećajući na potpisani Memorandum o saradnji Ministarstava prosvjete i sporta, on je najvio da će, nakon školskog, novi izazov biti predškolski sport.

“Zašto da se fizičko vježbanje ne uvede u vrtiće na svakodnevnom nivou, jer je to najzdraviji i najbolji način za prevenciju i liječenje velikog broja deformiteta i bolesti kod djece predškolskog uzrasta, koja bi već od druge godine razvijala koordinaciju pokreta i motoriku”, zapitao je Janović.

On je ocijenio da nije dovoljno samo klackanje, trčkaranje, ljuljanje na ljuljašci i spuštanje toboganom, već je potrebno da programima u kojima dominira igra i svestrana sportska aktivnost mališani budu pripremljeni za svijet beskrajnih mogućnosti, koje daje sport.

“Samo na takav način neiscrpnu dječju energiju usmjerićemo u vrlo važan proces njihovog uravnoteženog i pravilnog razvoja. To bi bio naš odgovor na hronični nedostatak fizičke aktivnosti kod dječaka i djevojčica koji sve više žive u virtuelnom svijetu video igrica, tableta i pametnih telefona, na šta, nažalost, ne ostaju imuna ni djeca predškolskog uzrasta”, kazao je Janović.

Direktorica Direktorijata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić, u ime Ministarstva prosvjete, kazala je da je velika pažnja posvećena povećanju obuhvata u predškolskim ustanovama zbog značaja koje vaspitanje i obrazovanje ima u razvoju svakog djeteta.

“Na prvom mjestu gradimo nove vrtiće, a u postojećim obezbjeđujemo bolje uslove za boravak djece. Stalno govorimo koliko je važno da se sva djeca uključe u procese ranog učenja kroz igru i druženje. Kroz sport djeca uče da budu sigurna, odgovorna, istrajna, lijepo komuniciraju i poštuju jedni druge”, kazala je Nikolić Vučinić.

Ona je istakla da se bavljenjem sportom poboljšava zdravlje I djeca postaju aktivna, stiču prijateljstva i znanja i šire iskustva zbog čega će, kako je najavila, Ministarstva prosvjete i sporta organizovati što više sportskih aktivnosti za najmlađe.

Izvor: CDM

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply